Νοσταλγικά δισκάκια

Β.Χ.


Επαναπροσδιορισµό της ταυτότητάς του επιχειρεί απεγνωσµένα το Μουσείο Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης µετά τις «πληροφορίες» περί ανεξαρτητοποίη- σης και θεσµικής του ένταξης στο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της πόλης. Ολα θα διευκρινιστούν µε το πολυαναµενόµενο νοµοσχέδιο για το σινεµά, όµως προς το παρόν το Μουσείο προγραµµατίζει έκθεση-νοσταλγικό αφιέρωµα σε δίσκους σάουντρακ ελληνικών ταινιών των δεκαετιών ‘50 – ‘80 και µε εναρκτήρια συναυλία του Μίµη Πλέσσα (2 Οκτωβρίου) καθώς και µίνι φεστιβάλ «οικογενειακών ταινιών» (σε φορµά 8, σούπερ 8 και 9,5 mm) στις 9-11 Δεκεµβρίου. «Θοδωρή, φέρε και τους δίσκους σου…» τιτλοφορείται η πρώτη θεµατική έκθεση (µε τα σάουντρακ) και η αναφορά του ονόµατος αφορά τη συλλογή του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, η οποία παραχωρείται ευγενώς για τη διοργάνωσή της.

Λαϊκή σύµπραξη

Δ.Ν.Μ.


Μια σπουδαία σύµπραξη.

Μια σύµπραξη που θα συζητηθεί και που ανεβάζει τον πήχυ του λαϊκού και του ρεµπέτικου τραγουδιού στις µέρες µας. Ο Στέλιος Βαµβακάρης και ο Νίκος Τατασόπουλος από σήµερα και κάθε Παρασκευή και Σάββατο µαζί στο ιστορικό «Ταξίµι», των Εξαρχείων, σε ένα ενδιαφέρον πρόγραµµα µε λαϊκά, ρεµπέτικα και όχι µόνο. Ο Στέλιος – γιος του πατριάρχη του ρεµπέτικου Μάρκου Βαµβακάρη – γνωστός από τη µεγάλη του θητεία σε λαϊκά κέντρα µε συνθέσεις που τραγουδήθηκαν από τους Σωτηρία Μπέλλου, Γιώργο Νταλάρα, Παύλο Σιδηρόπουλο, Νίκο Ξυλούρη και µε πολύχρονους πειραµατισµούς πάνω στα Βlues, επιστρέφει στο πάλκο. Δίπλα του ο Νίκος Τατασόπουλος – γιος του µεγάλου λαϊκού συνθέτη Γιάννη Τατασόπουλου ή «Ντίλιγκερ» – σολίστας του µπουζουκιού από κούνια µε µεγάλες συνεργασίες, κοσµοπολίτικη µατιά στη µουσική και ορεξάτος για πειραµατισµούς. Μαζί τους η Εβελίνα Αγγέλου στο τραγούδι, ο Σωτήρης Παπατραγιάννης, ο Δηµήτρης Μυταράκης, ο Γιώργος Αναγνώστου και ο Κώστας Γεράκης.

Ενδεκα χρόνια «Ανατροπή»

Χ.


Στον ενδέκατο χρόνο µετάδοσής της, από τις συχνότητες του Μega, µπαίνει η εκποµπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη. Το σκεπτικό δεν διαφοροποιείται. Τη νέα σεζόν η «Ανατροπή», όταν το καλούν οι περιστάσεις και η ειδησεογραφία, είναι πολυθεµατική. Η αυλαία της εκποµπής ανεβαίνει στις 27 Σεπτεµβρίου και ο δηµοσιογράφος θα εγκαινιάσει τη σεζόν µε δηµοσκόπηση για τις επερχόµενες δηµοτικές εκλογες που θα έχει διενεργήσει για λογαριασµό της «Ανατροπής» η GΡΟ. Εξάλλου, µέσα από την ιστοσελίδα της εκποµπής στο Διαδίκτυο (http://www.

megatv.com/anatropi), ο Γιάννης Πρετεντέρης επιδιώκει να καλλιεργήσει µια σταθερή αµφίδροµη σχέση επικοινωνίας µε τους τηλεθεατές – όπως χαρακτηριστικά σηµειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.