ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει να πιέσει το Πεκίνο να προχωρήσει σε γρηγορότερη ανατίμηση του γιουάν, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα αμερικανικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Μιλώντας χθες στο Κογκρέσο, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Geithner τόνισε ότι η Κίνα οφείλει να επιτρέψει «σημαντική, διατηρήσιμη» ανατίμηση του εθνικού της νομίσματος και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν τέτοια μέτρα ώστε να πείσουν τους Κινέζους να προχωρήσουν γρηγορότερα προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρόκειται, όπως σημείωναν διεθνείς αναλυτές, για τις πιο σκληρές δηλώσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο αμερικανός υπουργός, γεγονός που δείχνει τη συνεχώς αυξανόμενη ενόχληση του Λευκού Οίκου για το υποτιμημένο γιουάν. Επίσης ο Geithner στην ομιλία του ζήτησε από χώρες με εμπορικά πλεονάσματα όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, να αυξήσουν την εσωτερική ζήτηση και να βασίζονται λιγότερο σε εξαγωγές. Επιτέθηκε μάλιστα στην Ιαπωνία για την προχθεσινή της παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, όπου η κεντρική τράπεζα της χώρας πούλησε γιεν για να ρίξει (όπως κι έγινε) το νόμισμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από