Τι ακριβώς συμβαίνει με τα καύσιμα στην Ελλάδα; Γιατί κάθε τόσο προκαλείται αναταραχή, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουν οι καταναλωτές και συνολικά η οικονομία;

Ποιοι ακριβώς παράγοντες αναπαράγουν την αναρχία στη συγκεκριμένη αγορά και τροφοδοτούν το αλαλούμ με το οποίο βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι; Τα ερωτήματα αυτά ανανεώνονται κάθε φορά που ένας από τους κλάδους της αλυσίδας των καυσίμων προκαλεί έμφραγμα στην τροφοδοσία.

Αλλά για πολλά χρόνια οι απαντήσεις δεν είναι σαφείς και καθαρές, ώστε να οδηγηθούμε και στις κατάλληλες λύσεις και όχι σε ημίμετρα τα οποία απλώς ανακυκλώνουν το πρόβλημα.

Η κατάσταση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ορισμένα εκ των οποίων αποτελούν αποκλειστικά ελληνική ιδιαιτερότητα.

- Οι εσωτερικές σχέσεις στην αλυσίδα διυλιστήριο- εμπόριο- μεταφορά- πρατήριο πώλησης είναι αδιαφανείς, δεν ελέγχονται σε βάθος και οι τιμές διαμορφώνονται κερδοσκοπικά.

- Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια ποιος πουλάει σε ποιον και σε ποια τιμή και με ποια έκπτωση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σταθερά δεδομένα επί των οποίων να λαμβάνονται αποφάσεις όταν χρειάζεται, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις επιβολής πλαφόν.

- Οι άνισες σχέσεις των εμπλεκομένων στα καύσιμα διευκολύνουν πλην των άλλων τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο που ανθεί κάτω από τη μύτη των ελεγκτικών μηχανισμών- πολλά τα λεφτά γαρ.

- Συντεχνίες, όπως οι βυτιοφορείς, ανά πάσα στιγμή μπορούν να ακινητοποιήσουν την οικονομία, ενώ η παραδοσιακή πελατειακή αντίληψη του κράτους στη χορήγηση αδειών για βενζινάδικα έχει δημιουργήσει περίπου 7.500 σημεία πώλησης, όσα έχει και η Ισπανία με τετραπλάσιο πληθυσμό.

Oλα αυτά δεν είναι άγνωστα στην Πολιτεία. Εχουν εκδοθεί στο παρελθόν πορίσματα, τα οποία πρότειναν συγκεκριμένες λύσεις και παρεμβάσεις. Αλλά μένουν ακόμη στα χαρτιά. Καθώς για δεύτερη φορά από το περασμένο καλοκαίρι το πρόβλημα στα καύσιμα αναζωπυρώνεται ανεξέλεγκτα, η κοινή γνώμη αγανακτεί και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ζητάει: επιτέλους τέλος!

Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά και σε αυτό το μέτωπο.

Χωρίς συμβιβασμούς να σπάσει τα στεγανά, να αποδιαρθρώσει τα κυκλώματα και να επιβάλει τη μόνη υγιή και βιώσιμη λύση σε αυτή τη μεγάλη αγορά: διαφάνεια με ενιαίους και σταθερούς κανόνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από