Μήνυμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι αυτός κάνει κουμάντο στον τομέα της ανάπτυξης έστειλε χθες ο αντιπρόεδρός της Θεόδωρος Πάγκαλος, ανακοινώνοντας ότι με δικές του πρωτοβουλίες ξεμπλοκάρουν σημαντικές επενδύσεις.


Η παρέμβαση του κ. Πάγκαλου έγινε με μία… αθώα ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, στην οποία αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί από τον Πρωθυπουργό εντάσσεται και ο συντονισμός των προσπαθειών για την απεμπλοκή επενδύσεων, ειδικότερα μάλλον όσων επενδύσεων ενσαρκώνουν την πολιτική της πράσινης ανάπτυξης».

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, η πρωτοβουλία του Θ. Πάγκαλου να δημοσιοποιήσει τον κεντρικό του ρόλο σε θέματα ανάπτυξης μπαίνει «σφήνα», κυρίως στα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη, Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις υπό τον κ. Παμπούκη, καθώς και το ΥΠΕΚΑ υπό την κ. Μπιρμπίλη. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό η αντιπροεδρία, έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την απεμπλοκή επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με την παρουσία όλων των συναρμόδιων φορέων, υπό τον συντονισμό του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Πάγκαλος αποφάσισε να δείξει ότι εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στην κυβέρνηση μετά τον ντόρο που δημιούργησε ο ανασχηματισμός και το ανακάτεμα των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Είναι γεγονός, λένε κυβερνητικές πηγές, ότι οι συνεδριάσεις οργάνων π.χ. της ομάδας σχεδιασμού χωρίς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν προκάλεσαν την ενόχληση του κ. Πάγκαλου, ο οποίος ωστόσο θεώρησε ότι εν μέρει τα πράγματα αποκαταστάθηκαν όταν ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι η ομάδα ανάπτυξης θα συνεδριάζει υπό τον κ. Πάγκαλο. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος έδειξε ότι επιθυμεί να ασχοληθεί περισσότερο με τα θέματα ανάπτυξης (πράσινη ανάπτυξη, επενδύσεις), καθώς φαίνεται πως θεωρεί ότι το μεγάλο στοίχημα της χώρας θα κριθεί στο συγκεκριμένο πεδίο.

Η ανακοίνωση χθες του ξεμπλοκαρίσματος κάποιων επενδύσεων έπειτα από μεσολάβηση της αντιπροεδρίας, λένε κυβερνητικοί κύκλοι, είχε ως στόχο να δείξει ότι πέραν του ότι «δεν έχει διακοσμητικό ρόλο στην κυβέρνηση», παράλληλα έχει αποτελεσματικότητα αφού οι άδειες που δίδονται αφορούν έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οπως φαίνεται από σχετική επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς τον κ. Πάγκαλο την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε επιτάχυνση στην αδειοδοτική διαδικασία μεγάλων έργων ΑΠΕ. Ετσι όπως έγινε γνωστό την περασμένη Τετάρτη (8/9) δόθηκαν άδειες έπειτα από αναμονή 3 ετών σε δύο έργα της εταιρείας Sun Ray, και την Παρασκευή (10/9) την ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκαν οι άδειες για την εταιρεία ΡΟΚΑΣ που εκκρεμούσαν από το 2006, την ΕDF- υβριδικά Κρήτης που εκκρεμούσαν από το 2007 και την Ελλάκτωρ- υβριδικό Λέσβου που εκκρεμούσαν επίσης από το 2006.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή στη διάρκεια του Υπουργικού, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για την ανάπτυξη στην οποία θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο υπουργός Υποδομών, ο υπουργός Πολιτισμού και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για επενδύσεις.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

αποφάσισε να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι στην κυβέρνηση μετά τον ντόρο από το ανακάτεμα αρμοδιοτήτων από τον ανασχηματισμό

«Ξεκόλλησαν» 4 έργα ΑΠΕ ύψους 2 δισ. ευρώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης


ΒΑΛΤΩΜΕΝΑ ΑΠΟ την περίοδο 2006-2007 βρίσκονταν τα τέσσερα μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ που ξεμπλόκαρε την περασμένη εβδομάδα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, χορηγώντας άδειες παραγωγής.

Ξεχωρίζει το έργο-μαμούθ του ελληνοϊσπανικού σχήματος Ιberdrola- Ρόκα που, όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» (7/9/2010), τέθηκε προς έγκριση στην τελευταία συνεδρίαση της ΡΑΕ. Αφορά τη διπλή υποβρύχια διασύνδεση με Λάρυμνα και Καβάλα των νησιών του Β. Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λήμνος)

και προβλέπει κατασκευή 30 αιολικών πάρκων στα τρία νησιά, προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια και η αίτηση είχε κατατεθεί από το 2006!

Επίσης δόθηκαν άδειες παραγωγής για δύο φωτοβολταϊκά κοντά στη Βόνιτσα, ισχύος 2,2 και 3 μεγαβάτ, συνολικού ύψους 15 εκατ.

ευρώ, της αμερικανικής εταιρείας SunRay Renewable Εnergy. Η SunRay είναι θυγατρική της SunΡower Corporation, εισηγμένης στο Νasdaq.

Στην περίπτωση της γαλλικής ΕDF, η ΡΑΕ χορήγησε την Παρασκευή άδειες παραγωγής για τέσσερα μεγάλα υβριδικά έργα (αιολικά πάρκα μαζί με υδροηλεκτρικά), στην Κρήτη ισχύος 100 ΜW και κόστους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Τα έργα θα αναπτυχθούν στα νότια των Νομών Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Επίσης δόθηκε άδεια παραγωγής, ύστερα από αίτημα της Ελλάκτωρ, για υβριδικό πάρκο στη Λέσβο (κοντά στην Ερεσό), ισχύος περίπου 35 μεγαβάτ και κόστους 67 εκατ. ευρώ, η οποία εκκρεμούσε από το 2006.

Επίκειται αδειοδότηση

Σύντομα εκδίδεται άδεια για ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια για αιολικά πάρκα στο Αιγαίο, ισχύος 330 μεγαβάτ και ύψους 600 εκατ. ευρώ της κοινοπραξίας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας με την ελληνική εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ. Προβλέπει τη διασύνδεση Λάρυμνας- Σκύρου και τη δημιουργία 9 αιολικών πάρκων στο νησί, αποτελούμενων από 111 ανεμογεννήτριες στο νότιο του άκρο, μια άγονη περιοχή χωρίς οικισμούς. Επίσης επίκειται και η έγκριση της αίτησης του ομίλου Κοπελούζου για τη διασύνδεση των Κυκλάδων (Ανδρο- Τήνο, Πάρο, Νάξο) με το Λαύριο και τη δημιουργία αιολικών πάρκων ισχύος 400 μεγαβάτ. Το κόστος είναι ύψους γύρω στο 1 δισ. ευρώ.