Ρολά κατεβάζουν οι πρατηριούχοι σε πολλούς νομούς της χώρας, αντιδρώντας στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Αρκετοί βενζινοπώλες, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, προχωρούν σε κλείσιμο των πρατηρίων τους καθώς υποστηρίζουν ότι οι τιμές του πλαφόν είναι σημαντικά χαμηλότερες από την τιμή που αγοράζουν από τις εταιρείες εμπορίας, με αποτέλεσμα η πώληση καύσιμων να είναι ασύμφορη για τις επιχειρήσεις τους.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχώρησε στην επιβολή πλαφόν έως και την ερχόμενη Κυριακή έπειτα από τις καταγγελίες καταναλωτών για αδικαιολόγητες τιμές στα καύσιμα τις προηγούμενες ημέρες και με στόχο την άμεση αντιμετώπιση κερδοσκοπικών φαινομένων στην αγορά εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, από τους έλεγχους που διενεργήθηκαν χθες το 70% των πρατηρίων της χώρας είχε συμμορφωθεί με την επιβολή πλαφόν. Με τα στοιχεία αυτά συμφωνούν και οι βενζινοπώλες, επιμένουν όμως ότι ένα μεγάλο ποσοστό πρατηρίων αδυνατεί να προσαρμοστεί. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) υποστηρίζει ότι υπάρχουν στην Αθήνα πρατήρια που ενώ αγοράζουν την αμόλυβδη στα 1,56 ευρώ το λίτρο, με το ισχύον πλαφόν θα πρέπει να πωλούν στα 1,473 ευρώ.

Σήμερα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έχει καλέσει τις τοπικές ενώσεις βενζινοπωλών να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί έξω από τις νομαρχίες σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (πρώην υπουργείο Εμπορίου) στην Πλατεία Κάνιγγος, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπροσώπων των βενζινοπωλών με την ηγεσία του υπουργείου.

Ο καθορισμός

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας, οι τιμές του πλαφόν δεν καθορίστηκαν αυθαίρετα αλλά με βάση τις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων της περασμένης Παρασκευής και συγκεκριμένα τις τιμές που οι ίδιοι οι πρατηριούχοι δίνουν στο Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων καθημερινά, ενώ το πλαφόν προέκυψε από τη μέση τιμή ανά περιοχή.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πρατηριούχων που καταγγέλλουν το μέτρο αυτό ως άδικο, ζητώντας την επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων και απειλούν με κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το μέτρο. «Η απόφαση του υπουργείου είναι άδικη, αδικαιολόγητη και θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπερβαίνει τον νόμο», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) Μιχάλης Κιούσης. Οπως σημειώνει, σε δεκάδες πρατήρια αγοράζουν τα καύσιμα σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από το πλαφόν και δεν είναι δυνατόν να πωλούν χαμηλότερα από την τιμή αγοράς. «Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να πουλάει κάτω από την τιμή κόστους», λέει ο πρόεδρος της ΟΒΕ.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν ότι δεν έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις στα άλλα στάδια της διακίνησης καυσίμων που να δικαιολογούν την επιβολή πλαφόν, ενώ οι εταιρείες εμπορίας δίνουν εκπτώσεις στους πρατηριούχους επί της τιμής τιμολογίου και άρα τα πρατήρια μπορούν να απορροφήσουν τις όποιες απώλειες επιφέρει το πλαφόν.

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Οι πρατηριούχοι ισχυρίζονται ότι προμηθεύονται τα καύσιμα σε τιμές πάνω από το πλαφόν

Αυτόφωρο για όσους δεν συμμορφώνονται

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ θα οδηγούνται οι πρατηριούχοι που πωλούν καύσιμα με καπέλο, σύμφωνα με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε προς τις Εισαγγελίες όλης της χώρας. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητεί να μεριμνούν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών για την πιστή εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και σε περίπτωση παραβίασής της να συλλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων καυσίμων και να οδηγούνται στο Αυτόφωρο «ενόψει της σοβαρότητας του θέματος και της ανάγκης προστασίας του καταναλωτικού κοινού».

«Η απόφαση της επιβολής πλαφόν είναι απαράδεκτη και προσβλητική για τους πρατηριούχους» υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών και τονίζουν ότι ο νόμος ορίζει επιβολή χρηματικών προστίμων σε όσους δεν προσαρμοστούν στο πλαφόν και όχι Αυτόφωρο. «Δεν είναι οι βενζινοπώλες κλεφτές όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν. Ας μας πει η κυβέρνηση γιατί δεν βάζει πλαφόν σε όλους» λέει ο πρόεδρος της ΟΒΕ Μιχάλης Κιούσης.