Σε υπαίθριο τζαμί μετατράπηκε για περίπου δύο ώρες χθες το πρωί η Πλατεία Κοτζιά απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας. Περίπου 4.000 μουσουλμάνοιελλείψει τεμένους- πραγματοποίησαν εκεί την τελευταία προσευχή του Ραμαζανιού.


Την εορταστική προσευχή που ονομάζεται Αΐντ Αλ Φιτρ διοργάνωσε η Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας κατόπιν συνεννοήσεως με τον Δήμο Αθηναίων που παραχώρησε την πλατεία για την προσευχή. Στη γιορτή για το τέλος του Ραμαζανιού (του μήνα Ραμαντάν) πήραν μέρος μουσουλμάνοι που ζουν και εργάζονται σε όλες τις περιοχές της Αττικής.

Ακόμη μία φορά πάντως, τόσο οι εκπρόσωποι της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας όσοι και άλλοι μουσουλμάνοι τόνισαν ότι είναι πλέον απαραίτητο να χτιστεί ένα τζαμί στην Αθήνα, αφού έως σήμερα οι χιλιάδες μουσουλμάνοι που ζουν στην Αττική προσεύχονται σε ακατάλληλους χώρους· σε αποθήκες, υπόγεια, γκαράζ, διαμερίσματα.

«Εάν υπήρχε τζαμί στην Αθήνα η προσευχή δεν θα γινόταν στην Πλατεία Κοτζιά. Θα την κάναμε στην αυλή του τζαμιού και κανείς δεν θα το αντιλαμβανόταν. Πολλοί μας ρωτούσαν τι γίνεται στην πλατεία. Γιατί είναι τόσος κόσμος μαζεμένος. Δεν θέλουμε ούτε να κλείσουμε δρόμους ούτε να ενοχλήσουμε κανέναν. Γι΄ αυτό και προσπαθήσαμε ο κόσμος να παραμείνει αυστηρά μέσα στην πλατεία» είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας κ. Ναΐμ Ελγαντούρ.

Οπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ενωσης, η Πλατεία Κοτζιά επελέγη προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προσευχή χωρίς κόστος. «Τα προηγούμενα χρόνια κάναμε την προσευχή στο Ολυμπιακό Στάδιο- είτε σε κλειστό είτε σε ανοιχτό χώρο- αλλά πληρώναμε ενοίκιο περίπου 1.700 ευρώ. Φέτος, τα πράγματα δυσκόλεψαν με την οικονομική κρίση και έτσι ήρθαμε σε συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων».

Ο Βοτανικός. Η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο αποφάσισε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση του τεμένους 500 ατόμων στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού στον Βοτανικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας έχει πλέον ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού από την περιοχή.

«Δυστυχώς οι διαδικασίες προχωρούν αργά, όπως συμβαίνει και με άλλα πράγματα στην Ελλάδα. Είναι όμως θέμα πολιτισμού να υπάρχει μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα. Γι΄ αυτό κάνω έκκληση στα υπουργεία Παιδείας και Εθνικής Αμυνας και στον Δήμο Αθηναίων να βρουν λύση γρήγορα» ανέφερε ο κ. Ελγαντούρ. Μάλιστα η Μουσουλμανική Ενωση Ελλάδας είναι αυτή που τα τελευταία χρόνια κάνει αγώνα δρόμου και συνεννοήσεις με τα υπουργεία προκειμένου να ανεγερθεί μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως νομοσχέδιο για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους υπάρχει από το 2006. Μάλιστα η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε υποσχεθεί πως θα ήταν έτοιμο στα τέλη του 2009.

Ωστόσο η γραφειοκρατία και οι ασυνεννοησίες μεταξύ υπουργείων μετέτρεψαν την υπόθεση «τζαμί στην Αθήνα» σε γιοφύρι της Αρτας…

«Παραλήρημα» Σεραφείμ για την παραχώρηση


Με μία τετρασέλιδη ανακοίνωση… ιερό παραλήρημα που εξέδωσε χθες, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ αναφέρει πως η προσευχή των μουσουλμάνων δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο ανοιχτό χώρο στην Πλατεία Κοτζιά.

Ο μητροπολίτης- που εδώ και λίγες ημέρες είναι και μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου- χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις χαρακτηρίζει ανεύθυνη την παραχώρηση της πλατείας από τη δημοτική αρχή της Αθήνας. Συνδέει μάλιστα την προσευχή των μουσουλμάνων- οι οποίοι σημειωτέον προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου- με την Τουρκοκρατία στην Ελλάδα, λέγοντας πως τέτοια προσευχή έγινε «διά πρώτην φορά μετά την εθνεγερσία και την αποτίναξη της βάναυσης τουρκικής θηριωδίας».