1 Ανυποχώρητοι οι Γάλλοι κι ας επιμένει ο Σαρκοζί πως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είναι μονόδρομος. Οι συνδικαλιστές έχουν ήδη κοκκινίσει στο ημερολόγιό τους τη 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα τεθεί σε ψηφοφορία η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Εστειλαν μήνυμα στους πολίτες να κάνουν δύσκολη εκείνη την ημέρα για τους υπουργούς. Δύσκολες ημέρες θα ξημερώσουν και για τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολιτικούς- τα μέτρα λιτότητας φέρνουν σύννεφα σφοδρών… κινητοποιήσεων.

2Η μικρή τρώει με λαχτάρα το παγωτό της. Γέρνει μπροστά, σε μία προσπάθεια να μη λερώσει το καλό φόρεμά της. Στο χωριό Κοστέστι, στη Ρουμανία, στήνεται το ετήσιο φεστιβάλ των Τσιγγάνων. Ο ρουμάνος αρχηγός τους κάνει λόγο για πολιτική στιγματισμού και αναφέρεται στην αδικία που υφίστανται. Ο διωγμός των Ρομά έχει κεντρίσει και το διεθνές ενδιαφέρον. Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από το Παρίσι και άλλα κράτη να σταματήσουν τις απελάσεις.

Το Παρίσι κάνει πως δεν καταλαβαίνειακούει μόνον στον όρο «επαναπατρισμός».

3 «Θάνατος διά λιθοβολισμού»: καταδίκη που παραπέμπει σε μία άλλη εποχή.

Τότε που η βαρβαρότητα ήταν ο νόμος.

Τότε που δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα. Την εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν φωνή.

Το προσωπικό δράμα της Σακινέχ, που κατηγορείται για μοιχεία, ταρακούνησε τους Ευρωπαίους. Διαδήλωσαν, φώναξαν, έστειλαν επιστολές. Το θέμα έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ποινή θανάτου ανεστάλη. Ο επίλογος όμως δεν έχει γραφτεί. Η 43χρονη γυναίκα κινδυνεύει να οδηγηθεί στην αγχόνη…

4«Ασφαλιστικό, προστασία απασχόλησης, ανεργία, συλλογικές συμβάσεις, περιστολή δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία»: η Λούκα Κατσέλη αριθμεί ένα προς ένα στην Αννα Νταλάρα τα «αγκάθια» του υπουργείου Εργασίας. Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται και οι υπόλοιποι 47 υπουργοί και υφυπουργοί (+ ένας που έρχεται στο Δικαιοσύνης), οι οποίοι ξεφυλλίζουν την ατζέντα των προβλημάτων.

Παράλληλα, μαδάνε τη μαργαρίτα μήπως και μαντέψουν τις αρμοδιότητές τους. Το μικρό σχήμα ξεχείλωσε. Το ευέλικτο;

5 «Θα φανταζόσασταν την Ελλάδα χωρίς τρένα;», ρωτούν οι εργαζόμενοι στις αφίσες που έχουν αναρτήσει σε κολόνες και στύλους. Οχι, είναι η απάντηση. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα. «Μήπως θα χάσει η χώρα το τρένο;». Ο Οργανισμός ζημιώνει τον έλληνα φορολογούμενο με 3 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Εν μέσω αυτής της… δημιουργικής διαμάχης, η καθημερινότητα των πολιτών θυσιάζεται.

Η ταλαιπωρία φαίνεται πως κυλάει στο DΝΑ της χώρας μας. Ο τίτλος αυτού του sequel:

περιμένοντας το τρένο…

6Επιτέλους, η αλήθεια αποκαθίσταται με υπογραφή επιστημονική. Η λαϊκή σοφία δεκαετίες τώρα προσπαθούσε να μας πείσει πως το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Πως τα καφετιά, τα πράσινα, τα μοβ… δεν αγοράζουν τη συναισθηματική ικανοποίηση. Πως οι χαρές της ζωής δεν χαρίζονται στους έχοντες και κατέχοντες.

Αλλά, πώς να το κάνουμε τώρα, η εμπειρία δείχνει πως εκείνοι που νιώθουν το πορτοφόλι τους βαρύ έχουν έναν επιπλέον λόγο να γελάνε. Οι υπόλοιποι… την υγειά μας να ΄χουμε.