Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο στον χώρο των μεταφορών. Στο πεδίο των κινητοποιήσεων, στο οποίο βρίσκονται ήδη οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, απειλούν να επανέλθουν και οι ιδιοκτήτες των φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.


Oι τρεις κλάδοι, όπως και άλλοι εργαζόμενοι, σχεδιάζουν να δώσουν δυναμικό «παρών» το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη- στο πλαίσιο της ΔΕΘ- με συγκεντρώσεις, πορείες και συλλαλητήρια στο κέντρο της πόλης, ενώ απειλούν με «χειρόφρενο» διαρκείας.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τις συγκοινωνιακές εταιρείες δηλώνουν αποφασισμένοι να πάνε σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τις προωθούμενες αλλαγές στον σιδηρόδρομο και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ). Την ίδια στιγμή, ανοίγει ξανά και το μέτωπο με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ., καθώς το υπουργείο Υποδομών προχωρεί τις ρυθμίσεις που ήδη έχει ανακοινώσει για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει τα δύο μεγάλα μέτωπα των μεταφορέων και του ΟΣΕ, με την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αντίστοιχα. «Θα πρέπει να ξεβολευτείτε όλοι», ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες, με τους οποίους συναντήθηκε χτες, μετά τη συγκέντρωση και την πορεία που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν χτες σε πεντάωρη στάση εργασίας σε όλα τα μέσα και τον σιδηρόδρομο, προκαλώντας κυκλοφοριακό μπλακ άουτ.

«Θα μας βρείτε απέναντί σας ενωμένους», απάντησαν στον κ. Παπακωνσταντίνου οι απεργοί, προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, πριν και μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ στη Βουλή. Οι σιδηροδρομικοί, που επαναλαμβάνουν την πεντάωρη στάση εργασίας τους και σήμερα (11 π.μ.- 4 μ.μ.), εμμένουν στην απόσυρση του νομοσχεδίου και στην έναρξη του διαλόγου από μηδενική βάση. Για σήμερα έχουν αποφασίσει να κάνουν πορεία προς το υπουργείο Υποδομών.

Τα φορτηγά

Στο μεταξύ, χτες κατατέθηκε στη Βουλή- χωρίς αλλαγές- το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών, που προβλέπει το νέο καθεστώς έκδοσης των αδειών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ.

Ηδη, η κυβέρνηση, διά του αρμοδίου υπουργού Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, έχει προειδοποιήσει πως εάν ο κλάδος των μεταφορών προχωρήσει και πάλι σε κινητοποιήσεις, θα καταργήσει την τριετή μεταβατική περίοδο απελευθέρωσης των αδειών και θα ανοίξει άμεσα το επάγγελμα, χορηγώντας νέες άδειες.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο γενική συνέλευση στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το Βελλίδειο. Χθες, για δεύτερη ημέρα μεταφορείς απέκλειαν με ξαφνικά «γιουρούσια» και κορναρίσματα δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Τα ξημερώματα της Τετάρτης περίπου πενήντα φορτηγά είχαν καταλάβει δύο λωρίδες κυκλοφορίας μπροστά από τη Βουλή, απ΄ όπου και αποχώρησαν γύρω στις 7 το πρωί.

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του κλάδου των μεταφορών βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www. hellenicparliament. gr/UserFiles/ c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/ΜΕΤΑ FΟRΕS. pdf

ΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ

Επαναλαμβάνουν την 5ωρη στάση εργασίας σήμερα εμμένοντας στην απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση