ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ χθες στις αγορές λόγω νέων φόβων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να απορροφήσουν τους τριγμούς από την κρίση. Τα χρηματιστήρια έκαναν βουτιά, το ευρώ υποχώρησε, τα spreads αυξήθηκαν και ο χρυσός ανέβηκε έπειτα από δημοσιεύματα που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα τεστ αντοχής που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και μετά τις προειδοποιήσεις κορυφαίων αξιωματούχων- όπως του ευρωπαίου επιτρόπου για τις Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν- ότι η ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο με «διάγγελμά» του χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την υψηλή ανεργία, έκανε λόγο για «άνιση» ανάπτυξη στην Ε.Ε. και ζήτησε την έκδοση ευρωομολόγου για τη δημιουργία έργων υποδομής.

Βουτιά 3,29% στο Χ.Α.
Η ανησυχία για την οικονομία στην Ευρώπη προκάλεσε πιέσεις τις ευρωπαϊκές αγορές και βούλιαξε 3,29% το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η Εθνική έκλεισε με πτώση 7,15%, η Εurobank με 7,12%, η Αlpha Βank με 5,07% και η Πειραιώς με 4,94%. Αλμα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών πραγματοποίησαν εξάλλου τα spreads των ελληνικών ομολόγων φτάνοντας τις 940 μονάδες βάσης, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και τα spreads της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Ο χρυσός πλησίασε σε ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας τα 1.257 δολάρια η ουγγιά, ενώ βουτιά έκανε το ευρώ, το οποίο διαμορφώθηκε στα 1,27 δολάρια.

Καμπανάκι
Η «Wall Street Journal» προκάλεσε ανησυχία στις αγορές με το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, σύμφωνα με το οποίο τα τεστ «κοπώσεως» των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι αναξιόπιστα. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται στοιχεία βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με την οποία άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αποκάλυψαν την πραγματική εικόνα των χρεών τους, άλλες δεν περιέλαβαν στους υπολογισμούς τους κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και άλλες ανέφεραν ότι έχουν λιγότερα ομόλογα.

Επίσης, αναλυτές ανέφεραν στο Βloomberg ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι «εκτεθειμένες» σε ελληνικά και άλλα ομόλογα και πως πιθανά προβλήματα που ίσως αντιμετωπίσει η χώρα μας θα έχουν άμεση επίπτωση στα χρηματοπιστωτικά αυτά ιδρύματα. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης φέρεται να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, των ευρωπαϊκών δηλαδή οικονομιών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, αξίας άνω των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην πολύ μεγάλη διαφορά των επιτοκίων (spreads) που υπάρχει μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από