Με αμφίπλευρο άνοιγμα προς τα αριστερά και προς τα δεξιά του ΠΑΣΟΚ συνόδευσε την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για δήμους και περιφέρειες ο Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε δύο από τους πιο σημαντικούς δήμους της χώρας, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κατεβάσει δύο πρόσωπα που όχι μόνο δεν ανήκουν στον κομματικό πυρήνα του Κινήματος, αλλά συγχρόνως αποτελούν προτάσεις του νεότευκτου κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Παράλληλα, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να στηρίξει τελικώς την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Πέτρου Τατούλη κόντρα στη γαλάζια υποψηφιότητα Δράκου, επιχειρώντας μ΄ αυτόν τον τρόπο να διεμβολίσει μεγάλο κομμάτι του μεσαίου χώρου αλλά και της Δεξιάς. Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης αντιστοίχως, η κυβέρνηση θεώρησε ότι αποτελούν δύο πρόσωπα που δεν θα συσσωρεύσουν πάνω τους τη δυσφορία των πολιτών για τα οικονομικά μέτρα. Αντιθέτως, λόγω της ευρύτερης αποδοχής τους στην κοινωνία θα προσελκύσουν τις ψήφους και άλλων χώρων εκτός του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά για την περίπτωση του κ. Καμίνη, οι πληροφορίες λένε ότι ο Πρωθυπουργός εξ αρχής ήταν θετικός απέναντι στην υποψηφιότητά του και ακολούθως ζύγισε τα δεδομένα αποδεχόμενος παράλληλα και την επιθυμία της Φώφης Γεννηματά να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, η υποψηφιότητα Καμίνη που ήταν μέχρι πρότινος Συνήγορος του Πολίτη, υπηρετεί πάνω απ΄ όλα το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ «Πρώτα ο πολίτης».

Παράλληλα βεβαίως λειτούργησε και το ένστικτο αυτοσυντήρησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, σε περίπτωση ήττας της Φώφης Γεννηματά το κυβερνών κόμμα «χρεωνόταν 100% το κόστος», ενώ τώρα η στήριξη μιας προσωπικότητας με συνεργασία της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων αποχρωματίζει πολιτικά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για τον κ. Μπουτάρη κρίθηκε ότι με βάση και τις δημοσκοπήσεις είναι η πιο κατάλληλη υποψηφιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς οι «διαθεσιμότητες» που είχε το ΠΑΣΟΚ για την αναμέτρηση απέναντι στον Κώστα Γκιουλέκα της Ν.Δ. δεν ήταν αρκούντως ισχυρές.

Ο Φ. Κουβέλης
Η στήριξη των κ.κ. Καμίνη και Μπουτάρη από το ΠΑΣΟΚ ικανοποίησε απολύτως τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη, η οποία με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι σε ό,τι αφορά τον πρώην Συνήγορο του Πολίτη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα και ότι τώρα αρχίζει μια μεγάλη προσπάθεια με αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει σελίδα ο Δήμος Αθηναίων.

Την ίδια ώρα παράγοντες του Συνασπισμού έλεγαν ότι επιβεβαιώνονται οι αιτιάσεις της Κουμουνδούρου ότι «η Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί δεκανίκι της κυβέρνησης» και σημείωναν πως με αυτές τις επιλογές μπαίνει τέλος στις όποιες προοπτικές συνεργασίας του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του κ. Τατούλη στην Πελοπόννησο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε στην ίδια λογική, του να ενισχύσει μία υποψηφιότητα εκτός του κομματικού πλαισίου ούτως ώστε σε περίπτωση που θα υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα, να μη «χρεωθεί» στο κυβερνών κόμμα. Αντιθέτως μπροστά σε μία νίκη το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πανηγυρίζει γιατί υποστήριξε έναν υποψήφιο που χρωμάτισε μία μεγάλη περιφέρεια πράσινη.

Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ

Η μάχη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα δοθεί όχι με κομματικά, αλλά με αυτοδιοικητικά κριτήρια

«Καμπάνια στις γειτονιές και το Ιντερνετ»

Κύριε Καμίνη, τι σημαίνει για εσάς η επιλογή σας ως υποψηφίου στον Δήμο Αθηναίων όχι μόνο από το κυβερνών κόμμα, αλλά και από άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι Πράσινοι;
Είναι μία επιλογή που, όπως φαίνεται, υπαγορεύεται από το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση να αξιοποιηθεί η εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη σε σχέση με τα προβλήματα της Αθήνας. Η υποψηφιότητά μου έχει το πλεονέκτημα ότι όλα αυτά τα χρόνια διαπίστωνα τα προβλήματα του Δήμου από την οπτική των πολιτών. Εχω αποκτήσει μία ιδιάζουσα γνώση των προβλημάτων της Αθήνας. Κάποιοι θεωρούν ωστόσο ότι ενδεχομένως να μην μπορείτε να υπηρετήσετε με τον ενδεδειγμένο τρόπο την Τοπική Αυτοδιοίκηση επειδή δεν προέρχεστε από αυτήν.

Μα ακριβώς όσα έμαθα μέσα από τους δημότες είναι σημαντικά, διότι αυτούς πρέπει πρώτα να ακούμε. Αλλωστε δεν γνωρίζω πόσοι από τους τελευταίους δημάρχουςτουλάχιστον της Αθήνας- πριν εκλεγούν είχαν εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εχετε σκεφθεί πώς θα οργανώσετε την προεκλογική σας εκστρατεία;

Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις προτάσεις. Θα πάμε στις γειτονιές της πόλης και θα συναντήσουμε τις κινήσεις πολιτών. Παράλληλα θα αξιοποιήσουμε το Διαδίκτυο καλώντας τους πολίτες να μας επισημάνουν τα προβλήματα για να βρούμε λύσεις. Το επόμενο διάστημα θα συγκροτήσω ένα επιτελείο που θα επεξεργαστεί όλες τις ιδέες και προτάσεις για να φτιάξω ένα σχέδιο σωτηρίας για την Αθήνα, ένα σχέδιο συνεκτικό και πρωτίστως εφαρμοστέο.

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι η υποψηφιότητά σας δεν είναι υπερκομματική;

Δεν μπορεί μία υποψηφιότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις έναν μεγάλο δήμο, όπως της Αθήνας, εάν δεν υποστηριχθεί και από πολιτικές δυνάμεις. Η υποψηφιότητά μου δεν είναι διακομματική, υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις. Είναι ακομμάτιστη, όχι όμως και απολίτικη.

ΕΙΠΕ

Η υποψηφιότητά μου είναι ακομμάτιστη, όχι όμως και απολίτικη

«Ενα ρεύμα πολύχρωμο και πλειοψηφικό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Φωτεινή Στεφανοπούλου

ΜΕ ΕΚΔΗΛΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ και αισιοδοξία για την έκβαση των εκλογών πληροφορήθηκαν στο «στρατόπεδο» του Γιάννη Μπουτάρη την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την υποψηφιότητα του θεσσαλονικιού επιχειρηματία για τον κεντρικό δήμο της πόλης. Μια απόφαση την οποία ο ίδιος είχε πληροφορηθεί από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν επικοινώνησε μαζί του ο γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης. Τη δε επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου την παρακολούθησε σε καφετερία στο κέντρο της πόλης, όπου βρισκόταν μαζί με στενούς του συνεργάτες. Μεταξύ αυτών τα άλλα δύο μέλη της... τρόικας που ίδρυσε την Πρωτοβουλία, τα οποία είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένα: ο Ανδρέας Κουράκης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, της Δημοκρατικής Αριστεράς, που επίσης στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο είχε επιβληθεί πριν από τέσσερα χρόνια αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, επειδή επέμεινε να κατέλθει στις εκλογές με τον ανεξάρτητο συνδυασμό.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για δικαίωση των ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών σχημάτων, ενώ τόνισε ότι η απόφαση του ΠΑΣΟΚ ανοίγει τον δρόμο για τη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης, ώστε να ανατραπεί το καθεστώς που έχει καταδυναστεύσει την πόλη τα τελευταία 25 χρόνια.

Τι σηματοδοτεί η επιλογή του ΠΑΣΟΚ για την παράταξή σας και για εσάς προσωπικά;

Καταρχήν είναι μεγάλη τιμή, αλλά και ευθύνη η απόφαση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου. Ταυτόχρονα είναι δικαίωση του αγώνα που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια υπερασπιζόμενοι την κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές αυτόνομων και αδέσμευτων σχημάτων, τα οποία δεν είναι εγκλωβισμένα σε κομματικές πρακτικές. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η επιλογή της δικής μας υποψηφιότητας, σε συνδυασμό με τη στήριξη στο πρόσωπο του Γιώργου Καμίνη, αλλά και άλλων προσώπων ευρύτερης αποδοχής, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ εννοεί τον «Καλλικράτη», ενώ θυμίζει τους αγώνες του κόμματος το 1981.

Περιμένετε αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Περιμένω αντιδράσεις από τον συντηρητικό κόσμο όλου του πολιτικού φάσματος. Δικός μας στόχος είναι η απελευθέρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, που παρέμεναν περιχαρακωμένες στα κομματικά στεγανά και η συστράτευσή τους για να ανατραπεί το καθεστώς που εδώ και 25 χρόνια καταδυναστεύει τη Θεσσαλονίκη. Θα επιδιώξετε συνάντηση με τους υπόλοιπους υποψηφίους του προοδευτικού χώρου που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τον Δήμο Θεσσαλονίκης;

Αμεσα θα επιδιώξω να συναντηθώ με όλους, ώστε να συγκροτήσουμε κοινό μέτωπο. Με την απόφαση αυτή του ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, δημιουργούνται για πρώτη φορά όλες οι προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί ένα ευρύ, πολύχρωμο, πλειοψηφικό ρεύμα από τις δημιουργικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της πόλης. Και σε αυτήν την προσπάθεια, δεδομένου και ότι βρισκόμαστε και σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, κανείς δεν περισσεύει.

Ποιο θα είναι το βασικό προεκλογικό σας σύνθημα;

Οτι την 7η Νοεμβρίου δεν αλλάζουμε απλά σελίδα, αλλά βιβλίο, για μια πόλη ευρωπαϊκή, προοδευτική και πράσινη.

ΕΙΠΕ

Την 7η Νοεμβρίου δεν αλλάζουμε απλά σελίδα, αλλά βιβλίο, για μια πόλη ευρωπαϊκή

Πράσινο «αντάρτικο» κατά Τατούλη

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ έχει προκαλέσει μεταξύ των βουλευτών της Πελοποννήσου, αλλά και των κομματικών οργανώσεων η περίπτωση της υποστήριξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου του πρώην υφυπουργού της Νέας Δημοκρατίας Πέτρου Τατούλη. Βουλευτές δήλωσαν στα «ΝΕΑ» ότι «όχι μόνο δεν πρόκειται να τον υποστηρίξουν, αλλά θα αποφύγουν να παραστούν και σε εκδηλώσεις του». Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Αμυνας Παν. Μπεγλίτης, ο οποίος εκλέγεται στην Κορινθία και είχε γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Επιλογής Υποψηφίων τις αντιρρήσεις του. Αλλα στελέχη ανέφεραν ότι «δεν μπορεί να στηρίζουμε ως υποψήφιο κάποιον ο οποίος είχε προσπαθήσει με μηνύσεις να ματαιώσει την κατασκευή του Μουσείου Ακρόπολης».

Η εξήγηση που δίνεται επισήμως είναι ότι η στήριξη στον κ. Τατούλη είναι στη λογική του αμφίπλευρου ανοίγματος. Λέχθηκε πως από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει για την Αθήνα την υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη και για τη Θεσσαλονίκη την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, η στήριξη στον Πέτρο Τατούλη λειτουργεί εξισορροπητικά και δείχνει πως το Κίνημα δεν έχει πρόβλημα να δώσει τη στήριξή του σε μη κομματικές υποψηφιότητες. Παράλληλα υποστηρίζεται ότι έχει υπάρξει παρασκηνιακή συμφωνία με τον κ. Τατούλη να ορισθούν από το ΠΑΣΟΚ οι 4 αντιπεριφερειάρχες του, πράγμα που σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα θα έχει απόλυτο έλεγχο στους 4 νομούς της Πελοποννήσου.

Ανεξάρτητα πάντως από τις εξηγήσεις που δίνονται και για τις τρεις αυτές υποψηφιότητες και τις αντιδράσεις που σημειώνονται (ο Γ. Παναγιωτακόπουλος δήλωσε πως «είναι κρίμα το ΠΑΣΟΚ να κρύβεται πίσω από τους γυρολόγους της πολιτικής»), «η διαδικασία ήταν αίολη, υπονομευόμενη από τα μέσα και ο καθένας προσπαθούσε να περάσει τους δικούς του», δήλωσε στα «ΝΕΑ» αγανακτισμένο κυβερνητικό στέλεχος που έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Π. Τατούλη για να τονίσει ότι «έδωσε μάχη ο Σπυρόπουλος» για να τον περάσει- αφήνοντας να εννοηθεί πως ο διοικητής του ΙΚΑ είχε λόγους να προωθεί με επίμονη την υποψηφιότητα του κ. Τατούλη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από