Τσάµπα το… ρεζιλίκι. Η εθνική οµάδα παρουσιάζοντας σε κάποια σηµεία εικόνα διάλυσης στον αγώνα µε τη Ρωσία, γνώρισε τελικά την ήττα (73-69) που ήθελε φανερά από την πρώτη στιγµή.

Αλλά τελικά θα παίξει αύριο το βράδυ σε νοκ άουτ µατς µε την πρωταθλήτρια κόσµου Ισπανία την είσοδό της στα προηµιτελικά! Δεδοµένου ότι η Νέα Ζηλανδία έκανε την έκπληξη κόντρα στην τραγική Γαλλία και µας έστειλε απευθείας πάνω στους Ιβηρες.

Το µόνο που πέτυχε η Εθνική µας είναι να αποφύγει την οµάδα των ΗΠΑ, σε περίπτωση πρόκρισης στα προηµιτελικά (εκεί αν πάµε θα βρούµε πιθανότατα τους φίλους µας τούς Σέρβους), αλλά πλήγωσε ανεπανόρθωτα το γόητρό της.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ

Ηταν φανερό ότι οι διεθνείς ήθελαν (και ουσιαστικά διάλεξαν) να αποφύγουν πιθανό διπλό σκόπελο Ισπανίας και ΗΠΑ. Απλά µε δεδοµένο το γεγονός ότι ακολουθούσε χρονικά το παιχνίδι της Γαλλίας, µπορούσαµε να ήµασταν σίγουροι µόνο για τους Αµερικανούς.

Αντίθετα γίναµε αντικείµενο αρνητικού σχολιασµού των ξένων προπονητών, αφού δεν κρατήσαµε ούτε τα προσχήµατα, µε τον τεχνικό των Ρώσων Ντέιβιντ Μπλατ να κάνει την αρχή: «Είδατε ό,τι είδα. Με κάνει να ντρέποµαι αυτό το µατς. Κρίµα, γιατί έχω δουλέψει στην Ελλάδα. Δεν µπορεί να πετάει την µπάλα πάνω από το στεφάνι ο παίκτης για να χάσει τις βολές. Δεν είναι σωστό! Είναι απίστευτο αυτό που έγινε.

Εντάξει, ο Φώτσης ήταν τραυµατίας, αλλά οι άλλοι που έπαιξαν τι έκαναν; Εγώ είµαι υπερήφανος για τους παίκτες µου, οι οποίοι θα κοιµηθούν ήσυχα το βράδυ. Είναι παλικάρια, δεν παίρνουν πολλά χρήµατα και προσπαθούν πάντα για το καλύτερο. Δεν ξέρω πώς θα κοιµηθούν οι δικοί σας…

Το να βλέπει κανείς τέτοια εικόνα από παίκτες παγκοσµίου κλάσεως, όπως οι Ελληνες που αµείβονται µε τόσα εκατοµµύρια, είναι απογοητευτικό. Λατρεύω το ελληνικό µπάσκετ και την Ελλάδα, σέβοµαι όσο λίγοι τους έλληνες παίκτες, αλλά σήµερα δεν µπορώ να πιστέψω αυτά που είδα.

Ηταν Ελλάδα αυτή; Πραγµατικά δεν µπορώ να το πιστέψω. Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την εικόνα, αλλά εγώ ντρέποµαι», είπε ο Μπλατ, την ώρα που ο τεχνικός της Τουρκίας Μπόγκνταν Τάνιεβιτς πείραξε τους διεθνείς µας στη φυσούνα: «Μπράβο χάσατε», τους είπε για να αντιδράσει ο Μπουρούσης και να επέµβουν οι ψυχραιµότεροι.

Ο ΚΑΖΛΑΟΥΣΚΑΣ

Ξέσπασε πάντως και ο Καζλάουσκας στη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας στον τεχνικό των Ρώσων: «Είµαι απογοητευµένος µε τον τρόπο που παίξαµε. Ψάχνετε να βρείτε κάτι που δεν υπάρχει. Ολα τα άλλα είναι ανοησίες.

Γιατί δεν λέει κανείς ότι παίξαµε άσχηµα µε την Τουρκία ή ότι πέρυσι χάσαµε από τη Ρωσία;

Ισως ο Μπλατ ήθελε να χάσει γι’ αυτό και λέει βλακείες. Δεν είναι σωστό αυτό, αλλά αν ήθελε µπορούσε να έρθει πριν από το παιχνίδι και να µας έλεγε ότι ήθελε να χάσει. Κανείς προπονητής δεν θέλει να χάνει», είπε ο Λιθουανός που παραδέχτηκε πάντως ότι δεν ήταν στο µυαλό των παικτών του, αλλά πριν από το µατς τούς ζήτησε µαζί µε τη διοίκηση της ΕΟΚ να παίξουν µόνο για τη νίκη.

?ΜΑΣ ΑΔΙΚΕΙ?

«Κακώς µας προσβάλλει έτσι ο κόουτς Μπλατ. Εµείς κοιτάµε την οµάδα µας και θέλουµε να πετύχουµε τον στόχο µας. Μας αδικεί», πρόσθεσε ο Διαµαντίδης.

Οµως ξέχασε προφανώς ότι οι µόνοι που αδίκησαν τον εαυτό τους είναι οι διεθνείς µας µε τους Ρώσους να µεταµορφώνονται µέσα σε λίγες ώρες και τον Μοζγκόφ να επιδίδεται σε φάσεις χάι λάιτ σαν να συµµετέχει σε διαγωνισµό καρφωµάτων.

ΜΠΛΑΤ

«Είδατε ό,τι είδα. Με κάνει να ντρέποµαι αυτό το µατς. Κρίµα, γιατί έχω δουλέψει στην Ελλάδα», είπε εξοργισµένος ο τεχνικός των Ρώσων

Ούτε σε φιλικό τέτοια εικόνα


Η απουσία κινήτρου (ή µήπως το… αντίθετο;)

ήταν κάτι παραπάνω από φανερό στο χθεσινό παιχνίδι για τους έλληνες παίκτες, που στο µεγαλύτερο µέρος του αγώνα δεν κράτησαν ούτε τα προσχήµατα µε τους αντιπάλους µας να επικρατούν 73-69.Οι Ρώσοι αντίθετα είχαν κέφια, ήθελαν να φτιάξουν και την ψυχολογία τους και γνώριζαν καλά πως µε νίκη διασταυρώνονται σίγουρα στο ντέρµπι γειτόνων µε τη Λιθουανία, κάτι που µάλλον ήθελαν.

Χωρίς τον Αντώνη Φώτση (προφυλάχτηκε λόγω ενός ελαφρού διαστρέµµατος) οι διεθνείς από νωρίς βρέθηκαν πίσω στο σκορ (12-2 στο 5’), αφού έπαιζαν άµυνα µε τα…

µάτια. Με τις αλλαγές του Καζλάουσκας που έβγαλε την πρώτη πεντάδα κλείσαµε ισόπαλοι το ηµίχρονο (30-30).

Το τρίποντο του Μπουρούση που µας έδωσε το προβάδισµα (37-36 στο 24’) ήταν το κύκνειο άσµα, αφού οι Ρώσοι εκεί πάτησαν γκάζι (63-43 στο 31’).

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Μπουρούσης 5 (1), Ζήσης 11, Σπανούλης 8 (2.), Καλάθης 3, Πρίντεζης 4, Περπέρογλου 4, Τσαρτσαρής 3, Διαµαντίδης 8 (2), Καϊµακόγλου 7 (1), Σχορτσιανίτης 16.

Ρωσία (Μπλατ): Βοροντσέβιτς 10 (2), Κολέσνικοφ, Μπίκοφ 4, Φριντζόν 8, Καούν 8, Ζουκανένκο 6, Πονκρασόφ 4, µόνια 6, Κχβοστόφ, Βορόνοφ 9, Μοζγκόφ 10.