Ισως είναι νωρίς ακόµη για να εκτιµήσουµε µε µεγάλη ακρίβεια τι είδους πρωτάθληµα Α1 βόλεϊ θα δούµε στη νέα περίοδο, αλλά είναι από καιρό βέβαιο ότι το ελληνικό βόλεϊ έχει ήδη δεχθεί αρκετά καρφιά από τη γενική οικονοµική κρίση, χωρίς µάλιστα να διαθέτει ανάλογο ισχυρό µπλοκ ώστε να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες.


Οι προϋπολογισµοί των οµάδων θα µειωθούν συνολικά περίπου στο µισό σε σχέση µε πέρυσι. Ηδη έχουν πάρει τον δρόµο για άλλα µέρη αστέρια όπως ο εκ των κορυφαίων διαγωνίων στον κόσµο Ιβάν Μίλκοβιτς από Ολυµπιακό, ο ραγδαία ανερχόµενος σταρ της ίδιας θέσης Λίµπερµαν Αγκάµες από Παναθηναϊκό και ο τρίτος πιο σηµαντικός διαγώνιος Βούλγαρος Μπόγιαν Γιορντάνοφ από Ε.Α. Πατρών Λουξ.

Εχουν αναχωρήσει επίσης για άλλα πρωταθλήµατα διάσηµοι παίκτες όπως ο Πολωνός πασέρ Πάβελ Ζαγκούµνι και ο Γάλλος ακραίος Γκιγιόµ Σαµικά από τον Παναθηναϊκό.

Επιπλέον, ιστορικές οµάδες όπως εκείνες του Παναθηναϊκού και του Πανελληνίου Γ.Σ.

περνούν µιαν έντονη εσωτερική οικονοµική κρίση που απειλεί να παρουσιαστούν και οι δύο εµφανώς ασθενέστεροι σε σχέση µε τη συνήθη πορεία τους σε βαθµό που να προδιαγράφεται το µέλλον τους σκοτεινό!

Το ιστορικό τµήµα βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού µε 18 τίτλους πρωταθλήµατος και 5 κύπελλα Ελλάδας έχει αφεθεί στις πλάτες του ανήµπορου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ερασιτέχνη ΠΑΟ. Εκείνοι που έδιωξαν µε τη συµπεριφορά τους τον καλύτερο χρηµατοδότη του τµήµατος Βλάση Σταθοκωστόπουλο και που ενδιαφέρονται να ελέγχουν τα διοικητικά του τεράστιου συλλόγου έχουν και ανάλογη (τεράστια) ευθύνη να στηρίξουν οικονοµικά ένα τµήµα από τα τελευταία που απέµειναν στον άλλοτε κυρίαρχο σε 17 αθλήµατα ΠΑΟ σε δρόµο πρωταθλητισµού.

Η ποιότητα και του Ολυµπιακού του Ιταλού προπονητή Φλάβιο Γκουλινέλι είναι σαφώς χαµη λότερη σε σύγκριση µε πέρυσι αφού ο προϋπολογισµός από τα 1,7 εκατ. ευρώ έχει πέσει περίπου στο 1 εκατ., έχει φύγει ο Μίλκοβιτς και οι νέοι ξένοι ακραίοι, ο Κουβανός Ρολάντο Ντεσπέιν και ο Αµερικανός Τζέισον Γιαµπλόνσκι δεν είναι της εµπειρίας, ενώ ο Βούλγαρος πασέρ Αντρέι Ζέκοφ δεν είναι κατώτερος του Γερµανού Σίµον Τίσερ.

Η οµάδα που δείχνει ότι θα ξεπεράσει τον περυσινό εαυτό της και θα ξαναγίνει πρωταγωνίστρια είναι ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, που µε παίκτες ποιότητας όπως ο Αµερικανός διαγώνιος Μπίλινγκς και ο Αργεντινός ακραίος Κιρόγα και µε τον προπονητή των τίτλων Αλέκο Λεώνη ξανά στον πάγκο αναµένεται πολύ δυνατός. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για µια ακόµη σεζόν και η Ε.Α. Πατρών Λουξ που έχει ενισχυθεί µε παίκτες υψηλής ποιότητας και εµπειρίας όπως οι Ελληνες διεθνείς Βασίλης Κουρνέτας, Γιώργος Στεφάνου, Δηµήτρης Σουλτανόπουλος και διεκδικεί κι άλλους. Οσο για τη Λαµία, τον ΠΑΟΚ και τον Αρη αναµένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι και να είναι αξιόµαχοι.

ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Ιστορικές οµάδες όπως του Παναθηναϊκού και του Πανελληνίου Γ.Σ.

περνούν έντονη εσωτερική οικονοµική κρίση

Το αδιέξοδο έφερε επανάσταση


ΠΟΙΑ ΛΥΣΗ µπορεί να βρει το «φτωχό», διοικητικά και οικονοµικά, ελληνικό βόλεϊ για να αντιµετωπίσει την κρίση; Προς το παρόν το µόνο που έχει γίνει είναι η απόφαση για αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των πρωταθληµάτων. Είναι µια µικρή επανάσταση που γέννησε το οικονοµικό αδιέξοδο, αλλά µπορεί να βοηθήσει για πιο ενδιαφέρον πρωτάθληµα. Ισως έπρεπε να είχε γίνει από καιρό, αλλά ουδείς τολµούσε.

Το Δ.Σ. της ΕΟΠΕ πήρε τη µε γάλη απόφαση έπειτα από εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής Πρωταθληµάτων και πλέον σε όλες τις κατηγορίες έγιναν αλλαγές και όχι µόνο στην Α1 γυναικών. Στόχος να γίνονται λιγότεροι αγώνες, να εξοικονοµηθεί περισσότερος χρόνος για προετοιµασία των εθνικών οµάδων και να περιοριστούν τα έξοδα της ΕΟΠΕ αλλά και των σωµατείων.

Σύµφωνα µε το νέο σύστηµα που µάλλον θα ακολουθηθεί και από την ΕΣΑΠ του επαγγελµατικού πρωταθλήµατος της Α1 ανδρών, το πρωτάθληµα θα γίνει σε δύο φάσεις. Θα δώσουν αγώνες πρώτα και οι δώδεκα οµάδες σε πρωτάθληµα ενός γύρου. Στη συνέχεια θα χωριστούν σε δύο πρωταθλήµατα (θέσεις 1η έως 6η και 7η έως 12η) που θα γίνουν σε δύο γύρους χωρίς να υπολογίζεται η βαθµολογία της α’ φάσης. Στη β’ φάση θα κριθούν όλα, τόσο ο τίτλος και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια όσο και ο υποβιβασµός.

ΤΟ ΚΑΛΟ

Η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής της διοργάνωσης µπορεί να βοηθήσει για πιο ενδιαφέρον πρωτάθληµα