Ο άνθρωπος που θα δείτε απόψε να κάθεται στον πάγκο της Ουρουγουάης και να διευθύνει τη Σελέστε δεν είναι τυχαίος. Ο Οσκαρ Γουάσινγκτον Ταμπάρες είναι δάσκαλος, όχι μόνον του ποδοσφαίρου αλλά και του δημοτικού σχολείου!

O τεχνικός της Ουρουγουάηςείναι 63 ετών, πτυχιούχος παιδαγωγικής ακαδημίας, παντρεμένος και έχει τέσσερις κόρες, όλες με πτυχίο πανεπιστημίου! Πριν αναλάβει την Εθνική Ουρουγουάης είχε περάσει από δύο ομάδες-κολοσσούς και πάντοτε έφευγε νύχτα. Δύο ονόματα αρκούν. Μπόκα Τζούνιορς και Μίλαν.

Το προσωνύμιο του Ταμπάρες είναι «δάσκαλος». Ετσι τον αποκαλούν παντού. Οταν πήγε στην Μπόκα Τζούνιορς, ο Μαραντόνα προσπάθησε να του κολλήσει ένα άλλο παρατσούκλι, αλλά δεν τα κατάφερε. Τον αποκάλεσε… «μπριζόλα»! Οχι επειδή ήταν χοντρός (κάθε άλλο). Αλλά για τον λόγο ότι απαιτούσε από τους παίκτες «να γυρίζουν μπρος- πίσω, μαλακά μαλακά. Για να μην καούν»!

Με λίγα λόγια η καριέρα του: ανέλαβε την Κάλιαρι το 1994. Η πορεία της ομάδας ήταν τέτοια που όλοι σε λίγο διάστημα μιλούσαν γι΄ αυτόν. Η Μίλαν πλήρωσε ένα σωρό λεφτά για να τον φέρει στο Μιλάνο (1996), αλλά το βάρος των ροσονέρι αποδείχτηκε δυσβάσταχτο για τον ουρουγουανό προπονητή. Ο Ταμπάρες ύστερα από 11 αγωνιστικές απολύθηκε! Προπόνησε αρκετές ομάδες στη συνέχεια χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Επέστρεψε στη χώρα του, έκανε για λίγο τον δάσκαλο και ακολούθως ανέλαβε τη Σελέστε, το 2006. Τέσσερα χρόνια αργότερα βρίσκεται στους ημιτελικούς, εκπροσωπώντας μια χώρα μόλις 3,4 εκατ. κατοίκων. Η Ιταλία, που τον έδιωξε, τώρα κλαίει…

ΜΠΡΙΖΟΛΑ…

Στην Μπόκα Τζούνιορς απαιτούσε από τους παίκτες «να γυρίζουν μπρος- πίσω, μαλακά μαλακά. Για να μην καούν». Και τότε ο Μαραντόνα τον αποκάλεσε «μπριζόλα»!