Μια ολόκληρη γενιά θαλάσσιων χελωνών θα προσπαθήσουν να σώσουν οι ειδικοί από τη ρύπανση στον Κόλπο του Μεξικού. Η επιχείρηση δεν είναι καθόλου εύκολη. Οι «σωτήρες της χελώνας» θα πρέπει να ξεθάψουν 70.000 αυγά από τις ακτές της Φλόριντας και της Αλαµπάµας και να τα µεταφέρουν χιλιάδες χιλιόµετρα µακριά, στον Ατλαντικό Ωκεανό.


«Αυτά που δεν ξέρουµε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ξέρουµε, αλλά το συµπέρασµα είναι ένα: εάν δεν κάνουµε κάτι, θα τις χάσουµε όλες», δηλώνει ο Τσακ Αντεργουντ, στέλεχος της υπηρεσίας που έχει επιφορτιστεί µε τη σωτηρία των χελωνών. Στο σχέδιο µεταφοράς πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορες παράµετροι. Η κοτοκία των χελωνών γίνεται τη νύχτα τα οποία σκεπάζουν µε άµµο. Σε κάθε τρύπα εναποθέτουν από 100 έως 120 αυγά. Οι βιολόγοι που εµπλέκονται στην επιχείρηση «εργάστηκαν 12 ώρες την ηµέρα επί 7 ηµέρες την εβδοµάδα», όπως επισηµαίνει ο δρ Αντεργουντ. «Συµβουλευθήκαµε δύο και τρεις φορές τη βιβλιογραφία για να βεβαιωθούµε ότι αυτό που κάνουµε έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας και την ίδια στιγµή να δούµε τι µπορούµε να κάνουµε για να µεγιστοποιήσουµε αυτές τις πιθανότητες», προσθέτει.

Οι διασώστες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις χελώνες καρέτα καρέτα. Αυτό το είδος είχε θεωρηθεί ότι απειλείται πολύ πριν προκληθεί η ρύπανση στον Κόλπο του Μεξικού από την έκρηξη στην πετρελαιοπηγή Deepwater Ηorizon, καθώς είχε παρατηρηθεί µείωση στα ποσοστά αναπαραγωγής του.

Η οµάδα διάσωσης εντόπισε τα σηµεία όπου βρίσκονται οι φωλιές τους για να προστατεύσουν τα αυγά από τις µπουλντόζες και τα συνεργεία καθαρισµού των ακτών.

Επίσης, κατέγραψαν τις ηµεροµηνίες που θάφτηκαν τα αυγά έτσι ώστε να τα µετακινήσουν σε εκείνη τη φάση της επώασης που θα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να τα βλάψουν. Οταν αφαιρεθούν από τις φωλιές τους, τα αυγά θα συσκευαστούν σε δοχεία από πολυστυρόλιο και θα µεταφερθούν σε µια εγκατάσταση ελεγχόµενης θερµοκρασίας στις δυτικές ακτές της Φλόριντας. Μετά τη γέννησή τους, τα νεογνά θα απελευθερωθούν στον Ατλαντικό Ωκεανό. «Τις καίνε ζωντανές!»

Το τελευταίο διάστηµα έχουν βρεθεί 429 θαλάσσιες χελώνες νεκρές στις αµερικανικές ακτές, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθµός αυτός είναι πολύ µεγαλύτερος. Ο θάνατος για πολλές από αυτές πιστεύεται ότι προήλθε από την εσκεµµένη καύση του πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας. «Η ΒΡ καίει τις χελώνες ζωντανές. Αυτό είναι κάτι που δεν θα επιτρέψουµε να συνεχιστεί», δηλώνει εκπρόσωπος οικολογικής οργάνωσης.