ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ γεγονότα µε τις απεργίες και τα επεισόδια στα λιµάνια φέρνουν απόγνωση στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισµού. Τα νησιά κυρίως δοκιµάζονται σκληρά από την κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τοµέα έχουν συνειδητοποιήσει ότι πάει να χαθεί ακόµη µία χρονιά. Τα δηµοσιεύµατα του ξένου Τύπου αποτρέπουν σε µεγάλο βαθµό τους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα µας, γιατί δεν ξέρουν εάν ποτέ φτάσουν στον προορισµό τους όταν πρόκειται να είναι νησί, καθώς βλέπουν τα καράβια να είναι ακινητοποιηµένα στα λιµάνια. Και βέβαια όλα αυτά τα γεγονότα επηρεάζουν και αυτούς που ταξιδεύουν µε αεροπλάνα, αφού πλέον έχει δηµιουργηθεί η εντύπωση στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αµπέλι.

Λιγότερο από δύο µήνες έχουν µείνει για τον εσωτερικό τουρισµό ώστε να ολοκληρωθεί και η φετινή σεζόν, που – όπως όλα δείχνουν – θα είναι µία από τις χειρότερες, κυρίως όσον αφορά τις συναλλαγµατικές εισπράξεις. Και όλα τα νησιά περιµένουν από τους έλληνες τουρίστες να στηρίξουν τη σκληρά δοκιµαζόµενη οικονοµία τους, δεδοµένου ότι και οι φετινοί επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν περιορισµένη οικονοµική δυνατότητα, αφού και εκεί η κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα τους.

Και βέβαια έτσι όπως διαµορφώνεται η κατάσταση µε τη σηµαντική µείωση της κίνησης στα νησιά, έχουν παρατηρηθεί και φαινόµενα αισχροκέρδειας. Γιατί ορισµένοι βλέποντας ότι «η σεζόν χάνεται» προσπαθούν να βγάλουν τα σπασµένα, µε τιµές υπερβολικές, χαρατσώνοντας όσους κατορθώσουν να φτάσουν στα νησιά για διακοπές. Το έργο το έχουµε ξαναδεί, αλλά η φετινή κρίση έχει δηµιουργήσει τόσες αρνητικές παραµέτρους, που εάν εγκαίρως δεν παρθούν δραστικά µέτρα, η κατρακύλα του ελληνικού τουρισµού θα είναι χωρίς τέρµα.

Ο ελληνικός τουρισµός – ιδιαίτερα στα νησιά – βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Δεν έχει µείνει πλέον άλλη πλουτοπαραγωγική πηγή στη χώρα µας. Το φάσµα της ανεργίας απειλεί χιλιάδες εργαζοµένους και επιχειρηµατίες στον τουρισµό. Και ο χειµώνας που θα έρθει θα είναι πολύ δύσκολος, η δε κοινωνική αναταραχή θα είναι ακόµη µεγαλύτερη, εάν όλοι δεν αντιληφθούν το µέγεθος της ζηµιάς που γίνεται τώρα µε όλα αυτά τα περιστατικά που κάνουν καθηµερινά τον γύρο του κόσµου.