Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές. Τώρα αναρωτιούνται τι συνέβη και επέστρεψαν στα σπίτια τους με το πρώτο αεροπλάνο, ενώ το Μουντιάλ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη… Οι Ιταλοί δεν είναι τυχαίος λαός.

Κάνουν σκληρή κριτική και αυτοκριτική, όχι μόνο στα δύσκολα αλλά και όταν τα πράγματα πάνε καλά.


Χρόνια ολόκληρα οι ειδικοί της χώρας επισημαίνουν ότι με την πολιτική των μεγάλων ομάδων του καμπιονάτο το ιταλικό ποδόσφαιρο θα χρεοκοπήσει.

Οπου και να κοιτάξεις θα δεις ξένους. Σε μεγάλες ομάδες, σε μικρομεσαίες, σε μικρές. Η μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα της Ιταλίας, η «Γκατζέτα Ντέλο Σπορτ» αφιέρωσε προχθές τουλάχιστον 10 σελίδες (!) με αναλύσεις για την ταπείνωση της Σκουάντρα Ατζούρα η οποία, ως γνωστόν, έχει κατακτήσει τέσσερα παγκόσμια κύπελλα, μόλις ένα λιγότερο από τη μεγάλη Βραζιλία.

Δεν γίνεται λοιπόν μια τόσο βαριά φανέλα, όπως αυτή των «ατζούρι», να ξεσκίζεται «από τον πρώτο τυχόντα». Σύμφωνα με την «Γκατζέτα», οι πέντε βασικοί λόγοι που μετέτρεψαν την ιταλική ποδοσφαιρική αυτοκρατορία σε κράτος πληβείων είναι οι εξής:

Το τεχνικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Δεν υπάρχουν πια ιταλοί παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο μεγάλος Ντίνο Τζοφ. Απόδειξη ότι το 2009 (αλλά όπως αναμένεται και το 2010) ουδείς Ιταλός θα προταθεί για ποδοσφαιρικό βραβείο στην Ευρώπη.

Εάν η Εθνική αποτελεί την έκφραση του ιταλικού ποδοσφαίρου, τότε η Ιντερ του Μουρίνιο έπρεπε να καταποντιστεί σε διασυλλογικό επίπεδο. Η Ιντερ όμως κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά ποια Ιντερ; Η ομάδα των έντεκα ξένων; Δυστυχώς, στη Σκουάντρα Ατζούρα παίζουν μόνο Ιταλοί… Στη σύγχρονη ποδοσφαιρική νοοτροπία μετράει μόνο η νίκη. Δεν υπάρχει η κουλτούρα του ωραίου παιχνιδιού, του θεάματος. Συνεπώς, οι παίκτες διδάσκονται τον κυνισμό για το αποτέλεσμα από τεχνικούς αμφίβολης ποιότητας. Εάν από το ποδόσφαιρο αφαιρέσεις το θέαμα τι απομένει άραγε; Εντεκα «μουλάρια» που τρέχουν άσκοπα και τελικά χάνουν κιόλας;…

Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους νέους. Δεν τους δίδεται χρόνος ούτε ευκαιρίες για να δείξουν τα προσόντα τους. Στις ομάδες επικρατεί «γεροντοφιλία», διότι υπάρχει η άποψη ότι μόνο η εμπειρία φέρνει αποτελέσματα. Λάθος. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κρίθηκε από παιδιά 18 και 20 ετών. Αυτά πολέμησαν. Και αυτά νίκησαν. Οι γέροντες κοιτούσαν και αποφάσιζαν από μακριά. Ενίοτε έστειλαν τα νιάτα απευθείας στον θάνατο…

Η ανυπαρξία μοντέρνων σταδίων. Τα αθλητικά κέντρα, χώροι άθλησης που θα προσελκύσουν τους νέους στο ποδόσφαιρο δεν υφίστανται.

Δεν υπάρχουν κίνητρα για τα παιδιά. Και χωρίς κίνητρα είμαστε χρεοκοπημένοι. Δεν φταίνε μόνο ο Λίπι και οι παίκτες για το κατάντημα της Εθνικής Ιταλίας. Ολόκληρο το σύστημα φταίει που προσπαθεί να κρυφτεί, αλλά τώρα πια απογυμνώθηκε..

ΚΡΙΤΙΚΗ

Η μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα της Ιταλίας, η «Γκατζέτα Ντέλο Σπορτ» αφιέρωσε προχθές τουλάχιστον 10 σελίδες (!) με αναλύσεις για την ταπείνωση της Σκουάντρα Ατζούρα

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ


Το τεχνικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Δεν υπάρχουν πια ιταλοί παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως στο παρελθόν Στη σύγχρονη ποδοσφαιρική νοοτροπία μετράει μόνο η νίκη. Οι παίκτες διδάσκονται τον κυνισμό για το αποτέλεσμα, από τεχνικούς αμφίβολης ποιότητας Εάν η Εθνική αποτελεί την έκφραση του ιταλικού ποδοσφαίρου, τότε η Ιντερ έπρεπε να καταποντιστεί. Κατέκτησε όμως το Τσάμπιονς Λιγκ με 11 ξένους…

Η ανυπαρξία μοντέρνων σταδίων. Τα αθλητικά κέντρα, χώροι άθλησης που θα προσελκύσουν τους νέους στο ποδόσφαιρο δεν υφίστανται