Παρατείνεται το αδιέξοδο εξαιτίας του εμπάργκο των προμηθευτών, που έχει ως αποτέλεσμα να αδειάζουν η μία μετά την άλλη οι αποθήκες των δημόσιων νοσοκομείων από σύριγγες και γάζες μέχρι καρδιοχειρουργικά και ορθοπεδικά υλικά.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε χθες λόγο για «διπλό εκβιασμό» εις βάρος του ΕΣΥ αλλά και των πολιτών, στέλνοντας τελεσίγραφο στους προμηθευτές πως «το πάρτι στον χώρο της Υγείας έχει τελειώσει».

Ελαφρώς βελτιωμένη πρόταση για την αποπληρωμένη των χρεών παρουσίασαν χθες οι γενικοί γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, οι προμηθευτές όμως αποχώρησαν από τη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας δηλώνοντας δυσαρεστημένοι. Υπογράμμισαν όμως πως οφείλουν να ενημερώσουν τα μέλη τους, ώστε μέσα στην εβδομάδα να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Στους προμηθευτές προτάθηκε η καταβολή μετρητών και για τα χρέη του πρώτου εξαμήνου του 2007, πρόβλεψη που ίσχυε μόνο για τα χρέη της διετίας 2005-2006. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2007 θα εξοφληθούν με μονοετή αντί για διετή ομόλογα, ενώ για τα χρέη του 2008 η εξόφληση θα γίνει με διετή αντί για τριετή ομόλογα. Δεν ισχύει όμως παρόμοια πρόταση και για τα χρέη του 2009 τα οποία θα εξοφληθούν με ομόλογα τετραετούς διάρκειας. Ετσι, η «έκπτωση» που καλούνται να κάνουν οι προμηθευτές πέφτει από το 19% στο 14%.

Στο κόκκινο το ΚΑΤ

Στο μεταξύ, οι ελλείψεις σε αναλώσιμα και χειρουργικό υλικό έχει οδηγήσει το ΕΣΥ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο ΚΑΤ, το μόνο εξειδικευμένο νοσοκομείο της χώρας για τραυματισμούς, οι ορθοπεδικοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν χειρουργικές μεθόδους που έχουν καταργηθεί εδώ και δεκαετίες. Η λίστα αναμονής για διάφορα χειρουργεία έχει ξεπεράσει τους δύο μήνες, ενώ οι ασθενείς υποφέρουν περιμένοντας τα υλικά για να υποβληθούν σε επέμβαση.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης οι προμηθευτές πήραν πίσω από την Ορθοπεδική Κλινική ορθοπεδικό υλικό και υλικά οστεοσύνθεσης, ενώ συνάδελφοί τους ζήτησαν την επιστροφή υλικών και μοσχευμάτων με την αιτιολογία ότι δεν είχαν πληρωθεί.

Παράλληλα διευθυντές κλινικών που βλέπουν τα υλικά να στερεύουν, κάνουν αναγκαστική οικονομία σε εξετάσεις και υλικά για να μην οδηγηθούν σε λουκέτο. Ετσι, στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» οι χειριστές του μοναδικού δημόσιου ψηφιακού μαστογράφου στη χώρα έκαναν περικοπές στη χρήση φιλμ καθώς έβλεπαν τα αναλώσιμα υλικά να στερεύουν.

Στον Ευαγγελισμό, για να προλάβει τις ελλείψεις που έχουν κάνει το νοσοκομείο να λειτουργεί στο κόκκινο, η διοίκηση ζήτησε χθες από τους χειρουργούς να καταγράψουν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν για την αντιμετώπιση των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές. Ωστόσο, οι γιατροί υπογραμμίζουν πως εκτός από τις ελλείψεις τους έχει λυγίσει και η γραφειοκρατία.

Μόνο τα επείγοντα

Οι ελλείψεις των νοσοκομείων αφορούν ακόμα και τα στοιχειώδη που απαιτούνται για βασικές εξετάσεις και τη νοσηλεία των ασθενών. Στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας, το Ιπποκράτειο εξυπηρετούνται τα απολύτως επείγοντα περιστατικά που χρειάζονται γενική εξέταση αίματος. Στη Λάρισα, ο νέος διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ζήτησε παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου ο προμηθευτής μηχανήματος να το συντηρήσει, ενώ στο ίδιο νοσοκομείο η αγγειοχειρουργική κλινική δεν μπορεί να εφημερεύσει ελλείψει υλικών. Στην Πάτρα, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έχει ξεμείνει ακόμη και από ασκούς για τη συλλογή του αίματος από τους αιμοδότες.

«Παρατηρούνται ελλείψεις και σε υλικά που απαιτούνται για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Ετσι, υπήρξαν περιστατικά αφαίρεσης χολής τα οποία, αντί να γίνουν λαπαροσκοπικά, έγιναν με ανοιχτό χειρουργείο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Βογιατζής. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω και των κινητοποιήσεων των γιατρών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών. Οι γιατροί σε περισσότερα από 20 νοσοκομεία κάνουν επίσχεση εργασίας.

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ

αποπληρωμή χρεών παρουσιάστηκε χθες, αλλά οι προμηθευτές αποχώρησαν δυσαρεστημένοι από τη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας

Κινδυνεύει να μείνει ανάπηρη επειδή καθυστέρησε η επέμβαση

ΠΑΡΑΛΥΤΗ κινδυνεύει να μείνει 30χρονη από τη Χαλκιδική, η οποία διακομίστηκε με πολλαπλά κατάγματα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το πρωί της περασμένης Παρασκευής και ελλείψει αναγκαίων υλικών χειρουργήθηκε με τριάντα ώρες καθυστέρηση. Η κατάστασή της παραμένει κρίσιμη, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μείνει ανάπηρη, επειδή καθυστέρησε η επέμβαση.

Η άτυχη κοπέλα, που έπεσε από τον 4ο όροφο υπό άγνωστες συνθήκες και υπέστη συντριπτικά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, στη λεκάνη και τα κάτω άκρα, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου. Το περασμένο Σάββατο υποβλήθηκε στην πρώτη από μια σειρά απαραίτητων επεμβάσεων και η κατάστασή της χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται διασωληνωμένη και σε καταστολή από εμάς, καθώς είχε τις αισθήσεις της πριν μπει στο χειρουργείο. Αντιμετωπίζεται ως βαρέως πάσχουσα και ο κυριότερος κίνδυνος είναι να μείνει παράλυτη. Κι αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη, αλλά του υπουργείου και των προμηθευτών» είπε στα «ΝΕΑ» ο εντατικολόγος Γιώργος Μαλάμης.

Διαφορετική εικόνα ωστόσο παρουσιάζει ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χριστιανόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Χριστιανόπουλο, οι γιατροί, ορθοπεδικοί, νευρολόγοι και αναισθησιολόγοι έκριναν ότι η 30χρονη δεν μπορούσε να χειρουργηθεί την Παρασκευή, ενώ η μαγνητική τομογραφία έδειξε εξαρχής ότι μάλλον δεν θα αποφύγει την τετραπληγία. «Η κοπέλα ήρθε σε μη ρυθμιζόμενη κατάσταση, με εξαιρετικά χαμηλό αιματοκρίτη, γι΄ αυτό και οι γιατροί έκριναν ότι δε συνέτρεχε λόγος να υποβληθεί αμέσως σε αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού» είπε στα «ΝΕΑ».

Οσο για τα υλικά.