Η αμερικανική οικονομία άρχισε αργά αλλά σταθερά να βγαίνει από την ύφεση που προκάλεσαν οι αστοχίες των αμερικανικών τραπεζών και της Γουόλ Στριτ. Η συνταγή Ομπάμα ήταν γνωστή και ξαναδοκιμασμένη από το Νιου Ντιλ του Ρούσβελτ. Τύπωσε χρήμα και έριξε στην αγορά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει τεχνητή ζήτηση και να βάλει εμπρός την αμερικανική παραγωγική μηχανή.

Και το πέτυχε, παρά τα ιλιγγιώδη ελλείμματα που προκάλεσε και τον κίνδυνο της αύξησης του πληθωρισμού.

Δυστυχώς στην Ευρώπη – λόγω της Γερμανίαςακολουθούμε την ακριβώς αντίθετη πολιτική. Αντί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τυπώσει ευρώ και να βγει δυναμικά στις αγορές, η Γερμανία- μια χώρα με μικρό έλλειμμα (κάτω από το 3 % του ΑΕΠ) και με τεράστια εμπορικά πλεονάσματα λόγω μεγάλης αύξησης εξαγωγών την τελευταία δεκαετία- προχωράει σε εφαρμογή νέου πακέτου λιτότητας ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στόχος, ο μηδενισμός των ελλειμμάτων και η αντίσταση στις όποιες πληθωριστικές πιέσεις.

Αν η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες του μεσογειακού Νότου ήλπιζαν στην τόνωση της ζήτησης για τα προϊόντα τους με περισσότερες γερμανικές εισαγωγές π.χ. ελληνικών κρασιών, και άνοδο του γερμανικού τουρισμού αυτό το καλοκαίρι π.χ.

στα ελληνικά νησιά, το νέο πακέτο λιτότητας που χτυπάει τον μέσο Γερμανό θα φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Τι κι αν η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Λαγκάρντ ζητούσε από τη Γερμανία να αυξήσει τους γερμανικούς μισθούς για να βοηθήσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης; Η κ. Μέρκελ έκανε και πάλι του κεφαλιού τους επιβραδύνοντας την έξοδο της Ευρώπης από την ύφεση.

Είναι φανερό ότι η κ. Μέρκελ μάς κάνει πόλεμο. Μπορούμε να αντισταθούμε; Ασφαλώς, αν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει από τη γωνία. Η κυβέρνηση με την ενίσχυση των εξαγωγικών βιομηχανιών, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την τόνωση με κάθε τρόπο της εγχώριας παραγωγής. Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν είδαν ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους, να βγάλουν τα χρήματά τους από τα σεντούκια και να συνεχίσουν την κατανάλωσή τους στρεφόμενοι σε ελληνικά προϊόντα. Και οι επιχειρηματίες που έσπευσαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να τα φέρουν πίσω στη χώρα.