Καλά, το να έχει μια χώρα πυρηνικούς αντιδραστήρες και να μη θέλει- για λόγους ασφαλείας - να τους πουλήσει σε ιδιώτες, μπορώ να το καταλάβω. Το να πουλάει όμως μόνο το 39% των ΕΛΤΑ για να διατηρήσει το μάνατζμεντ είναι απολύτως ακατανόητοδεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι τα Ταχυδρομεία είναι επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα...

Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα από τον μακρύ κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση- που δείχνει, αν μη τι άλλο, προχειρότητα και έλλειψη πολιτικής. Διότι, ποιος ξένος επενδυτής θα ερχόταν στην Ελλάδα για να επενδύσει σε μία διαλυμένη επιχείρηση που χάνει 1 δισ.

ευρώ τον χρόνο όπως ο ΟΣΕ και να μη μπορεί να αποκτήσει ούτε το μάνατζμεντ, ούτε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της;

Σε μία περίοδο ύφεσης, που θα βαθαίνει συνεχώς με τις περικοπές του ΔΝΤ και την έλλειψη αγοραστικής δύναμης των πολιτών, κάθε νέα επένδυση στην Ελλάδα- πόσω μάλλον σε τομείς ζημιογόνους για το κράτος- είναι ένα βήμα μπροστά. Για να έρθουν όμως ξένοι στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν κάποιο κίνητρο κέρδους. Και οι περισσότερες από τις προτάσεις ιδιωτικοποίησης που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου την Τετάρτη μοιάζουν σαν εκείνη την παλιά διαφήμιση που έδειχνε έναν πλασιέ να προσπαθεί να πουλήσει ψυγείο στους Εσκιμώους. Είναι προτάσεις που έγιναν για το θεαθήναι- επειδή το Μνημόνιο του ΔΝΤ και της Ε.Ε. μάς ζητεί εδώ και τώρα ιδιωτικοποιήσεις- και όχι επειδή η κυβέρνηση θέλει να φέρει ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.

Οσο πιο γρήγορα το ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει τα σύνδρομα του παρελθόντος, που έβλεπαν την ιδιωτικοποίηση π.χ. των ΕΛΤΑ σαν το «ξεπούλημα των ασημικών», τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να μειώσει τα ελλείμματα και να οδηγήσει την οικονομία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από