Η ΗΡΩΙΝΗ είναι καταλληλότερη από τη µεθαδόνη για τους τοξικοµανείς που θέλουν να απεξαρτηθούν.

Αυτό έδειξε βρετανική έρευνα που έγινε σε 127 εξαρτηµένους και δηµοσιεύεται σήµερα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Οι εθελοντές, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι αδυνατούν να αποβάλουν την καταστροφική τους συνήθεια, χωρίστηκαν σε δύο οµάδες και τους χορηγήθηκε είτε ενέσιµη ηρωίνη είτε µεθαδόνη.

Υστερα από έξι µήνες, οι πρώτοι µπόρεσαν πιο εύκολα να σταµατήσουν να προµηθεύονται παράνοµα τη δόση τους.

Η µεθαδόνη χρησιµοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία των ηρωινοµανών, αλλά µόνο η Βρετανία και η Ελβετία χορηγούν ηρωίνη σε ορισµένους τοξικοµανείς στο πλαίσιο προγραµµάτων αποκατάστασης. Το 2008, η Βρετανία πρότεινε τη χορήγηση ηρωίνης σε εθνική κλίµακα, πέραν των κλινικών όπου ήταν έως τότε διαθέσιµη.

«Καλύτερη επιλογή»

«Η θεραπεία µε ελεγχόµενη ενέσιµη ηρωίνη µοιάζει να αποτελεί την καλύτερη επιλογή µας», δήλωσε ο Ρόι Ρόµπερτον από το τµήµα δηµόσιας υγείας του Πανεπιστηµίου του Εδιµβούργου, ο οποίος δεν έλαβε µέρος στην έρευνα. Αν και στους περισσότερους τοξικοµανείς χορηγείται µεθαδόνη, η ηρωίνη θα αποτελούσε λύση για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

«Η εναλλακτική λύση είναι είτε φτηνές θεραπείες, που δεν φέρνουν αποτέλεσµα, είτε η φυλακή, που είναι τρεις φορές ακριβότερη», δήλωσε ο Τζον Στρανγκ από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Κινγκς Κόλετζ, στο Λονδίνο.

Πολιτικές σκοπιµότητες έχουν περιπλέξει τα προγράµµατα απεξάρτησης τοξικοµανών, καθώς πολλοί διαφωνούν µε τη χορήγηση καθαρής ηρωίνης από την κυβέρνηση.

Σχετικές πρωτοβουλίες έχουν προταθεί στις Ηνωµένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά δεν έχουν προχωρήσει. Θλιβερή χαρακτήρισε αυτήν την κατάσταση ο Τόµας Κερ, από το νοσοκοµείο Σεν Πολ του Βανκούβερ, λέγοντας ότι είναι ανήθικο να µη χορηγείται η πρέπουσα θεραπεία στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.