«Στη διάρκεια ενός παιχνιδιού είχα σχεδόν απελπιστεί, αφού με τα γράμματα που είχα δεν μπορούσα να σκεφτώ καμία λέξη. Χωρίς να γνωρίζω αν όντως υπάρχει, έγραψα το ρήμα σταχώνω. Ο συμπαίκτης μου άρχισε να με κοροϊδεύει. Οταν συμβουλευτήκαμε το λεξικό, μάθαμε και οι δυο πως το ρήμα σταχώνω σημαίνει βιβλιοδετώ. Κι εγώ κέρδισα πολλούς πόντους».


Το σκραμπλ είναι το αγαπημένο παιχνίδι της κ. Φωτεινής Νιάρχου και της οικογένειάς της. Το παιχνίδι με τις λέξεις, η προσπάθεια να διευρύνει κανείς τις γνώσεις του, αλλά και η ευχάριστη διάθεση που δημιουργεί στους παίκτες, είναι οι λόγοι που θέλει να περνά ατελείωτες ώρες μαζί με καλή παρέα πάνω από ένα ταμπλό και να τραβούν γράμματα. Στα πρώτα χρόνια, μάλιστα, της ενασχόλησής της με το παιχνίδι, όταν δεν είχε έρθει ακόμα στη χώρα μας, έπαιζε στα αγγλικά ή τα γαλλικά. Τη χαρά αυτή θέλησε να μοιραστεί και με άλλους και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ανακάλυψε πως ήδη στην πόλη της Καστοριάς υπήρχε οργανωμένος Ομιλος Σκραμπλ. Οι συχνές συναντήσεις με τους φανατικούς φίλους του παιχνιδιού σε έναν μικρό χώρο στο Θησείο έδωσε την ιδέα δημιουργίας και στην Αθήνα ενός αντίστοιχου ομίλου.

Ο Ομιλος Φίλων του Σκραμπλ Αθηνών- Πειραιώς δημιουργήθηκε το 2005 και σήμερα αριθμεί περίπου 60 μέλη, τα οποία συναντώνται μία φορά την εβδομάδα. Ως πρόεδρος του ομίλου, η κ. Φωτεινή Νιάρχου δεν κρύβει τη χαρά της για την ανταπόκριση που έχει το παιχνίδι. «Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια που δεν τη χορταίνεις. Κάθε φορά μαθαίνεις καινούργιους όρους και έννοιες και βελτιώνεις διαρκώς την ορθογραφία σου. Το σκραμπλ είναι ένα παιχνίδι που χρειάζεται τόσο στρατηγική όσο και τύχη, αφού παίζουν ρόλο και τα γράμματα που θα τραβήξεις. Πάνω από όλα, όμως, είναι διασκέδαση, εκτόνωση και εκπαίδευση, ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για τη γλώσσα», τονίζει η κ. Νιάρχου.

Οι κανονισμοί

Το αγωνιστικό σκραμπλ έχει ομοιότητες και διαφορές με το απλό. Κάθε παίκτης παίρνει επτά γράμματα και με αυτά προσπαθεί να φτιάξει λέξεις χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα. Η αξία ενός γράμματος εξαρτάται από τη συχνότητα εμφάνισής του, ενώ η αξία γραμμάτων και λέξεων μπορεί να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί όταν τοποθετείται σε αντίστοιχο τετράγωνο πάνω στον πίνακα. Αν ο παίκτης κάνει σκραμπλ, χρησιμοποιήσει δηλαδή όλα του τα γράμματα, παίρνει μπόνους 50 πόντων. Για να γίνει αποδεκτή μια λέξη, θα πρέπει να αναφέρεται στο «Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής» (Μ. Τριανταφυλλίδη) ή το «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» (Γ. Μπαμπινιώτη).

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις όμιλοι φίλων του Σκραμπλ, στην Καστοριά, όπου ιδρύθηκε ο πρώτος, στην Προλεμαϊδα, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Τα πρωταθλήματα του Ομίλου Αθηνών είναι αφιερωμένα στη μνήμη της Αμαλίας Καλυβινού, της κοπέλας που λίγο πριν πεθάνει είχε περιγράψει στο ηλεκτρονικό της ημερολόγιοτο fakelaki. blogspot- την πολύχρονη περιπέτειά της με γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων και είχε συγκλονίσει. Η μητέρα της κ. Δικαία παραμένει μέλος του ομίλου μέχρι και σήμερα και συμμετέχει ενεργά. «Παίζαμε πολύ συχνά με την Αμαλία. Ηταν πολύ καλή και μου έμαθε κι εμένα, παρ΄ όλο που δεν έχω πολλές γνώσεις. Εχω, όμως, καλή στρατηγική και μπορώ να κερδίζω αντιπάλους καλύτερους από μένα. Για μένα το παιχνίδι είναι εκτόνωση, γαλήνη. Ξεχνιέμαι όταν παίζω με τους συμπαίκτες μου» λέει η κ. Δικαία.

Το σκραμπλ είναι παιχνίδι για όλες τις ηλικίες και είναι χαρακτηριστικό πως όσο περισσότερο παίζει κανείς τόσο δυσκολεύει το επίπεδο. «Γράφτηκα τυχαία στον Ομιλο και από τότε δεν έχω σταματήσει να παίζω. Ομως για μας σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι μόνο να κερδίσεις τον αντίπαλο, αλλά, ακόμα κι αν έχεις χάσει, να έχεις μάθει έστω και μία καινούργια λέξη», λέει η 25χρονη Βαλεντίνα Τρικουνάκη.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΜΙΛΟΙ

Ομιλοι φίλων του παιχνιδιού υπάρχουν στην Καστοριά, την Αθήνα, την Προλεμαΐδα και τη Θεσσαλονίκη

«Τα γράμματα έρχονται συνέχεια στο μυαλό μας»


«ΟΤΑΝ ΕΓΩ και ο αδερφός μου ήμασταν μικροί μάς είχαν κάνει δώρο ένα σκραμπλ και από τότε παίζαμε συνέχεια με τις λέξεις. Το έχω αγαπήσει, χαίρομαι να παίζω με τις ώρες ενώ και η δουλειά μου ως ηθοποιός ενισχύει αυτή μου την αγάπη για την ελληνική γλώσσα» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Κλεοπάτρα Ροντήρη. Τα μέλη του Ομίλου έχουν αναπτύξει μεταξύ τους πολύ φιλικές σχέσεις ενώ, όπως τονίζει, γυρωφέρνει τα γράμματα του σκραμπλ διαρκώς στο μυαλό της. Μαζί της συμφωνεί και ο κ. Νίκος Σαλαμούρας, νικητής του «χάλκινου αναλογίου» στο τελευταίο πρωτάθλημα. «Σε κάποιο ταξίδι, επιστρέφοντας από ένα τουρνουά στην Καστοριά, είχαμε το κουράγιο να κάνουμε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής αναγραμματισμούς στις πινακίδες που συναντούσαμε κατά μήκος της διαδρομής.

Ηταν μια διαδρομή που ακόμα τη θυμόμαστε και γελάμε» λέει ο κ. Σαλαμούρας.

Από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο


ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ της δεκαετίας του ΄30, ο αμερικανός αρχιτέκτονας Αλφρεντ Μόσερ Μπατς εμπνεύστηκε ένα παιχνίδι, το Σκραμπλ, στο οποίο οι παίκτες πρέπει να σχηματίζουν λέξεις και να κερδίζουν πόντους ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης του κάθε γράμματος. Η αρχική υποδοχή που έτυχε δεν ήταν η αναμενόμενη, ωστόσο δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε να εξελίξει την ιδέα. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το «Διαγωνοσταυρόλεξο», όπως είχε ονομάσει το παιχνίδι του, προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός φανατικού παίκτη, του Τζέιμς Μπρούνοτ, ο οποίος το μετονόμασε σε Σκραμπλ απλουστεύοντας τους κανόνες και σχεδιάζοντας από την αρχή τον πίνακα των τετραγώνων. Το παιχνίδι άρχισε να γνωρίζει τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ και την Αυστραλία και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η εξέλιξη του παιχνιδιού έφερε το πρώτο Πρωτάθλημα Σκραμπλ, το οποίο διοργανώθηκε το 1991 στο Λονδίνο, ενώ, όπως αναφέρουν τα μέλη του Ομίλου, σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχουν ακόμα και παίκτες που ζουν από τα χρηματικά έπαθλα που κερδίζουν σε μεγάλους αγώνες. Στην Ελλάδα, αντίθετα, σπάνια υπάρχουν χρηματικά έπαθλα, ενώ το μεγαλύτερο κέρδος είναι η γνώση και η επαφή με τον κόσμο.