ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΔΙΔΟΥΝ
ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΙΝΟΥΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΗΣΟΥΜΕ;), Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
O ιδιωτικός και δημόσιος βίος του, η μακρόχρονη και αδιάλειπτη παρουσία του σε ηγετικές θέσεις τον ανέδειξαν σε κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του τόπου στη μεταπολίτευση. Την πολιτική σκέψη του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς μπορούμε να παρακολουθήσουμε διαβάζοντας το βιβλίο « Λεωνίδας Κύρκος, Εκ Βαθέων », μια συλλογή συνεντεύξεών του στον Πέτρο Παπασαραντόπουλο που ακούστηκαν από το Ράδιο Παρατηρητής της Θεσσαλονίκης. Οι συνεντεύξεις αρχίζουν το φοβερό 1989, τη χρονιά που πέφτει το Τείχος του Βερολίνου και σχηματίζεται ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, και συμπληρώνονται με μια πολύ πρόσφατη που ορθά τιτλοφορείται «Η πολιτική παρακαταθήκη του Λεωνίδα Κύρκου». Ενδιαφέρουσες απαντήσεις προϋποθέτουν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Και σε μια ζωντανή συζήτηση πρέπει να έχεις την ετοιμότητα να διακρίνεις στις τοποθετήσεις του συνομιλητή σου ποιο είναι το πρωτεύον και ποιο το δευτερεύον, ούτως ώστε να προσανατολίζεις την κουβέντα σε νέα ουσιαστικά ζητήματα. Αυτό είναι δουλειά του δημοσιογράφου, και ο Π. Παπασαραντόπουλος τα κατάφερε καλά. Ευτυχώς, όμως, ως επιμελητής της έκδοσης δεν αρκέστηκε σε αυτό. Με πολλές παραπομπές του σε αναλύσεις σημαντικών Ελλήνων διανοητών, πολιτικών και δημοσιογράφων, τα κείμενα με τα οποία πλαισιώνει τους ζωντανούς διαλόγους αποτελούν ένα πανόραμα των εγχώριων πολιτικών διεργασιών που επικαθορίζονταν από ραγδαίες διεθνείς ανακατατάξεις σε έναν κόσμο δίχως «υπαρκτό σοσιαλισμό».

Γνωρίζοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, o αναγνώστης μπορεί να απολαύσει την αμεσότητα του προφορικού λόγου (και τι προφορικού λόγου!) ενός έμπειρου πολιτικού, καθώς προσεγγίζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας στην κρίσιμη εικοσαετία στην οποία ηγεμονεύει ο νεοφιλελευθερισμός και η Αριστερά ψάχνει να βρει τον εαυτό της.

Από μια πληθώρα πραγμάτων που θα βρει ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου επισημαίνω ένα. Το πάθος με το οποίο αντιπαρατέθηκε ο Λεωνίδας Κύρκος στη διογκούμενη «εθνικοπαραφροσύνη», διαβλέποντας τον κίνδυνο να μολύνει τη χώρα και να βλάψει τα συμφέροντά της. Αυτό νομίζω πως λέγεται «πατριωτισμός». Δίχως μεγαλοστομίες, φιοριτούρες και επιθετικούς προσδιορισμούς.

Ο Κ. Π. Αναγνωστόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης