Μια στρατιά- 80- ηθοποιών θα επιστρατεύσει ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης σε Αθήνα, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Λονδίνο και Άγκυρα για να μεταφέρει στην τηλεόραση τη ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου
Μαρία Κατελούζου, Παρασκευούλα Μπλουμ, Έλενα Σκυλίτση ήταν οι γυναίκες της ζωής του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου και αυτή την πλευρά του χαρισματικού πολιτικού θα μεταφέρει στη μικρή οθόνη ο σκηνοθέτης, στη σειρά 16 επεισοδίων «Ελευθέριος Βενιζέλος: Η ζωή ενός ηγέτη».
«Με ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα στοιχεία που οδηγούν έναν πολιτικό σε μεγάλες κινήσεις, σε καθοριστικές αποφάσεις», λέει ο Κώστας Κουτσομύτης που άρχισε να υφαίνει τον καμβά της ζωής του Κρητικού πολιτικού πριν από επτά χρόνια, «με πολλή μελέτη, έρευνα και προσεκτικές κινήσεις». Το σενάριο που γράφει η συγγραφέας Λία Βιτάλη με την επιμέλεια του Κουτσομύτη είναι σχεδόν έτοιμο και ο σκηνοθέτης είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για ολοκληρώσει το ρεπεράζ- εξεύρεση χώρων- για τα γυρίσματά του μέσα στο καλοκαίρι. Η ιδέα πώς σας ήρθε;
«Ετοίμαζα τα “Ματωμένα χώματα” και τα “Παιδιά της Νιόβης” και κατά συνέπεια μελέτησα πολύ εκείνη την οκταετία. Διαβάζοντας, άρχισα να βλέπω να σχηματίζεται ένας Βενιζέλος πέρα από την πολιτική. Με συνάρπασε το γεγονός ότι με άνεση μπορούσε να κινείται στα σαλόνια της υψηλής διπλωματίας και την επόμενη στιγμή να γίνεται ένα με τον απλό λαό. Επίσης, μπορεί να είναι γνωστή η πολιτική του δεινότητα, η ρητορική του, η διπλωματικότητα, η ευρυμάθειά του, πόσα όμως γνωρίζουμε για τα προσωπικά, τα ανθρώπινα; Καθοριστικό ρόλο στη ζωή του έπαιξε η Μαρία Κατελούζου, κόρη εξέχουσας οικογένειας των Χανίων και μητέρα των παιδιών του. Γνωρίστηκαν το 1887. Εκείνος ήταν 23 χρονών και εκείνη λίγο πριν από τα 18. Δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν. Η μοίρα όμως ήταν σκληρή για τον Βενιζέλο. Η Μαρία πέθανε στη γέννα του δεύτερου γιου τους και εκείνος τρελάθηκε από τη στενοχώρια. Από τότε άφησε γένια, σε ένδειξη πένθους».
Είχε όμως και έναν κρυφό έρωτα- που άρχισε από φιλία- με την Παρασκευούλα Μπλουμ, σύζυγο και μετέπειτα χήρα του γνωστού τό τε στα Χανιά δικηγόρου Θανάση Μπλουμ, φίλου του Βενιζέλου. «Στον πολιτικό στίβο τον στήριξε – και οικονομικά- η δεύτερη σύζυγός του Έλενα Σκυλίτση, κόρη εύπορης οικογένειας Φαναριωτών από τη Χίο. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τη φώναζαν “Σκύλα” παραφράζοντας το επίθετό της. Τον αγάπησε υπερβολικά. Μαγεύτηκε από τη ρητορική του και τον ερωτεύτηκε», λέει ο Κώστας Κουτσομύτης.
Πόσο μας αφορά ο Ελευθέριος Βενιζέλος;
«Τρομερά. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο αγώνας ταχύτητας που κάνει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου κάνοντας συναντήσεις με τους ισχυρούς της Ευρώπης θυμίζει τον Βενιζέλο που έκανε ταξίδια-αστραπές, με τα μέσα της εποχής εκείνης, για να συναντηθεί με τον Κλεμανσό ή τον Τσάμπερλεν και τον Τζορτζ, των Μεγάλων Δυνάμεων, για το μέλλον της χώρας του. Κάτι ανάλογο που βλέπουμε να συμβαίνει τώρα είχε γίνει όταν ο Βενιζέλος είχε βρεθεί στις Βερσαλλίες στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης προβάλλοντας τις αξιώσεις της Ελλάδας, οι οποίες στο σύνολό τους έγιναν δεκτές (με τις Συνθήκες Νεϊγί και Σεβρών)». Σπεύδει μάλιστα να αποσαφηνίσει πως πρόθεσή του δεν είναι να κάνει μια αγιογραφία, αλλά «να παρουσιάσω τον άνθρωπο με τα καλά του και τα στραβά του». Για τον ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου ο σκηνοθέτης είναι σε συζητήσεις με τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο, θα ήθελε να δει την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο της Έλενας Σκυλίτση-Βενιζέλου και τη Μαρίσα Τριανταφυλλίδη ως Παρασκευούλα Μπλουμ.
ΙΝFΟ
Η σειρά «Ελευθέριος Βενιζέλος: Η ζωή ενός ηγέτη» του Κώστα Κουτσομύτη προορίζεται για την ΕΡΤ
- Υποκλοπές: Για κοινό βραχίονα ΕΥΠ και predator κατέθεσε ο Κ. Βαξεβάνης
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δύο κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις – Τι υποστήριξαν
- Η Gen Z παλεύει να επιβιώσει: Οι χαμηλοί μισθοί και η ανασφάλεια στην αγορά εργασίας απομακρύνουν τους νέους από την πολιτική







