Ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός από τα ορμητικά νερά χειμάρρου και άλλοι δύο αγνοούνται στον Αλμυρό και τη Σούρπη Μαγνησίας, που πλήττεται από σφοδρές καταιγίδες το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Στη Φλώρινα χρειάστηκε να γίνει επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση τεσσάρων νεαρών Αλβανών που έχασαν τον προσανατολισμό τους όταν επιχειρούσαν να περάσουν πεζή τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις πλήττουν από τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη την Κεντρική Ελλάδα και αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Στη Μαγνησία, όπου έβρεχε καταρρακτωδώς από προχθές το βράδυ, έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές, ιδιαίτερα στις περιοχές του Αλμυρού, της Αγριάς και στη Σκιάθο, ενώ ένας ηλικιωμένος πνίγηκε στην προσπάθειά του να διαβεί χείμαρρο που είχε υπερχειλίσει και ακόμη άνθρωποι αγνοούνται. Συγκεκριμένα νεκρός είναι ο Νικόλαος Λιάγκας, 72 χρονών, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει τον αδελφό του Ελευθέριο, 65 χρονών, που είχε αποκλεισθεί στο μαντρί λίγο έξω από το χωριό Νεράιδα του Δήμου Αλμυρού. Στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στο χωριό, υποτίμησαν τη δύναμη ροής των νερών και παρασύρθηκαν από αυτά. Ο Νικόλαος Λιάγκας εντοπίσθηκε νεκρός νωρίς το απόγευμα, ενώ ο αδελφός του παρέμενε αγνοούμενος έως αργά χθες. Ακόμη ένας κτηνοτρόφος στο χωριό Αγία Τριάδα του Δήμου Σούρπης παρέμενε επίσης αγνοούμενος. Το αγροτικό του αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε στην κοίτη χειμάρρου και όταν επιχείρησε να το εγκαταλείψει παρασύρθηκε από τα νερά. Στην Αγριά πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ η λίμνη Κάρλα επαναδημιουργήθηκε καθώς πλημμύρισαν όλες οι εκτάσεις της.

Επιχείρηση διάσωσης

Εξάλλου το απόγευμα στήθηκε επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων Αλβανών, οι οποίοι προσπαθούσαν πεζή να περάσουν στην Ελλάδα από την περιοχή Τρίβουνο Κορυφή στη Φλώρινα. Οι τέσσερις άνδρες έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω του μεγάλου υψόμετρου και της χαμηλής ορατότητας που επικρατούσε εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης και αναγκάστηκαν να καλέσουν μέσω κινητών τηλεφώνων σε διεθνή γραμμή βοήθειας.

Η κακοκαιρία που επικράτησε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσε προβλήματα σε τμήματα του οδικού δικτύου. Στον Νομό Θεσσαλονίκης προβλήματα προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που άρχισαν από προχθές το απόγευμα. Κλειστή, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, παρέμεινε επί ώρες η παραλίμνια επαρχιακή οδός Θεσσαλονίκης- Καβάλας, μεταξύ Ρεντίνας και Βόλβης.

Μεγάλα προβλήματα όμως προκάλεσε η κακοκαιρία και στη Φθιώτιδα. Η συγκοινωνία από τη Λαμία προς Δομοκό και προς Καρπενήσι ήταν προβληματική λόγω του χιονιού που έπεφτε από νωρίς χθες το πρωί. Πάντως, στην Ανατολική Φθιώτιδα είχαν ξεχειλίσει ακόμη και οι ξεροπόταμοι λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Ισχυρές καταιγίδες και χιονοπτώσεις πλήττουν την Κεντρική Ελλάδα και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Επί 20 ώρες ραγδαία βροχόπτωση στη Μαγνησία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας


Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ και η ιδιαίτερη «επιμονή» ήταν τα χαρακτηριστικά της σφοδρής καταιγίδας στην Ανατολική Θεσσαλία, που ξέσπασε προχθές τη νύχτα και εξαιτίας της ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο αγνοούνταν έως αργά χθες το βράδυ.

Το μεγαλύτερο ύψος βροχής κατά τη χθεσινή κακοκαιρία καταγράφηκε στον Νομό Μαγνησίας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μεγάλες ποσότητες νερού έπεσαν επίσης στην Πιερία, τη Σκόπελο και τη Χαλκιδική. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι σάρωναν στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ τα φαινόμενα εξαπλώθηκαν και προς τα νότια.

Από τα στοιχεία των σταθμών του Αστεροσκοπείου προκύπτει πως το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου: από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως τις 8.00 το βράδυ της Πέμπτης είχαν πέσει περίπου 153 χιλιοστά νερού, ενώ η βροχή συνεχιζόταν με τους ίδιους ρυθμούς. Αντίστοιχα στον Λαύκο του Νοτίου Πηλίου, το ύψος βροχής για το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε στα 131 χιλιοστά και μέσα στον Βόλο στα 124 χιλιοστά. «Οι επίμονες βροχοπτώσεις για πάνω από 20 ώρες σε ολόκληρη τη Μαγνησία μπορεί να μην προκάλεσαν ακαριαία πλημμυρικά φαινόμενα, όπως είχε συμβεί στον Κηφισό το 2002, όμως μέσα σε μερικές ώρες τα ρέματα ξεχείλισαν. Πέρα από την ανατολική πλευρά της Θεσσαλίας, μεγάλα ύψη βροχής καταγράφονται και στη Βόρεια Εύβοια», επισημαίνει ο ερευνητής- μετεωρολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος.

Όσον αφορά την ένταση των ανέμων, κατά τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν στα βόρεια της χώρας ριπές που ξεπερνούσαν σε ταχύτητα τα 80 χλμ. την ώρα, ενώ στη Λήμνο τα 65 χλμ. και στη Σκύρο τα 60. Ακόμα ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα, με τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού να πέφτουν στο Καϊμακτσαλάν, τον Παρνασσό και τη Βασιλίτσα.