Ξανά μόνος στην κορυφή ο Παναθηναϊκός και μάλιστα με διαφορά 2 βαθμών από τον Ολυμπιακό, μετά τη νίκη του (2-0) επί του Λεβαδειακού εκτός έδρας! Ήταν η 4η εκτός έδρας φετινή νίκη του Παναθηναϊκού, που κατάφερε να απαγκιστρωθεί από τον αιώνιο αντίπαλό του δύο αγωνιστικές πριν από το ντέρμπι στο Γ. Καραϊσκάκης.

Η χθεσινή νίκη στη Λιβαδειά ήταν νίκη… πάθους, αλλά και κυριαρχίας. Και πανηγυρίστηκε έξαλλα από περίπου 3.500 οπαδούς, που είχαν μεταβεί στην πόλη της Βοιωτίας. Η μπάλα δεν ήθελε τους παίκτες του Παναθηναϊκού και μάλιστα είχαν χάσει μεγάλες ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο με μοιραίο τον Τζιμπρίλ Σισέ (δοκάρι και χαμένη ευκαιρία μπροστά στο τέρμα!), όμως παρ΄ όλα αυτά, κατάφεραν να λυγίσουν τον δυνατό και μαχητικό Λεβαδειακό με τη βοήθεια του Λουκά Βύντρα, αλλά και την ετοιμότητα του Αλέξη Τζόρβα.

Στο 67΄ από κόρνερ του Λέτο ο Καρακώστας δεν κατάφερε να αποκρούσει (ούτε ο Σισέ να βρει την μπάλα με το κεφάλι) και ο Βύντρα που είχε προωθηθεί από πλάγια αριστερά έκανε την κεφαλιά χαμηλά παράλληλα προς το τέρμα με αποτέλεσμα ο τερματοφύλακας στον συνωστισμό που είχε δημιουργηθεί να βρει την μπάλα με το πόδι και να καταλήξει στα δίχτυα του (0-1).

«ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ» ΤΖΟΡΒΑΣ

Ο Ερνάντεθ δεν παράτησε το παιχνίδι και έριξε στο ματς τον επιθετικό Αγκάλι, παίζοντας με δύο φορ (είχε μπεί στο 46΄ και ο Βασιλείου). Και μάλιστα έφτασε όχι μία, αλλά δύο φορές κοντά στην ισοφάριση, αλλά ο Αλέξης Τζόρβας έκανε εκπληκτικές αποκρούσεις στα σουτ του Ναπολεόνι. Η πρώτη ήταν στο 75΄ όταν πετάχτηκε σχεδόν στο «Γ» και έβγαλε κόρνερ μια βολίδα του Ιταλού έξω από την περιοχή και η δεύτερη τρία λεπτά αργότερα, όταν ύστερα από ωραίο 1-2 των γηπεδούχων ο Ναπολεόνι βρέθηκε μέσα στην περιοχή απέναντι από τον Τζόρβα, αλλά ο κίπερ των «πρασίνων» απέκρουσε!

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΛΑΣΗΣ

Ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια ήταν πιο προσεκτικός και με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα που έκανε εξαιρετικό παιχνίδι, «καθάρισε» το ματς. Ο Βραζιλιάνος από πλάγια δεξιά έβγαλε σέντρα στην πλάτη της άμυνας του Λεβαδειακού και ο Σισέ βρέθηκε απέναντι από τον Καρακώστα τον οποίο, αφού σημάδεψε, εκτέλεσε πετυχαίνοντας το 0-2 στο 81΄. Πανταχού παρών ο έμπειρος Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ, στο 67΄ είχε προλάβει να κόψει μέσα στην περιοχή τον Μπάρκογλου.

Ο Σωτήρης Νίνης έκανε άλλο ένα πολύ καλό παιχνίδι, παίζοντας τόσο στη δεξιά πτέρυγα στα χαφ στο πρώτο ημίχρονο όσο και πίσω από τον επιθετικό, όταν στο 46΄ ο Τεν Κάτε έκανε διπλή αλλαγή και έριξε στο ματς τον Σαλπιγγίδη. Βοήθησε πάρα πολύ και η είσοδος του Γκάμπριελ στη θέση του Σεϊταρίδη (είχε μια δύο πολύ καλές επελάσεις), καθώς είχε πολλές δυνάμεις ανέβηκε ψηλά και βοήθησε περισσότερο στη δημιουργία φάσεων.

ΑΓΧΩΜΕΝΗ

Οι παίκτες του Χενκ Τεν Κάτε, γνωρίζοντας ήδη ότι ο Ολυμπιακός είχε χάσει δύο βαθμούς στο Γ. Καραϊσκάκης και με νίκη θα έμεναν μόνοι πρώτοι στη βαθμολογία, αγχώθηκαν αδικαιολόγητα. Κυριάρχησαν βέβαια στον αγωνιστικό χώρο από το πρώτο λεπτό πιέζοντας τον Λεβαδειακό στο μισό γήπεδο, ωστόσο δεν είχαν καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια. Ο Μάτε Σιμάο ήταν πολύ καλός αμυντικά, αλλά το γεγονός ότι δεν διαθέτει καλή πάσα, ανάγκασε τον Τεν Κάτε να τον αντικαταστήσει στο ημίχρονο και να βάλει τον Σαλπιγγίδη. Ακολούθησαν εσωτερικές αλλαγές, καθώς ο Κατσουράνης που είχε ξεκινήσει ως 10άρι «μετακόμισε» πιο πίσω, ενώ ο «Σάλπι» έπαιξε δεξί χαφ.

Ο Λεβαδειακός αμύνθηκε εξαιρετικά (Μασάδο, Μαρτορέλ και Κόλτζος) στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, όμως του στοίχισε το γεγονός ότι έχασε το κέντρο, καθώς και ότι ο Ναπολεόνι στις δύο κρίσιμες φάσεις νικήθηκε από τον Τζόρβα. Ο Κίκε Ερνάντεθ (4-5-1) στο ημίχρονο έκανε κι αυτός δύο αλλαγές, αντικαθιστώντας τον κακό Μπαλβορίν με τον Βασιλείου και έβαλε τον Σερζίνιο αντί του Μπράνκο.

Ο Τεν Κάτε (4-2-3-1) έκανε την έκπληξη στην 11άδα με τον Σεντρίκ Καντέ στο κέντρο της άμυνας αντί του Ματίας Μπίερσμιρ (τιμωρημένος ο Σαριέγκι). Στο 18΄ ο Γάλλος έκανε εκπληκτικό τάκλιν και έκοψε μέσα στην περιοχή τον Μπάρκογλου, όμως από την πλευρά του (και του Σπυρόπουλου) έγινε η δεύτερη φάση του Ναπολεόνι. Ο Σπυρόπουλος είχε και ένα απρόσεκτο γύρισμα στον Τζόρβα στο 44΄ και λίγο έλειψε να προλάβει την μπάλα ο Ναπολεόνι!

ΑΛΛΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Δοκάρι στο 5΄ είχε ο Παναθηναϊκός όταν από σέντρα του Σεϊταρίδη ο Σισέ βρήκε ελάχιστα την μπάλα η οποία κατέληξε στο κάθετο δοκάρι του Καρακώστα!

Στο 22΄ ο Τζιμπρίλ Σισέ έχασε ευκαιρία σχεδόν σε κενό τέρμα. Ο Λέτο με ατομική προσπάθεια πάσαρε αριστερά στον Σπυρόπουλο που έβγαλε εκπληκτική σέντρα αλλά ο Γάλλος δεν βρήκε σωστά την μπάλα απέναντι στο τέρμα, με αποτέλεσμα να τη στείλει πλάγια!

Στο 26΄ δύο δυνατά σουτ των παικτών του Παναθηναϊκού προς το τέρμα του Λεβαδειακού βρήκαν σε σώματα… συμπαικτών τους! Το πρώτο από τον Νίνη που χτύπησε στον Σισέ που ήταν μέσα στην περιοχή και το δεύτερο από πλάγια δεξιά όταν βολίδα του Σεϊταρίδη βρήκε στην πλάτη του Λέτο!

Στο 47΄ ο Βασιλείου έκανε κακό κοντρόλ μέσα στην περιοχή και ο Τζόρβας πρόλαβε και μπλόκαρε την μπάλα. Στο 67΄ από σέντρα του Νίνη ο προωθημένος Κατσουράνης έκανε τη γυριστή κεφαλιά αλλά απέκρουσε ο Καρακώστας.

«Με 12 νίκες και μία ήττα τι άλλο να θέλει κανείς;»

Απολογισμός ικανοποίησης από τον Χενκ Τεν Κάτε μετά τη νέα νίκη επί του Λεβαδειακού. «Σε 10 ματς πρωταθλήματος και 4 στο Γιουρόπα Λιγκ, έχουμε 12 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα. Είμαστε πρώτοι στο πρωτάθλημα. Τι άλλο να θέλει κανείς;», αναρωτήθηκε ο προπονητής του Παναθηναϊκού που μπαίνει στη διακοπή του πρωταθλήματος, μετά το 1/3 των αγώνων, με +2 βαθμούς από τον Ολυμπιακό. Αυτή την απάντηση έδωσε όταν ρωτήθηκε «Τι θα θέλατε να κρατήσετε από τις πρώτες δέκα και τι να πετάξετε». Πρόσθεσε επίσης: «Δεν έχω πολλά να αλλάξω. Να κρατήσω τους 28 βαθμούς και να είχαμε σκοράρει πιο πολλά γκολ. Οι παίκτες μου δουλεύουν σκληρά, τους αξίζουν συγχαρητήρια. Το κλίμα είναι άψογο». Τράβηγμα στον τετρακέφαλο υπέστη ο Γιούρκας Σεϊταρίδης και σήμερα θα υποβληθεί σε εξετάσεις.

ΓΙΑ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗ

Ο Τεν Κάτε εξήγησε ότι σε τέτοια ματς, όπως αυτό με τον Λεβαδειακό, πρέπει να σκοράρεις νωρίς: «Σε παιχνίδια σαν αυτό πρέπει να είσαι τυχερός για να σκοράρεις νωρίς. Αν το κάνεις, όλα γίνονται εύκολα. Αν δεν το έχεις αυτό, που δεν το είχαμε, τότε ξέρεις ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα κόντρα σε μια πολύ αμυντική ομάδα σε έναν μικρό αγωνιστικό χώρο, όπου είναι ευκολότερο να αμυνθεί κανείς. Ο αγωνιστικός χώρος δεν το επιτρέπει να παίξεις γρήγορα. Στο δεύτερο έπρεπε να ρισκάρουμε. Γι΄ αυτό μπήκε ο Σαλπιγγίδης. Ο Γιούρκας αισθάνεται ενοχλήσεις και γι΄ αυτό βγήκε. Η ομάδα τα πήγε εξαιρετικά στο δημιουργικό κομμάτι, έκανε φάσεις και φυσικά βάλαμε δύο γκολ. Είμαι ευχαριστημένος με την ομαδική προσπάθεια και φυσικά με τη νίκη».

«Αμυντική αστάθεια σήμερα. Πού το αποδίδετε αυτό;». «Είναι λογικό αν δει κανείς το παιχνίδι. Στο κέντρο ο Κατσουράνης και ο Νίνης προωθούνται συνεχώς. Έτσι κάποιες φορές έχεις έναν παίκτη λιγότερο και πρέπει να σημειώσουμε ότι και ο Γκάμπριελ δεν ήταν στην καλύτερη του μέρα σήμερα. Ακόμα και μετά το 2-0 κυκλοφορούσαμε την μπάλα και ο Λεβαδειακός δεν έβγαινε μπροστά. Μια ομάδα άξιζε τη νίκη και αυτή ήταν ο Παναθηναϊκός».

Για τις αλλαγές που έκανε στην 11άδα, εξήγησε: «Την Πέμπτη έπρεπε να τα δώσουμε όλα, γυρίσαμε τα ξημερώματα της Παρασκευής και ο Γκάμπριελ είχε τρία ματς σερί. Γι΄ αυτό ξεκίνησε ο Γιούρκας. Ήταν η συντήρηση. Για λόγους τακτικής έμεινε ο Σαλπιγγίδης στον πάγκο. Ο Νίνης κλείνει προς τα μέσα και θα ήθελα το πλεονέκτημα στη μεσαία γραμμή».

«Σκέφτεστε κάτι για το γεγονός ότι θα φύγουν διεθνείς; Τι σκέφτεστε να κάνετε;». «Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι΄ αυτό. Πρέπει να παίξουν, να ταξιδέψουν και ξέρω ότι θα ξοδέψουν ενέργεια. Ας ελπίσουμε ότι το ρόστερ μας έχει βάθος να αλλάξουμε κάποιους. Βοηθάει ότι το ματς είναι εντός. Θα το δούμε».

«ΠΑΝΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ»

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, που πήρε φέτος για πρώτη φορά φανέλα βασικού στο πρωτάθλημα, τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να μείνει πρώτος ώς το τέλος, ενώ εξήγησε ότι το ματς με τον Ολυμπιακό θα είναι ντέρμπι ακόμη και με 10 βαθμούς διαφορά! «Αυτό το ματς πάντα θα είναι ντέρμπι», τόνισε χαρακτηριστικά ο δεξιός μπακ και συνέχισε: «Διαθέτουμε την ομάδα, την ποιότητα και αν έχουμε και την τύχη, μπορούμε να μείνουμε πρώτοι έως το τέλος». Για την Εθνική και τους αγώνες μπαράζ επισήμανε: «Τα περιμένουμε με ανυπομονησία. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Πιστεύω να έχουμε τον κόσμο, να πάνε όλα καλά και να είμαστε εμείς το καλοκαίρι εκεί. Και εμείς και η Ουκρανία είμαστε καλές ομάδες».

●●● Σήμερα θα γίνει Δ.Σ. της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για διαδικαστικούς λόγους, καθώς θα πρέπει να εγκριθούν κάποιες οικονομικές καταστάσεις, που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη γενική συνέλευση που θα επακολουθήσει.

ΕΙΠΕ

Δεν έχω πολλά να αλλάξω.

Κρατάω τους 28 βαθμούς και θα ήθελα να είχαμε σκοράρει πιο πολλά γκολ. Οι παίκτες μου δουλεύουν σκληρά, τους αξίζουν συγχαρητήρια

«Χρυσάφι» οι προωθήσεις του

Όταν το άγχος είχε αρχίσει να κυριεύει τον Παναθηναϊκό, τη λύση την έδωσε ο Λουκάς Βύντρα! Και μπορεί να μετράει ως αυτογκόλ του Καρακώστα, ωστόσο ουσιαστικά το γκολ στο 67΄ ανήκει στον κεντρικό αμυντικό, που για να προλάβει την μπάλα και να κάνει την κεφαλιά είχε κάνει απίστευτη… κούρσα!

Και στο παιχνίδι με τη Λάρισα στο ΟΑΚΑ ο Βύντρα είχε προωθηθεί στο 45΄ και είχε σκοράρει, στέλνοντας την ομάδα του στη διακοπή του ημιχρόνου με σκορ 1-0 για να λήξει το ματς στη συνέχεια… 4-0. Φαίνεται λοιπόν πως φέτος έχει μάθει να… ξεκλειδώνει άμυνες ο 28χρονος αμυντικός, ο οποίος κάνει καλό πρωτάθλημα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε «ακούσει» ουκ ολίγα από κάποιους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Καλός και στα αμυντικά του καθήκοντα χθες, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ ήταν καλός στο ψηλό παιχνίδι.

Μπήκαν χωρίς εισιτήριο, έσπασαν, προπηλάκισαν

Επεισόδια δημιουργήθηκαν περίπου μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, στο πέταλο του γηπέδου του Λεβαδειακού, όταν περίπου 200 οπαδοί του Παναθηναϊκού έσπασαν την πόρτα, έριξαν κάτω τον υπάλληλο της εταιρείας σεκιούριτι και μπήκαν χωρίς εισιτήριο. Μάλιστα κάποιοι επιτέθηκαν σε υπαλλήλους της Galanis Sports Data που κρατούν τα στατιστικά δεδομένα, έκαναν ζημιές στα μηχανήματα, έκοψαν καλώδια και επιτέθηκαν φραστικά σε δημοσιογράφους. Οι οπαδοί μπήκαν από τη θύρα 6, αλλά για να μη συλληφθούν στη συνέχεια πήδηξαν τα κάγκελα και πέρασαν μέσα από τον αγωνιστικό χώρο φτάνοντας απέναντι στη θύρα 8, όπου ενώθηκαν με τους υπόλοιπους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Παράλληλα υπήρξε συμπλοκή των ΜΑΤ με οπαδούς των «πρασίνων» (συνολικά 3.500 οπαδοί) και έγινε χρήση καπνογόνων. Οι οπαδοί υποστήριζαν ότι ήταν ακριβά τα εισιτήρια και τα είχαν με τον πρόεδρο του Λεβαδειακού τον Γιάννη Κομπότη, ο οποίος ζητούσε για τα απούλητα εισιτήρια 40 ευρώ το καθένα!

●●● Ο Γιάννης Ταραλίδης που είχε αγωνιστεί παλαιότερα στον Ολυμπιακό ήταν ο παίκτης του Λεβαδειακού που άκουσε τα περισσότερα από οπαδούς του Παναθηναϊκού.

●●● Τα φώτα του γηπέδου ήταν σβηστά και οι οπαδοί του ΠΑΟ για να πικάρουν τον πρόεδρο του Λεβαδειακού φώναξαν από την εξέδρα: «Κομπότη κότα άνοιξε τα φώτα».

Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει ο Ολυμπιακός

Υπομονή και μεγάλη αυτοπεποίθηση ήταν τα κλειδιά της νίκης σύμφωνα με τον Κώστα Αντωνίου. Ο διευθυντής ποδοσφαίρου της ΠΑΕ τόνισε: «Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει ο Ολυμπιακός. Εμείς πάμε παιχνίδι με παιχνίδι».

Ο διευθυντής ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στάθηκε και στη βελτίωση της ομάδας του λέγοντας: «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους, παίκτες και προπονητής δουλεύουν κάτω από μεγάλη πίεση. Θεωρώ ότι σιγά σιγά η ομάδα γίνεται καλύτερη, παρουσιάζεται ολοένα και βελτιωμένη». Όσο για το αν η διακοπή θα επηρεάσει τον Παναθηναϊκό, ο Αντωνίου κατέληξε: «Εμείς πρέπει να βρούμε τη λύση για να μην επηρεαστούμε».

Ο ΕΡΝΑΝΤΕΘ

Μόνο στο πρώτο ημίχρονο ο Λεβαδειακός περιόρισε τα λάθη του, τόνισε ο Κίκε Ερνάντεθ. Ο προπονητής του Λεβαδειακού υπογράμμισε:

«Ξέραμε τις δυσκολίες. Αν δεν παίζαμε με τάξη, με κάλυψη χώρων. Στα πρώτα λεπτά ο Παναθηναϊκός μάς πίεσε, έκανε ευκαιρίες, αλλά μετά ανεβήκαμε και κρατήσαμε μπάλα. Πήγαμε με το 0-0 στα αποδυτήρια, μπήκαμε πιο δυνατά και θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερες ευκαιρίες. Για να κερδίσεις αυτά τα ματς πρέπει να περιορίσεις τα λάθη. Και εμείς στο πρώτο κάναμε! Μετά το γκολ ήταν δύσκολο να γυρίσουμε το ματς. Πλέον σκεφτόμαστε το επόμενο παιχνίδι. Το ποδόσφαιρο έτσι είναι. Χάσαμε τρεις πόντους, αλλά δεν αλλάζει κάτι».