Αυστηρότερα μέτρα κατά του καπνίσματος προανήγγειλε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που χαρακτήρισε «αδειανό πουκάμισο» τα ήδη θεσμοθετημένα.
Τρεις μήνες μετά την εφαρμογή των μέτρων, όπως επισήμανε, τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης δεν φαίνονται καθόλου ικανοποιητικά. «Τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, δεν γίνονται έλεγχοι και δεν επιβάλλονται κυρώσεις» είπε.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες, όταν ολοκληρωθεί ο απολογισμός των πρώτων τριών μηνών εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Ωστόσο δεν απέκλεισε ακόμη και την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους στο προσεχές μέλλον.

Η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές – που ξεπερνούν τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ- θα έχουν ρυθμιστεί ώς το τέλος του χρόνου. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε το χρέος να ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2010 και άμεσα συγκροτείται επιτροπή που θα επεξεργαστεί τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών. Στον ίδιο προϋπολογισμό θα περιληφθεί το θέμα των 3.000 νέων προσλήψεων στο ΕΣΥ.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Παράλληλα, θα εφαρμοστεί ριζικά νέο σύστημα προμηθειών, θα επανέλθει η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων και θα θεσμοθετηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αυτές τις τρεις δεσμεύσεις ανέλαβε να υλοποιήσει άμεσα, τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ο στόχος, όπως επισήμαναν, είναι να αντιστραφεί στην Υγεία η μαύρη εικόνα της αδιαφάνειας και να εξαλειφθούν οι εστίες διαφθοράς, των οποίων τις επιπτώσεις ζει ο κάθε πολίτηςόλα αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που ακολούθησε προηγούμενη κυβέρνηση. «Είμαστε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα του ΟΟΣΑ όσον αφορά την επάρκεια σε θέματα νοσηλευτών. Δηλαδή όταν στους 1.000 κατοίκους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ ο μέσος όρος είναι γύρω στους 9 νοσηλευτές, εμείς είμαστε γύρω στους 3. Και αυτό το ποσοστό συνεχώς μειώνεται και συρρικνώνεται. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ιδιωτικές δαπάνες υγείας που ξεπερνούν τις δημόσιες», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ

Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές θα έχει ρυθμιστεί ώς το τέλος του χρόνου

Αύξηση του επιδόματος για το απροστάτευτο παιδί


Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Υγείας Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στις προτεραιότητες στον τομέα της πρόνοιας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την προώθηση σχεδίου για την αύξηση του επιδόματος για το απροστάτευτο παιδί που σήμερα είναι μόλις 44 ευρώ, την ενίσχυση του Μητέρα για την επιτάχυνση των υιοθεσιών και την εφαρμογή Κάρτας Αναπηρίας.

Ηλεκτρονικές προμήθειες και λίστα για τα φάρμακα


ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά τις προμήθειες, η υπουργός Υγείας τόνισε ότι το σύστημα που θεσπίστηκε δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι κακή. Το νέο σύστημα προμηθειών θα είναι «διαφορετικό, με ξεκάθαρους κανόνες όσον αφορά τις προμήθειες. Θα είναι αποκεντρωμένο και θα έχει ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ηλεκτρονικές προμήθειες». Εκτίμησε μάλιστα η υπουργός Υγείας ότι με το νέο σύστημα θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στον τομέα του φαρμάκου και στην ανάγκη επαναφοράς της λίστας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε: «Είναι απίστευτο το βάρος στα ασφαλιστικά Ταμεία από τις επιλογές που ακολουθήθηκαν στον τομέα του φαρμάκου. Επιλογές που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της λίστας, με τον τρόπο τιμολόγησης του φαρμάκου, με την απουσία κάθε ελέγχου δαπανών για το φάρμακο.

Και μέσα από όλες αυτές τις επιλογές, έχουμε κι εκεί μια επιβάρυνση των ασφαλιστικών Ταμείων περίπου 2 δισ. τον χρόνο.

Και φυσικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε η περίφημη ασφαλιστική δικλίδα της επιστροφής του 4% από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα η ζημιά στα Ταμεία να φτάνει περίπου τα 300 εκατ.».