Κλειστά λόγω γρίπης θα μείνουν από αύριο και για επτά ημέρες δύο γνωστά κολέγια- το Κολέγιο Αθηνών και το Ρierce College. Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών αποφάσισαν να κλειδώσουν τα κτίριά τους, όπου στεγάζονται όλες οι τάξεις του λυκείου, καθώς επιβεβαιώθηκαν 11 κρούσματα νέας γρίπης, ενώ 95 μαθητές απουσίαζαν εξαιτίας ύποπτων συμπτωμάτων. Οι ειδικοί ωστόσο υπογραμμίζουν πως αυτή είναι μόνον η αρχή.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του ΕΚΕΠΥ που εστάλη στον νομάρχη Αθηνών, «στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος παρουσιάστηκαν 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1), ενώ απουσίαζαν 53 μαθητές με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών παρουσιάστηκαν πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1), ενώ 42 μαθητές απουσίαζαν με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής». Αμέσως ενημερώθηκε η Νομαρχία Αθηνών, η οποία αποφάσισε και την παύση λειτουργίας των δύο σχολείων για μία εβδομάδα. Και δεν αποκλείεται, τις επόμενες ώρες και ημέρες, να ληφθεί ανάλογη απόφαση και για άλλα σχολεία. Ήδη έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο για επτά ημέρες όλων των τάξεων του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου και του Λυκείου Μελισσίων, μετά την καταγραφή και νέων περιστατικών στις τάξεις που είχαν μείνει ανοιχτές.

Μεγάλο κύμα

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μεγάλο κύμα κρουσμάτων θα έρθει τον Οκτώβριο, οπότε- αν επιβεβαιωθούν- θα νοσήσει μεγάλος αριθμός παιδιών που σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ίσως φτάσει το 40%. Είναι ενδεικτικό πως συνολικά, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως και προχθές, έχουν πάρει απουσία 5.000 μαθητές από τα σχολεία όλης της χώρας, επειδή όπως ενημέρωσαν τον διευθυντή τους είχαν ύποπτο βήχα, καταρροή ή πυρετό.

Αυτός είναι και ο λόγος που μερίδα ειδικών προτείνουν ακόμη πιο άμεσα μέτρα, δεδομένου πως η διασπορά του νέου ιού «Α» είναι ακόμη περιορισμένη στη χώρα μας. «Το “κλειδί” ώστε να προστατευτούν οι μαθητές αλλά και να ανασταλεί κατά το δυνατόν η διασπορά του νέου ιού είναι να κλείνει άμεσα η σχολική τάξη μόλις ένας μαθητής εμφανίσει σύμπτωμα κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Εάν κλείνουν αλυσιδωτά οι τάξεις, τότε πρέπει να κλείνει όλο το σχολείο. Το μοντέλο αυτό έχει εφαρμοστεί στη Νέα Υόρκη και φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό, όταν η επιδημία βρίσκεται στην αρχή – όπως συμβαίνει και στη χώρα μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άγγελος Χατζάκης.

Συνεπώς, στη φάση αυτή η καταγραφή απουσιών είναι δευτερεύον κριτήριο, σύμφωνα με τον ίδιο. «Όπως και οι εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς έως ότου βγουν τα αποτελέσματα δίδεται το χρονικό περιθώριο έξαρσης των κρουσμάτων».

Και βέβαια για μία ακόμη φορά οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το μέτρο για το κλείσιμο των σχολείων δεν θα έχει το παραμικρό αποτέλεσμα εάν οι μολυσμένοι ασθενείς δεν θέσουν τον εαυτό τους σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Το παράδειγμα των σχολείων στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ είναι χαρακτηριστικό: έρευνα έδειξε πως οι μαθητές αθέτησαν τις οδηγίες των ειδικών, καθώς οι εννιά στους δέκα κυκλοφορούσαν σε δημόσιους χώρους ενώ το 15% παραδέχτηκε πως συμμετείχε σε ολονύχτια πάρτι.

Στα περυσινά επίπεδα

Προς το παρόν η πορεία της γρίπης στον μαθητικό πληθυσμό βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (0,2% και 0,5% του συνόλου των μαθητών).

Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχουν γίνει από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, μόνο προχθές, από το σύνολο των 758.519

μαθητών δημοτικού απουσίαζαν λόγω συμπτωμάτων γρίπης 777 παιδιά, ενώ από τους 667.941 μαθητές γυμνασίων και λυκείων απουσίαζαν 477. Συνολικά 67 εκπαιδευτικοί ανέφεραν προχθές συμπτώματα και απείχαν των σχολείων.

5.000 ΜΑΘΗΤΕΣ

έχουν πάρει απουσία από την αρχή της χρονιάς, επειδή είχαν ύποπτο βήχα, καταρροή ή πυρετό

Εμβολιασμός σε τρεις εβδομάδες

ΣΕ 20 ΗΜΕΡΕΣ θα αρχίσει ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν θα είναι υποχρεωτική η υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης συναίνεσης, όπως προβλεπόταν αρχικά στο εθνικό σχέδιο δράσης.

Το εμβόλιο, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, φαίνεται- από τις πρώτες μελέτες- να είναι ασφαλές, αφού δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, παρά μόνο πόνο στο σημείο του εμβολιασμού και χαμηλό πυρετό στο 50% των εμβολιαζομένων, όπως ισχύει και με το κοινό εμβόλιο γρίπης.

Μάθημα από την τηλεόραση

ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ τηλεόραση επιστρατεύει τώρα το υπουργείο Παιδείας εν όψει της πιθανής κλιμάκωσης των περιστατικών γρίπης, ώστε να μη δημιουργηθεί εκπαιδευτικό χάσμα στους μαθητές που θα απουσιάσουν για καιρό από τα σχολεία τους.

Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες την έναρξη λειτουργίας ειδικής ιστοσελίδας όπου κάθε μαθητής θα μπορεί να κατεβάζει βίντεο με εκπαιδευτικά θέματα, ενώ ενημέρωσε ότι έχει ήδη παραχθεί πρόγραμμα δύο εβδομάδων, διάρκειας τριών ωρών καθημερινά, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ξεχωριστό για τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάζει εκπαιδευτικά θέματα ποικίλης ύλης, τα οποία σχετίζονται με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, για παρακολούθησή τους σε περίπτωση υποχρεωτικής παραμονής μαθητών στο σπίτι, σύμφωνα με το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη νέα γρίπη.

Παράλληλα, λειτουργεί απο χθες ο διαδικτυακός τόποςwww. edutv. ypepth. grήwww. edutv. grπου σκοπό έχει την άμεση πρόσβαση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στις εκπαιδευτικές ταινίες. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες της ιστοσελίδας είναι οι εξής: ● Προβολή των ταινιών της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης σε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου.

● Περίληψη περιεχομένου κάθε ταινίας που παρουσιάζεται.

● Δυνατότητα αναζήτησης της ταινίας με πολλαπλές επιλογές, με βάση τα χαρακτηριστικά κατηγοριοποίησης:

βαθμίδα εκπαίδευσης, θεματική ενότητα, έτος παραγωγής, λέξεις- κλειδιά.

● Άμεση ενημέρωση για το Τηλεοπτικό Πρόγραμμα της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης στον διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ.

● Αυτόματη συσχέτιση ταινιών με ανάλογο περιεχόμενο.

● Επικοινωνία με τους επισκέπτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υποστήριξη των αιτημάτων τους.