Τα συνδικάτα αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και στη Βρετανία, μετά τη μάχη για την ισότητα των μισθών, άρχισε ο αγώνας για την ισότητα των παπουτσιών: τα ψηλά τακούνια, υποστηρίζουν οι Βρετανοί συνδικαλιστές, συνιστούν απειλή για την υγεία των εργαζόμενων γυναικών. Το ασθενές φύλο όμως έχει τις ενστάσεις του.
Πωλήτριες, διευθυντικά στελέχη, δικηγόροι, αεροσυνοδοί. Σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους ο ενδυματολογικός κώδικας επιβάλλει στις γυναίκες τα ψηλοτάκουνα. Αλλά για τα βρετανικά συνδικάτα ήρθε η ώρα της επανάστασης. Με μια φωνή διατράνωσαν το δικαίωμα των γυναικών να φορούν ίσια παπούτσια στον χώρο εργασίας, επισημαίνοντας ότι η Βρετανία βρίσκεται στο χείλος μιας ορθοπεδικής κατάρρευσης. Στο πλευρό τους τάχθηκε και η ποδίατρος Λόρεν Τζόουνς. «Δεν πρόκειται για ένα ασήμαντο θέμα. Οι γυναίκες που υποχρεώνονται να φορούν στη δουλειά τους ψηλά τακούνια κινδυνεύουν από τραυματισμούς στα γόνατα και τους αστραγάλους, από παραμόρφωση των δακτύλων και προβλήματα στη μέση και την πλάτη», τόνισε σε ένα συνέδριο, φορώντας ένα ζευγάρι ίσια παπούτσια. Οι παριστάμενοι συμφώνησαν μαζί της και υιοθέτησαν ένα κείμενο στο οποίο αναφέρεται: «Τα ψηλά τακούνια μπορεί να είναι καλά για τις πασαρέλες του Χόλιγουντ, αλλά είναι εντελώς ακατάλληλα για κάθε μέρα στο εργασιακό περιβάλλον».

Αφροδισιακό

Και το στυλ; Όπως επισημαίνει ο Καναδός καθηγητής Μάρκετινγκ Γκαντ Σάαντ, «μπορούμε κάλλιστα να μιλάμε για το ισχυρότερο αφροδισιακό που επινοήθηκε ποτέ». Τα ψηλά τακούνια δίνουν γοητεία και η γοητεία προσφέρει δύναμη σε ένα ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον. Με διαφορετική διατύπωση, αυτό άφησε να εννοηθεί η Νάντιν Ντόρις. Βουλευτής των Βρετανών Συντηρητικών, η κ. Ντόρις δήλωσε ότι φοράει ψηλά τακούνια επειδή είναι κοντή και πρέπει να στέκεται στο ύψος των ανδρών συναδέλφων της. Η σκληρή απάντηση στην πολιτικό ήρθε από τη Μαίρη Τέρνερ, πρόεδρο του συνδικάτου GΜΒ: «Εάν πρέπει να φοράς ακριβά ψηλοτάκουνα για να αρθείς στο ύψος των συναδέλφων σου, τότε λυπάμαι για σένα», δήλωσε και αρνήθηκε να πάρει «μαθήματα από βουλευτές των Τόρις που στέλνουν τα δικαιώματα των γυναικών δεκαετίες πίσω». Η βουλευτής πάντως επέμεινε: «Δεν μιλάω ως μέλος των Τόρις, αλλά ως μια από τις εκατομμύρια γυναίκες που τους αρέσουν τα ψηλά τακούνια.

Οι ποδίατροι έχουν υποχρέωση να προειδοποιούν για τους κινδύνους και οι γυναίκες το δικαίωμα να επιλέγουν».

Η αλήθεια είναι ότι λίγες γυναίκες μπορούν να αντισταθούν στα ψηλά τακούνιακαι λίγοι άνδρες μπορούν να αγνοήσουν το αποτέλεσμα- μολονότι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι γυναίκες εμφανίζουν με το πέρασμα των χρόνων διπλάσια προβλήματα στις αρθρώσεις τους από τους άνδρες. Αλλά, όπως έγραψε στο μπλογκ της η βουλευτής των Τόρις, «οι άνδρες έχουν δολοφονικό ένστικτο, εμείς έχουμε δολοφονικά τακούνια. Εάν θέλετε να μάθετε πώς σκοτώνουν, απλώς προσπαθήστε να μας τα βγάλετε».