Οι εξετάσεις για την εξακρίβωση του φύλου της Κάστερ Σεμένια, της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στα 800 μέτρα, δείχνουν ότι είναι ερμαφρόδιτη, σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση και αναφέρει ότι η 18χρονη αθλήτρια έχει εσωτερικούς όρχεις και δεν διαθέτει μήτρα ή ωοθήκες.


Εάν αυτή είναι και η επίσημη απόφαση της ειδικής ομάδας επιστημόνων που εξετάζει την αθλήτρια, η Νοτιοαφρικανή ίσως χάσει το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και μπορεί να απαγορευθεί η μελλοντική συμμετοχή της σε αγώνες. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (ΙΑΑF) αρνείται να σχολιάσει τις πληροφορίες, αλλά χθες ο γενικός γραμματέας της Πιερ Βάις δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Σεμένια είναι γυναίκα, αλλά ίσως όχι 100%».

Τα σχόλια. Κανείς δεν κατόρθωσε να έρθει σε επαφή με τη Σεμένια εδώ και δύο ημέρες και σύμφωνα με τον προπονητή της Μάικλ Σιμ δεν είναι σίγουρο ότι θα συμμετάσχει στα 400 μέτρα στο εθνικό πρωτάθλημα της Νότιας Αφρικής που αρχίζει σήμερα στην Πραιτώρια. Ο Λέοναρντ Τσουέν, πρόεδρος της ομοσπονδίας της αφρικανικής χώρας, ο οποίος έχει καταγγείλει την ΙΑΑF για ρατσισμό, αρνήθηκε να πάρει μέρος «σε τέτοιου είδους κουτσομπολιά».

Η κατάσταση είναι πολύ ευαίσθητη επειδή, όπως είπε ο άνθρωπος που έδωσε την είδηση στην αυστραλιανή εφημερίδα «Daily Τelegraph», «υπάρχουν αποδείξεις ότι η Σεμένια είναι ερμαφρόδιτη, όμως το πρόβλημα για την ΙΑΑF αυτή τη στιγμή είναι το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και όλη η Νότια Αφρική που έχει ξεσηκωθεί για την πρωταθλήτριά της». Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι είχε αρχίσει τις εξετάσεις για την εξακρίβωση του φύλου της αθλήτριας τον Ιούλιο, μετά την καταπληκτική εμφάνιση της Σεμένια στο Αφρικανικό Πρωτάθλημα Νέων. Όμως οι διοργανωτές του το αρνούνται και υποστηρίζουν ότι τα μοναδικά τεστ που έγιναν από την ΙΑΑF ήταν στο Βερολίνο τον Αύγουστο.

Η τεστοστερόνη.

Όμως έχει γίνει γνωστό ότι οι εξετάσεις που έγιναν πριν από το Βερολίνο έδειξαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νικ Ντέιβις είχε δηλώσει ότι «εάν έχει υπερβολικά επίπεδα τεστοστερό- νης που μπορούν να περιο ριστούν, τότε πρέπει να συμφωνήσει για να συμβεί αυτό». Οι κανονισμοί της ΙΑΑF για την εξακρίβωση του φύλου προβλέπουν ότι εάν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία μπορεί να ζητηθεί σε έναν αθλητή να συναντηθεί με μια ομάδα επιστημόνων η οποία θα περιλαμβάνει γυναικολόγο, ψυχολόγο και ειδικό σε θέματα ανωμαλιών φύλου. Το 2006 μια Ινδή δρομέας των 800 μέτρων, η Σάντι Σουνταραγιάν, έχασε το ασημένιο μετάλλιο που είχε κερδίσει στους Πανασιατικούς Αγώνες καθώς «απέτυχε» σε αυτές τις εξετάσεις. Αργότερα αποδείχθηκε ότι έπασχε από σύνδρομο μη ευαισθησίας στα ανδρογόνα και σύμφωνα με πληροφορίες έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Η μητέρα της Σεμένια Ντόρκους δήλωσε χθες το βράδυ: «Γιατί τόση ζήλεια κάνει τους ανθρώπους να λένε τόσο άσχημα πράγματα; Είναι τρελοί. Πρέπει να είναι η ζήλεια που τους κάνει να λένε ότι η κόρη μου είναι άνδρας».

Με μια ματιά


● ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΟΣ είναι κάποιος που διαθέτει κάποια ή όλα τα βασικά γεννητικά όργανα και των δύο φύλων (για παράδειγμα, έχει και πέος και αιδοίο).

● ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΑ ΕΙΔΗ ερμαφροδιτισμού: πραγματικός, ψευδο-αρσενικός και ψευδο-θηλυκός.

● ΑΛΗΘΙΝΟΣ ερμαφρόδιτος είναι κάποιος που έχει ωοθήκες και ιστό όρχεων. Τα γεννητικά όργανα μπορεί να ποικίλλουν από εντελώς ανδρικά ή γυναικεία έως έναν συνδυασμό ή όργανα που δεν διαθέτουν ολοκληρωμένα χαρακτηριστικά.

● Ο ΨΕΥΔΟ-ΘΗΛΥΚΟΣ ερμαφροδιτισμός σημαίνει ότι ένα άτομο έχει χρωμοσώματα ΧΧ με φυσιολογικά εσωτερικά γυναικεία όργανα, αλλά ανδρικά εξωτερικά όργανα.

●Ο ΨΕΥΔΟ-ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ερμαφροδιτισμός σημαίνει ότι ένα άτομο γεννιέται με χρωμοσώματα ΧΥ, έχει όρχεις κρυμμένους στην κοιλιακή χώρα, ενώ τα εξωτερικά του γεννητικά όργανα είναι συνήθως γυναικεία.

●ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ερμαφρόδιτοι έχουν ένα παραπάνω χρωμόσωμα, δηλαδή διαθέτουν συνολικά 47 αντί για 46, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι ΧΧΥ αντί για είτε ΧΧ (θηλυκό) ή ΧΥ (αρσενικό).

●Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του ερμαφροδιτισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί με εγχείρηση αλλά μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες: από ακράτεια έως πλήρη απώλεια της σεξουαλικής αίσθησης.