Ο ΣΚΥΛΟΣ έχει τόσα εξαιρετικά χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο να πει κανείς ποιο προσήλκυσε αυτούς που πρώτοι εξημέρωσαν τον ευγενή του πρόγονο, τον λύκο. Ήταν άραγε ο ηρωισμός του σκύλου στο κυνήγι; Ο ρόλος του ως νυχτερινού φύλακα; Η δύναμη με την οποία σύρει το έλκηθρο; Μια νέα παγκόσμια έρευνα για τους σκύλους δίνει μια διαφορετική απάντηση, την οποία αναμφισβήτητα όποιος αγαπά τα σκυλιά θα βρει αποκρουστική: οι λύκοι ενδεχομένως να εξημερώθηκαν για το κρέας τους.

Ελέγχοντας δειγματοληπτικά το μιτοχονδιακό DΝΑ σκύλων από ολόκληρο τον κόσμο, μια ομάδα γενετιστών με επικεφαλής τον Πίτερ Σαβολάινεν από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Στοκχόλμη διαπίστωσε πως σε κάθε περιοχή του κόσμου όλοι οι σκύλοι φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο «σόι»- για να το πούμε απλά.

Το γεγονός υποδηλώνει ένα και μοναδικό συμβάν εξημέρωσης, το οποίο φαίνεται ότι έγινε στη Νότια Κίνα, εκεί όπου οι σκύλοι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη γενετική ποικιλότητα παγκοσμίως.

Η εκτροφή

Με βάση τις έρευνές του μάλιστα, ο δρ Σαβολάινεν υπολόγισε πως η πρώτη εξημέρωση έγινε πριν από περίπου 11.000-

14.000 χρόνια, την περίοδο που για πρώτη φορά οι κοινότητες κυνηγών- τροφοσυλλεκτών απέκτησαν μόνιμους χώρους διαμονής στην Κίνα. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει λογικά να είχαν στοιχειώδη πολιτισμό που θα τους επέτρεπε να φτιάξουν φίμωτρα, ίσως και κλουβιά.

Σύμφωνα με τον δρα Σαβολάινεν, οι λύκοι πιθανώς να εξημερώθηκαν όταν άρχισαν να ψάχνουν στους χώρους όπου ρίχνονταν τα απορρίμματα των πρώτων οικισμών του ανθρώπου· και καθώς γίνονταν πιο ήμεροι, οι άνθρωποι τους αιχμαλώτισαν και άρχισαν να τους εκτρέφουν. Μόνο που δεδομένων των τοπικών παραδόσεων- στη Νότια Κίνα υπάρχει μακρά παράδοση στην κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος- το πιθανότερο είναι ότι αρχικά εκτρέφονταν για το κρέας τους.