ΕΝΑΣ ΑΦΓΑΝΟΣ λαθρομετανάστης και ένας Τούρκος διακινητής έχασαν χθες τη ζωή τους όταν το ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν μαζί με άλλους τρεις λαθρομετανάστες – μία γυναίκα και δύο άνδρες- βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Αγ. Φωκά στην Κω.

Το τοπικό Λιμεναρχείο ειδοποιήθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι από ιστιοπλοϊκό σκάφος που έπλεε στην περιοχή. Ο κυβερνήτης του ιστιοπλοϊκού ανέφερε αρχικά στους λιμενικούς ότι είδαν ένα ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις άνθρωποι να βυθίζεται. Έτσι, όταν οι λιμενικοί κατάφεραν να σώσουν τους τρεις και λίγο αργότερα ανέσυραν τα δύο πτώματα, άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για μεταφορά λαθρομεταναστών και προχώρησαν σε έρευνα εντοπισμού, αφού υπήρχαν φόβοι για περισσότερους νεκρούς.

Οι διασωθέντες ωστόσο δεν έλεγαν το παραμικρό ούτε μπορούσαν να συνεννοηθούν με τους λιμενικούς διότι δεν γνώριζαν αγγλικά. Το απόγευμα, όταν οδηγήθηκαν στο νεκροτομείο παρουσία μεταφραστή, αναγνώρισαν τον Τούρκο διακινητή και τον Αφγανό συμπατριώτη τους και διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχαν άλλοι λαθρομετανάστες στο σκάφος τους. Κατά συνέπεια σταμάτησαν και οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν ναυαγών στην περιοχή όπου βυθίστηκε το ταχύπλοο.

Ελεύθερες οι Αφγανές

Ελεύθερες αφέθηκαν οι δύο ανήλικες Αφγανοπούλες που κρατούνταν με τη μητέρα τους σε άθλιες συνθήκες στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις κατά της προσωρινής κράτησης που είχε υποβάλει η οικογένεια κι έτσι η οκτάχρονη Ναργκίς και η μόλις δύο ετών Φαρζόνα βγήκαν από το κελί, όπου ζούσαν τις τελευταίες δέκα ημέρες. Το δικαστήριο ανέστειλε και την προσωρινή κράτηση του πατέρα των κοριτσιών, ο οποίος κρατούνταν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Θέρμης.

Η οδύσσεια της οικογένειας από το Αφγανιστάν άρχισε στις αρχές του μήνα, όταν συνελήφθησαν με πλαστά έγγραφα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από όπου ετοιμάζονταν να πετάξουν για τη Στουτγάρδη. Οι δύο ανήλικες Αφγανοπούλες και οι νεαροί γονείς τους είχαν περάσει με φουσκωτό από τα τουρκικά παράλια στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια έφθασαν στην Αθήνα, όπου αγόρασαν εισιτήρια για τη Γερμανία και προμηθεύτηκαν τα πλαστά έγγραφα.

Εκτός από το ποινικό δικαστήριο (ορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2010), η Αστυνομία αποφάσισε τη διοικητική απέλασή τους και εξαντλώντας όλη την αυστηρότητα του νόμου, έκρινε τους γονείς και τα ανήλικα κοριτσάκια προσωρινά κρατουμένους. Η ταλαιπωρημένη οικογένεια των Αφγανών κατέθεσε προσφυγή κατά της διοικητικής απέλασης, ενώ έχει υποβάλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου.