Μια νέα τεχνική κλωνοποίησης πέρασε το τελικό επιστημονικό τεστ και έδειξε ότι είναι δυνατό να δημιουργηθούν υγιή ζώα από μεμονωμένα δερματικά κύτταρα χωρίς σεξουαλική αναπαραγωγή.

Επιστήμονες έδειξαν ότι οι κλώνοι αυτοί εξελίσσονται σε υγιή ενήλικα άτομα ικανά να παράγουν τους δικούς τους απογόνους με φυσιολογική αναπαραγωγή. Η τεχνική είναι ριζικά διαφορετική από τη μέθοδο κλωνοποίησης που χρησιμοποιήθηκε πριν από περισσότερα από 10 χρόνια για να δημιουργηθεί το πρόβατο Ντόλυ. Ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή βλαστοκυττάρων από το δέρμα ενός ασθενούς (και όχι με την καταστροφή εμβρύων) για να δημιουργηθούν απ΄ αυτά ανθρώπινοι ιστοί και πιθανόν όργανα για μεταμοσχεύσεις. Δημιουργεί επίσης την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως αναπαραγωγική τεχνική για να βοηθηθούν είδη υπό εξαφάνιση να παράγουν κλωνοποιημένους απογόνους σε αιχμαλωσία. Όμως επιστήμονες προειδοποίησαν ότι θα ήταν ανήθικο- και παράνομο σε χώρες όπως η Βρετανία- να προσαρμοστεί η μέθοδος αυτή για να βοηθηθούν στείρα ζευγάρια να αποκτήσουν δικά τους βιολογικά παιδιά.

Δύο ομάδες Κινέζων επιστημόνων που εργάστηκαν ανεξάρτητα ανακοίνωσαν ότι παρήγαγαν ζωντανά ποντίκια τροποποιώντας γενετικά δερματικά κύτταρα ώστε να τα μετατρέψουν σε κύτταρα που μοιάζουν με τα εμβρυακά και αποκαλούνται πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (κύτταρα iΡS). Απέδειξαν ότι αυτά τα κύτταρα iΡS είναι αληθινά «πολυδύναμα», δηλαδή ικανά να αναπτυχθούν σε πλήρη ενήλικα ζώα.

Αυτά τα κύτταρα iΡS ήταν ήδη γνωστό πως μπορούν να αναπτυχθούν στους πολλούς διαφορετικούς εξειδικευμένους ιστούς του σώματος, όμως οι δύο έρευνες, που θα δημοσιευτούν στις επιθεωρήσεις «Νature» και «Cell Stem Cell», προχώρησαν περαιτέρω δείχνοντας ότι τα κύτταρα iΡS μπορούν να παράγουν ενήλικους κλώνους του ποντικού που προσέφερε τα αρχικά δερματικά κύτταρα.

Η μία ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσι Ζου του Κρατικού Εργαστηρίου Αναπαραγωγικής Βιολογίας στο Πεκίνο, χρησιμοποίησε την τεχνική για να παραγάγει 27 κλωνοποιημένα ποντίκια που στη συνέχεια παρήγαγαν πάνω από 300 απογόνους δεύτερης και τρίτης γενιάς με φυσιολογική σεξουαλική αναπαραγωγή.

«Η εργασία αυτή είναι σημαντική διότι δείχνει ότι οι μέθοδοι αναπρογραμματισμού που εφαρμόζονται σε κύτταρα ποντικών μπορούν να δώσουν αληθινά πολυδύναμα κύτταρα, αλλά πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας σε ανθρώπινα κύτταρα», δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπιν Λόβελ-Μπατζ του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας ΜRC στο Μιλ Χιλ του Βόρειου Λονδίνου.

Όμως ο Ρόμπερτ Λάνζα, της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Αdvanced Cell Τechnology δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ίδιες τεχνικές θα καταστεί δυνατό να εφαρμοστούν σε ανθρώπινα κύτταρα για να παραχθούν κλωνοποιημένα παιδιά ή «σχεδιασμένα» μωρά, δημιουργημένα με την εισαγωγή κυττάρων iΡS σε έμβρυα που θα έχουν παραχθεί με τεχνητή γονιμοποίηση.