Στην πώληση των «ασημικών» του Δημοσίου προχωρεί η κυβέρνηση υπό την πίεση της έκρηξης των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.


Μετά την πώληση του 5% του ΟΤΕ στη γερμανική Ντόιτσε Τέλεκομ, χθες αποφασίστηκε η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή μεριδίου της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και η αναζήτηση ιδιώτη επενδυτή για τη μεταλλουργική εταιρεία ΛΑΡΚΟ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, στην οποία εκτός από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πετραλιά και ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Στ. Καλαφάτης, αποφασίστηκε να πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή το 23,02% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο χρηματιστήριο ΕΥΑΘ από το 74,5% των μετοχών της εταιρείας οι οποίες βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου. Με βάση την τρέχουσα συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει από την πώληση του πακέτου μετοχών της ΕΥΑΘ το ποσό των 60 εκατ. ευρώ.

Για την πώληση του πακέτου θα πραγματοποιηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός όπου θα ορισθούν κριτήρια προεπιλογής των ενδιαφερομένων. Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για αύξηση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ έχει ήδη εκδηλώσει ο γαλλικός όμιλος Σουέζ, ο οποίος ήδη κατέχει το 5% της ΕΥΑΘ. Παράλληλα και άλλοι μνηστήρες, ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση υδάτινων πόρων βρίσκονται σε επαφή με ελληνικούς ομίλους, κυρίως κατασκευαστικούς, προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού το πακέτο. Η κυβέρνηση ανέφερε χθες ότι το 51% της εταιρείας θα παραμείνει στο Δημόσιο, όπως επίσης και ο έλεγχος των εγκαταστάσεων, των υποδομών, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας.

Και πακέτο της ΛΑΡΚΟ

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε επίσης τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών της μεταλλουργικής εταιρείας ΛΑΡΚΟ που ανήκουν στο Δημόσιο. Πρόκειται για εταιρεία η οποία ελέγχει το 40% της παραγωγής σιδηρονικελίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νικελίου.

Η ΛΑΡΚΟ, παρά το γεγονός ότι σήμερα εμφανίζεται ξανά ως ζημιογόνος επιχείρηση με χρέη 40 εκατ. στη ΔΕΗ, 100 εκατ. σε τράπεζες και άλλα 50 εκατ. σε προμηθευτές και εργολάβους, δεν παύει να είναι μια περιζήτητη νύφη. Και αυτό, γιατί είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράγει το 7% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου που χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα μεταλλικών και άλλων κατασκευών.

Καταγγέλλουν ξεπούλημα

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει μπροστά στη δημοσιονομική εκτροπή που η ίδια δημιούργησε και εν μέσω πανικού από την κατάρρευση των εσόδων να ξεπουλά δημόσια περιουσία», τόνισε χθες η κ. Κατσέλη σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση για την ΕΥΑΘ. Και πρόσθεσε: «Μπορούν να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η εκχώρηση, πέρα από τη συλλογή εσόδων; Ποια θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες;».

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

αναμένεται να εισπράξει από την πώληση του πακέτου μετοχών της ΕΥΑΘ το ποσό των 60 εκατ. ευρώ