Πανδημία της νέας γρίπης πλήττει πλέον τη χώρα μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα διαρκέσει από ένα έως δύο χρόνια και στο διάστημα αυτό αναμένεται να νοσήσει ο ένας στους τρεις ή, αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, περίπου οι μισοί Έλληνες.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Ο ιός της γρίπης έχει περάσει πλέον στον γενικό πληθυσμό με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στις νεώτερες ηλικίες – έως τα 30- και περιμένουμε να πλήξει το επόμενο τρίμηνο το 33% του πληθυσμού». Ποσοστό που, όπως είπε, μπορεί να φτάσει και το 54% σε περίπτωση ενός εξαιρετικά μολυσματικού ιού, κάτι που θα φανεί το επόμενο δίμηνο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και θανατηφόρα κρούσματα. Έως χθες είχαν διαπιστωθεί 216 συνολικά κρούσματα και οι 93 ασθενείς έχουν ιαθεί πλήρως.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι το 78% των κρουσμάτων είναι ταξιδιώτες, ωστόσο επισήμανε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν και μαζί με αυτά αλλάζει σταδιακά και η στρατηγική αντιμετώπισης». Όπως είπε:

1Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μία αύξηση της δευτερογενούς μετάδοσης του ιού. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες νοσούν, ύστερα από επαφή με τουρίστες. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο ιός θα μεταδίδεται από τον ένα κάτοικο της χώρας στο άλλον, χωρίς κάποιος από αυτούς να έχει ταξιδεύσει στο εξωτερικό ή να έχει έρθει σε επαφή με ξένο.

2Ανιχνεύονται μεμονωμένα περιστατικά στα οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης του ιού με σαφήνεια. Μέχρι χθες το πρωί, τα κρούσματα αυτά ήταν 22.

3Συναντούμε μικρο-επιδημίες και συναθροίσεις κρουσμάτων σε ομάδες ταξιδιωτών.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, η ανεξέλεγκτη αύξηση των ασθενών θα οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά του υπουργείου και θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι θα παρακολουθούνται οι συνέπειες της γρίπης και τα σοβαρά νοσηλευόμενα περιστατικά, δηλαδή δεν θα αντιμετωπίζονται ατομικά οι περιπτώσεις που σήμερα ιχνηλατούνται. Η θεραπεία και η χρήση φαρμάκων έχουν ήδη περιοριστεί στα πολύ σοβαρά περιστατικά.

Ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης θα αρχίσει το φθινόπωρο (τα πανδημικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα μεταξύ 8 Οκτωβρίου του 2009 και του Φεβρουαρίου 2010) μόλις δοθεί η τυπική άδεια. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Έλληνες θα εμβολιαστούν.

Στις ομάδες προτεραιότητας ανήκουν τα παιδιά (ενός έτους και άνω), οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), οι νέοι έως 30 ετών, οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, οι επαγγελματίες υγείας και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με πουλερικά… Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε σχολεία και ειδικούς δημόσιους χώρους, όπως νομαρχίες και δήμους, οι οποίοι προβλέπονται στο σχέδιο δράσης. Όσοι εμβολιαστούν δεν θα κάνουν παράλληλα και το εποχικό εμβόλιο ενώ, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Παναγιώτης Μπεχράκης σχετικά με τον πνευμονόκοκκο, όσοι δεν εμβολιαστούν, μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με απλά αντιβιοτικά.

Μέτρα αν μεταλλαχθεί

Όσον αφορά τη λήψη μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης (όπως κλείσιμο σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών), ο υπουργός είπε ότι τέτοια μέτρα θα ληφθούν μόνο σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού. Όπως ανέφερε, σε χώρες όπου υπάρχει εκτεταμένη διασπορά της νόσου όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Αγγλία και η Δανία έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσου και η θεραπεία και η χρήση των φαρμάκων έχει περιοριστεί μονάχα σε πολύ σοβαρά περιστατικά. «Οδηγούμεθα στην Ευρώπη, και βεβαίως στην Ελλάδα, σε αντίστοιχη αντιμετώπιση της κατάστασης από τη στιγμή που θα υπάρξει εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΚΑΤΩ ΤΩΝ 30 ΕΤΩΝ

Τα περισσότερα κρούσματα είναι στις ηλικίες έως 30 ετών. Από τους 216 ασθενείς οι 93 έχουν ιαθεί

Είκοσι νέα κρούσματα χθες

Ο ΙΟΣ εξακολουθεί να είναι γενετικά σταθερός και όπως τόνισε ο υπουργός «κύρια θεραπεία γι΄ αυτήν τη γρίπη παραμένει η παραμονή και η ανάπαυση στο σπίτι, η λήψη άφθονων υγρών για να μην υπάρχει αφυδάτωση, η χρήση αντιπυρετικών και αναλγητικών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων».

Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και βέβαια όχι πανικός.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ατομικά μέτρα υγιεινής, να αποφεύγονται οι χώρους συνάθροισης και οι επαφές με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα – βήχα και φτέρνισμα».

Χθες πάντως καταγράφηκαν 20 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας. Η πλειονότητα των ασθενών είναι νέοι έως 30 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας: «Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια».