Μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου ή με επίσκεψη στην Εφορία θα πρέπει περίπου 400.000 φορολογούμενοι να προχωρήσουν στη διόρθωση της δήλωσης ακινήτων Ε9.


Πρόκειται για όσους έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες ειδικό ειδοποιητήριο από το υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο καλούνται να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στη δήλωση ακινήτων Ε9 προκειμένου στη συνέχεια η Εφορία να τους εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα έναν οδηγό διόρθωσης των λαθών στο Ε9, ο οποίος περιλαμβάνει τα συνηθέστερα λάθη που έκαναν οι φορολογούμενοι και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν για τη διόρθωσή τους.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρόμησε συνολικά περίπου 800.000 ειδικά ειδοποιητήρια, με τα οποία καλεί τους φορολογουμένους να προχωρήσουν στη διόρθωση λαθών ή παραλείψεων που έκαναν στο Ε9. Τα ειδοποιητήρια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε περίπου 700.000 που αφορούν λάθη δευτερεύουσας σημασίας σε ορισμένα ακίνητα του φορολογούμενου και σε περίπου 100.000 ειδοποιητήρια με τα οποία ουσιαστικά οι φορολογούμενοι καλούνται να επιβεβαιώσουν εκ νέου όλη την ακίνητη περιουσία τους που εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Παραλείψεις ή λάθη

Στην πρώτη κατηγορία υπάγεται κυρίως η παράλειψη αναγραφής ή η λανθασμένη αναγραφή στη δήλωση ενός ή περισσότερων από τα παρακάτω χαρακτηριστικά των ακινήτων: κατηγορία του ακινήτου (π.χ. κατοικία ή επαγγελματική στέγη), όροφος του ακινήτου, επιφάνεια του κτίσματος, έχει συμπληρωθεί μόνο η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων του κτίσματος, δεν έχει συμπληρωθεί το είδος εμπράγματου δικαιώματος επί του κτίσματος (ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ., ποσοστό συνιδιοκτησίας του κτίσματος, έτος γέννησης του επικαρπωτή του κτίσματος, επιφάνεια του οικοπέδου, είδος εμπράγματου δικαιώματος του οικοπέδου, ποσοστό συνιδιοκτησίας του οικοπέδου, έτος γέννησης του επικαρπωτή του οικοπέδου, κωδικός μεταβολής (προσθήκη, διαγραφή ή τροποποίηση), έχει αναγραφεί ποσοστό συνιδιοκτησίας κτίσματος ή οικοπέδου μεγαλύτερο του 100, ο όροφος του ακινήτου είναι δυσανάγνωστος, έχει δηλωθεί κτίσμα ειδικών συνθηκών (ημιτελές, απαλλοτριωτέο κ.λπ.) χωρίς να δηλωθεί η επιφάνεια, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου της συζύγου ή των παιδιών του φορολογουμένου που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα είναι λανθασμένος ή κενός. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι διορθώσεις των λαθών μπορούν να γίνουν μέσω Ίντερνετ στην ηλεκτρονική εφαρμογή www.e-9.gr, μέσω τηλεφωνικού κέντρου με κλήση στον τηλεφωνικό αριθμό 8011112277 ή με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογουμένου στην Εφορία.

Νέα δήλωση Ε9

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν περίπου 100.000 ειδοποιητήρια που στάλθηκαν σε ισάριθμους φορολογούμενους, με τα οποία ουσιαστικά καλούνται να υποβάλουν εκ νέου δήλωση ακινήτων Ε9, αφού θα πρέπει να ανατρέξουν σε όλες τις εγγραφές που έχουν κάνει στο Ε9 και να τις επιβεβαιώσουν, να τις διορθώσουν ή να τις διαγράψουν.

Τα λάθη ή οι παραλείψεις που οδηγούν ουσιαστικά στην εκ νέου υποβολή δήλωσης ακινήτων Ε9 είναι τα εξής: δεν έχει συμπληρωθεί ο νομός στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο, δεν υφίσταται ο νομός που δηλώθηκε, δεν συμπληρώθηκε ο δήμος ή η κοινότητα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, δηλώθηκε δήμος ή κοινότητα που δεν υφίσταται, δεν έχει συμπληρωθεί η διεύθυνση του ακινήτου ή δηλώθηκε διεύθυνση που δεν μπορεί να εντοπισθεί.

Επίσης, πολλοί φορολογούμενοι έκαναν λάθος στην αρίθμηση των ακινήτων, καθώς έπρεπε να τηρηθεί η αρίθμηση των ακινήτων που είχε δηλωθεί στο Ε9 του 2005, το οποίο θεωρείται ως αρχικό. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος είχε στην κατοχή του το 2005 τρία ακίνητα και τα δήλωσε στο Ε9 με αριθμούς 1,2,3. Αν το 2007 απέκτησε και ένα τέταρτο ακίνητο θα έπρεπε να το δηλώσει με αύξοντα αριθμό 4. Αντίστοιχα αν πούλησε ένα από τρία ακίνητα θα έπρεπε να το επαναλάβει στο Ε9 με τον ίδιο αύξοντα αριθμό αναγράφοντας στον κωδικό «διαγραφή».

Επίσης, πολλοί φορολογούμενοι μετά το 2005 δήλωναν κάθε χρόνο την ακίνητη περιουσία τους στο Ε9, με αποτέλεσμα να απειλούνται με πολλαπλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η διόρθωση των λαθών γίνεται είτε μέσω Ίντερνετ είτε με επίσκεψη του φορολογουμένου στην Εφορία.

800.000 ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ

καλούν φορολογουμένους να προχωρήσουν στη διόρθωση λαθών ή παραλείψεων που έκαναν στο Ε9

Νέα ταλαιπωρία για την έκτακτη εισφορά


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ταλαιπωρία για τη διόρθωση των δηλώσεων ακινήτων Ε9, αντιμέτωποι με μια νέα ταλαιπωρία αλλά και τον κίνδυνο να καταβάλουν ένα χαράτσι που δεν οφείλουν, είναι χιλιάδες φορολογούμενοι. Πρόκειται για πρόσφατα συνταξιοδοτημένους φορολογούμενους καθώς και για απολυμένους, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν την έκτακτη εισφορά χωρίς να την οφείλουν.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε χθες η ταχυδρόμηση των περίπου 128.000

εκκαθαριστικών της έκτακτης εισφοράς σε ισάριθμους φορολογούμενους οι οποίοι το 2007 δήλωσαν ατομικό εισόδημα άνω των 60.000

ευρώ. Στο ατομικό εισόδημα, όμως, με βάση τη νομοθεσία για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν πρέπει να προσμετρηθούν τα ποσά που προέρχονται από εφάπαξ ασφαλιστικών ταμείων κατά τη συνταξιοδότηση ή τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

Ένσταση και παραστατικά

Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών δεν έγινε ο σχετικός διαχωρισμόςεπικαλούνται τεχνικούς λόγους τα αρμόδια στελέχημε αποτέλεσμα να λάβουν ειδοποιητήριο πληρωμής της έκτακτης εισφοράς και χιλιάδες συνταξιούχοι και απολυμένοι. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ταλαιπωρηθούν, αφού προκειμένου να μην καταβάλουν την εισφορά, θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία στην οποία υπάγονται και να υποβάλουν σχετική ένσταση. Μάλιστα, με βάση σχετική ανακοίνωση του υπουργείου που εκδόθηκε χθες, οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά παραστατικά (αποδείξεις είσπραξης εφάπαξ ή αποζημιώσεις απόλυσης)

στην Εφορία προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή της εισφοράς.

Η έκτακτη εισφορά κλιμακώνεται από τα 1.000

έως τα 25.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου και θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, μια έως το τέλος Ιουλίου, μια έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου.