ΠΑΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ. Δηλαδή το (λεγόμενο) debate εξελίχθηκε χωρίς εκπλήξεις, δίχως ειδήσεις και καμία ουσιώδη συμβολή στην ενημέρωση του πολίτη.

Με όπλο την εικόνα (τους) και με μια διαδικασία που είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων, οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν σε παράλληλους μονολόγους.

Κάπως έτσι, η ενημέρωση εκτοπίστηκε από την επικοινωνία και ο κόσμος καλείται πλέον να ψηφίσει με βάση τις «θέσεις των κομμάτων» σε σύντομες περιλήψεις από τους αρχηγούς τους.

Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά εξελίσσονται στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, δεν υπήρξε και πολλή Ευρώπη στη χθεσινή συζήτηση. Φάνηκε κάπου στο βάθος ότι η οικονομία θα παίξει ρόλο και ότι την ατμόσφαιρα βαραίνουν τα πολιτικά (και όχι μόνο) πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά και οι προτεραιότητες στην πολιτική ατζέντα των κομμάτων.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος, με δεδομένη την κρίση, προσέρχεται στις κάλπες να ψηφίσει με το χέρι στην τσέπη, η χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών μπροστά στον τηλεοπτικό φακό δείχνει ότι ουσιώδη ζητήματα που απασχολούν (κοινωνική συνοχή, οικονομία και εξελίξεις που συνδέονται με την ενημέρωση και την ψηφιακή εποχή) πήραν αναβολή για μετά τις ευρωκάλπες.

Το ίδιο συμβαίνει και με ζητήματα που ουσιαστικά δεν απαντήθηκαν και αφορούν:

– την κοινωνική ασφάλιση και τα Ταμεία – την παιδεία (ιδιωτική και δημόσια)

– τους οικονομικούς μετανάστες σε συνδυασμό με ζητήματα αυτοπροσδιορισμού που κάποιοι έχουν θέσει – κορυφαία εθνικά θέματα σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας – την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων – τη νέα κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μετά την κρίση – απάντηση στις επιλογές της πράσινης ανάπτυξης Γιατί φαίνεται ότι η ενημέρωση υποκύπτει τελικά στην επικοινωνία και την πολιτική.

ΥΓ: Όπως και στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ.