«Να μας ζητήσει συγγνώμη η Αστυνομία για την καταστροφή του Κορανίου και όλα θα ηρεμήσουν», ζητούν οι ηγέτες των μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα, που καταγγέλλουν προσπάθεια εκμετάλλευσής τους από κόμματα.

«Η καταστροφή του Κορανίου αποτελεί για εμάς τους μουσουλμάνους τη μεγαλύτερη προσβολή», λέει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας Ναΐμ Ελγαντούρ, που προειδοποιεί πως «το ό,τι έγινε μας έχει θίξει βαθύτατα, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι νιώθουν “ιερή” οργή για αυτό που έγινε και έχουν κηρύξει πόλεμο».

Ο «εχθρός» των μουσουλμάνων, όπως οι ίδιοι διευκρινίζουν, είναι η Αστυνομία και σε καμία περίπτωση η Ελλάδα. «Η Αστυνομία ρίχνει λάδι στη φωτιά αρνούμενη να δεχθεί την ευθύνη του αστυνομικού που προσέβαλε το ιερό μας κείμενο. Εμείς θέλαμε μια συγγνώμη από την Αστυνομία. Για τον λόγο αυτόν πήγαμε στο αρχηγείο και στη ΓΑΔΑ και ζητήσαμε να βγει στην τηλεόραση μαζί με εμάς ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και να ζητήσει συγγνώμη κάτι που θα έβλεπαν οι μουσουλμάνοι και θα μπορούσαμε να τους ηρεμήσουμε», συμπληρώνει ο κ. Ελγαντούρ.

Η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας θεωρεί πως η ΕΛ.ΑΣ. «κρύβει» τον αστυνομικό που το βράδυ της Τετάρτης έσκισε μερικές σελίδες από απόσπασμα του Κορανίου που είχε μαζί του μετανάστης από τη Συρία, ενώ προδικάζουν πως το αποτέλεσμα της ΕΔΕ για τον αστυνομικό θα είναι αθωωτικό. Ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ.

Για το περιστατικό διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ από τα ευρήματα προκύπτει πως πρόκειται για δύο κόλλες χαρτιού με αραβικά γράμματα, διπλωμένες στα τέσσερα, οι οποίες ήταν τυλιγμένες με χαρτοπετσέτα και χαρτομάντιλο και δεμένες με μονωτική ταινία. Ο αστυνομικός που έκανε τον έλεγχο δεν γνώριζε ότι πρόκειται για απόσπασμα του Κορανίου και άνοιξε το περιτύλιγμα για να ελέγξει αν περιείχε ναρκωτικά και πάνω σε αυτήν την ενέργεια σκίστηκε λίγο το έγγραφο με το ιερό κείμενο- αυτή είναι η θέση που έχει εκφράσει μέχρι τώρα η Αστυνομία.

«Όταν ο αστυνομικός ήρθε να μας κάνει έλεγχο, εμείς βρισκόμασταν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στα Κάτω Πατήσια. Μας ζήτησε τα χαρτιά μας. Ο φίλος μου είχε τις σελίδες του Κορανίου τυλιγμένες σε κάτι άλλα χαρτιά. Αυτό ίσως φάνηκε ύποπτο στον αστυνομικό που το πήρε από τα χέρια τουτο έσκισε και στη συνέχεια το ποδοπάτησε. Ο φίλος μου που δεν ξέρει καλά ελληνικά του έλεγε “Κοράν, Κοράν” και του έδειχνε και την εκκλησία για να καταλάβει πως αυτό που έσκιζε ήταν κάτι ιερό. Εκείνος όμως άρχισε να βρίζει τους μουσουλμάνους, ενώ ο συνάδελφός του που κατάλαβε τι ήταν του ζητούσε να σταματήσει», λέει ο Αχμέτ Αλ Τζουμά, αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, και πρωταγωνιστής των επεισοδίων πριν από μερικές εβδομάδες έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ

θεωρούν την ΕΛ.ΑΣ. οι μουσουλμάνοι καθώς πιστεύουν πως κρύβει τον αστυνομικό που «έσκισε το Κοράνι»

«Κάποια κόμματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οργή μας»

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ της Πέμπτης και της Παρασκευής- όταν εκατοντάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σημειώθηκαν και καταστροφές σε καταστήματα- έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους των μουσουλμάνων. «Οι βανδαλισμοί αποτελούν ντροπή για τη μουσουλμανική κοινότητα. Πίσω όμως από αυτούς κρύβονται ελληνικά κόμματα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οργή μας», λέει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας Ναΐμ Ελγαντούρ, που καταγγέλλει τη δράση συγκεκριμένων πολιτικών φορέων. Όπως αποκαλύπτει, στα επεισόδια της Παρασκευής Έλληνες ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να καθοδηγήσουν τους μετανάστες.

«Σε μια κατάσταση που θυμίζει ωρολογιακή βόμβα, όχι μόνο για το Κοράνι αλλά και για την ανεργία που μαστίζει πολλούς από εμάς, ορισμένοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα παιδιά», καταγγέλλει ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, που σήμερα καταθέτει τη μήνυση εις βάρος του αστυνομικού.

Η πλειονότητα των Αράβων μεταναστών έχει αποφασίσει να απέχει από ενδεχόμενες πορείες στο κέντρο της Αθήνας και να περιοριστεί στη δικαστική διευθέτηση του θέματος, ενώ αφήνει υπονοούμενα για τη στάση Αφγανών και Πακιστανών μεταναστών, οι οποίοι και πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας. «Προσανατολιζόμαστε σε μα ειρηνική πορεία την επόμενη Παρασκευή. Αν δούμε όμως κάποιον μουσουλμάνο να πετάει πέτρα, εμείς οι ίδιοι θα τον παραδώσουμε στην Αστυνομία», λέει ο Αχμέτ Αλ Τζουμά, που υποστηρίζει την ειρηνική συνέχεια των αντιδράσεων.

«Έβαλαν φωτιά για να κάψουν ανθρώπους»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ βίαιο αυτό που έγινε σε έναν χώρο που χρησιμοποιούμε για την προσευχή μας. Έριξαν μεγάλη ποσότητα βενζίνης, έβαλαν φωτιά, αν και πρέπει να γνώριζαν ότι υπήρχαν άνθρωποι μέσα. Έβαλαν φωτιά για να κάψουν ανθρώπους. Τα παιδιά πρόλαβαν και έφυγαν την τελευταία στιγμή, ενώ όλα καίγονταν γύρω τους. Βρέθηκαν παγιδευμένοι από τις φλόγες στην είσοδο».

Με την ιερατική του στολή ο κ. Άλμα κοιτάει με θλίψη τα αποκαΐδια στο υπόγειο της Πλατείας Αττικής, που το Σάββατο τα ξημερώματα έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης. Στο υπόγειο, που χρησιμοποιείται ως χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους της περιοχής, την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν τέσσερις άνθρωποι. Κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τις φλόγες με ελαφρά τραύματα. Στην εμπρηστική επίθεση μετείχαν τουλάχιστον πέντε δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με τις περιγραφές, ήταν κοντοκουρεμένοι και φορούσαν μαύρα ρούχα.

Η επόμενη μέρα βρήκε τους μουσουλμάνους τρομοκρατημένους. Τα περισσότερα στόματα ήταν σφραγισμένα και ελάχιστοι θέλησαν να μιλήσουν για τη δολοφονική επίθεση. Στους τοίχους της γειτονιάς της οδού Αγορακρίτου υπάρχουν αφίσες με απειλητικά συνθήματα μίσους εναντίον των μεταναστατών.

Ο συγκεκριμένος χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Ουδέποτε έχουμε ενοχλήσει κανέναν. Φτιάξαμε αυτό τον χώρο για να προσευχόμαστε. Πού αλλού να πάμε; Τόσο καιρό δεν μας είχε πειράξει κανείς. Η πρώτη επίθεση έγινε πριν από τρεις μήνες. Έξω από τον χώρο πέντε νεαροί όρμησαν πάνω σε ένα παιδί από το Πακιστάν και το ξυλοκόπησαν άγρια. Ερχόταν εδώ για να προσευχηθεί και όρμησαν πάνω του και τον χτύπησαν πολύ, χωρίς να έχει προηγηθεί τίποτα. Έκανα μήνυση στην Αστυνομία, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα. Παρόλα όσα έγιναν δεν φοβάμαι. Δεν έχω κάνει κακό σε κανέναν ούτε έχω πειράξει πότε κανέναν», λέει ο κ. Άλμα.

Προειδοποιήσεις

Προβληματισμό όμως έχει προκαλέσει στους μουσουλμάνους η επίθεση σε χώρο που χρησιμοποιείται ως τζαμί στην Πλατεία Αττικής, από την οποία και τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα. «Έχουμε αποφασίσει να βάλουμε ανθρώπους να φυλάνε τους χώρους μας όλο το 24ωρο διότι είναι πιθανόν κάποιοι που δεν μας θέλουν στην Ελλάδα να επιχειρήσουν και πάλι να μας κάνουν κακό. Την επόμενη φορά όμως δεν ξέρουμε αν θα περιοριστούμε και πάλι σε παθητικό ρόλο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας Ναΐμ Ελγαντούρ.

Ο κ. Γιώργος Μανιτσιώτης, κάτοικος στη γειτονιά, ειδοποίησε την Αστυνομία για τον εμπρησμό. «Είδα κάποιον να σπάει το τζάμι και να αδειάζει ένα μπιτόνι. Αμέσως φούντωσε η φωτιά. Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε. Και εδώ τόπος προσευχής είναι».

Διαδηλώσεις μετά… ξύλου σε ολόκληρη την Ευρώπη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα

ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ αντιδράσεις μουσουλμάνων στην Ευρώπη προκάλεσαν τα σκίτσα του Μωάμεθ που δημοσιεύθηκαν το 2005 στη δανέζικη εφημερίδα «Jyllands Ρosten» και υπονοούσαν ότι ήταν υποστηρικτής της τρομοκρατίας. Δύο χρόνια αργότερα, ο Σουηδός καρτουνίστας Λαρς Βιλκς σκιτσάρισε τον Μωάμεθ ως σκυλί, προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία των μουσουλμανικών χωρών, αλλά και των μουσουλμάνων που ζουν στη Γηραιά Ήπειρο, οι οποίοι χαρακτήριζαν τα σκίτσα «βλάσφημα». Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπου σημειώθηκαν και επεισόδια.

Πέρσι, μια ταινία αποτέλεσε την αφορμή για επεισόδια και αναταραχές: το 17 λεπτών φιλμ «Φίτνα» (πόλεμος ή διχασμός) του Ολλανδού ακροδεξιού βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος προσπάθησε να δείξει ότι το Ισλάμ προκαλεί τους πιστούς του να προχωρούν σε ακραίες πράξεις. Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι είχαν διαδηλώσει σε Ολλανδία και Δανία, αλλά και στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν για την ταινία που προβλήθηκε στο Ίντερνετ. ΓΑΛΛΙΑ: Σε 4 εκατομμύρια υπολογίζονται οι μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα αυτή, όπου υπάρχουν περίπου 1.500 τζαμιά. Το 2005 είχε σημειωθεί εξέγερση στα φτωχά προάστια του Παρισιού, όπου ζούσαν κυρίως μουσουλμάνοι μετανάστες. Αυτές μπορεί να ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις, όμως το φαινόμενο δεν ήταν καινούργιο, καθώς μικρότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90 στη Γαλλία. Το 2004 η γαλλική κυβέρνηση απέλασε αρκετούς ξένους ιμάμηδες, ενώ έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη μουσουλμανική κοινότητα και η απαγόρευση στα κορίτσια να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Περίπου 3,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι βρίσκονται στη χώρα αυτή, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο είναι Γερμανοί πολίτες. Η μεγάλη πλειονότητα των μουσουλμάνων στη Γερμανία είναι Τούρκοι (90%). Διαδηλώσεις και συγκρούσεις ξεσπούν συχνά, κυρίως σε περιοχές όπου χτίζονται νέα τεμένη. Η πλέον πρόσφατη σημειώθηκε στην Κολωνία το 2007, όταν η μουσουλμανική κοινότητα προσπάθησε να χτίσει ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στη χώρα αυτή. Τον Σεπτέμβριο του 2006, η Όπερα του Βερολίνου ανακοίνωσε την ακύρωση τεσσάρων παραστάσεων της όπερας του Μότσαρτ «Ιδομενέας, βασιλιάς της Κρήτης», επειδή υπήρχε μια σκηνή με το κομμένο κεφάλι του Μωάμεθ και οι υπεύθυνοι πίστευαν ότι αποτελούσε «σημαντικό κίνδυνο». Τελικά η παράσταση ανέβηκε τρεις μήνες αργότερα και έξω από το θέατρο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στα 2,5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι μουσουλμάνοι, εκ των οποίων οι μισοί προέρχονται από το Πακιστάν. Στις περιοχές όπου ζουν, κυρίως γύρω από το Λονδίνο, συχνά δημιουργούνται συγκρούσεις με την Αστυνομία, όπως λένε οι κοινωνιολόγοι, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας και της εγκληματικότητας που υπάρχει σε αυτές. Στη Βρετανία υπάρχουν περίπου 1.500 τζαμιά, στα οποία συχνά διδάσκουν ακραίοι ισλαμιστές. Από εκεί ξεκίνησαν και Βρετανοί μουσουλμάνοι που πραγματοποίησαν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 2005.