«Καλώς έρθετεν… σην Βικιπαίδειαν. Μαθέστεν πολλά για τ΄ατέν δεαβάζοντας τα πολλά ερωτήσεις και την βοήθειαν. Ο αριθμόν τη σελιδίων τη ποντιακού τη Βικιπαίδειας ατώρα εν 194. Βοηθέστεν κι εφτάτεν ατέναν κι άλλο τρανέσαν. Γραφέστεν τα νουνίζματα και τ΄ ιδέασεσουν».


Αυτά γράφουν στο εισαγωγικό μήνυμα οι ιδρυτές της ποντιακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia στη διεύθυνση http: //pnt. wikipedia. org προτρέποντας όσους μπορούν να βοηθήσουν ούτως ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των σελίδων που είναι γραμμένες στη συγκεκριμένη διάλεκτο.

Από τις 5 Μαρτίου βρίσκεται στον… ιντερνετικό αέρα η επίσημη έκδοση της ποντιακής εγκυκλοπαίδειας «Wikipedia», η οποία μέχρι στιγμής αριθμεί 194 άρθρα. Από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό, φιλόσοφο και «τζιπ τρανό», δηλαδή μεγάλο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, γεωγράφο Στράβωνα μέχρι το «Βασίλειον τη Δανίας» και τον «Τρυγομηνά», δηλαδή τον μήνα Οκτώβριο, εκτείνεται η ποντιακή θεματολογία στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Ένας από τους τρεις ιδρυτές της διαφορετικής Wikipedia είναι ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος. «Γεννήθηκα στην Έδεσσα αλλά κατοικώ στο Ελβάγκεν της Γερμανίας. Οι πρόγονοί μου βέβαια κατάγονταν από το Καρς και την Τραπεζούντα του Πόντου», λέει στα «ΝΕΑ» ο 27χρονος, ο οποίος είναι γαστρονόμος. Όπως δηλώνει, μαζί με τον επίσης ποντιακής καταγωγής Ηλία Γρηγοριάδη, από το Ομπερχάουζεν της Γερμανίας και με τον Θεσσαλονικιό Κωνσταντίνο Γρηγορούδη, με καταγωγή από την Καππαδοκία, γνωρίστηκαν μέσω του Διαδικτύου. «Και παρ΄ ότι δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ από κοντά, συνεργαστήκαμε αρμονικά και θέσαμε σε λειτουργία τη δοκιμαστική έκδοσή της τον Σεπτέμβριο του 2007».

Η Ποντιακή Wikipedia δημιουργήθηκε, όπως λέει, με σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση της ποντιακής διαλέκτου, «η πιο κοντινή προς την αρχαία ελληνική διάλεκτο. Τα ποντιακά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας της πατρίδας μας και είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι όσοι είμαστε ομιλητές της, στη διάσωση και τη διάδοσή της στις επόμενες γενιές», λέει ο Ευστάθιος. Με τη συμπλήρωση πάντως ενός έτους από τη δοκιμαστική έκδοση εντάχθηκαν στην αρχική ομάδα και μη Πόντιοι, από τη Ρόδο και την Αθήνα, οι οποίοι ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της προσπάθειας.

Νέα τεχνολογία και παράδοση

Όπως αναφέρει, η Ποντιακή Wikipedia είναι ένα βήμα παραπάνω σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς τρόπους, μέσω των οποίων οι νέοι με καταγωγή από τον Πόντο μάθαιναν για την πατρίδα τους, τη γλώσσα, τη μουσική και τις παραδόσεις. «Οι νέοι γίνονται μέλη ποντιακών πολιτιστικών συλλόγων. Εμείς κάναμε ένα σημαντικό βήμα, συνδυάσαμε τη νέα τεχνολογία με την παράδοση και την Ιστορία και έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». Τα άρθρα της έκδοσης έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν όλοι οι εθελοντές χρήστες της, με την προϋπόθεση να γνωρίζουν τα ποντιακά. «Αυτοί όμως που φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία της αλλά και για την αντικειμενικότητα των όσων γράφονται είμαστε οι διαχειριστές της εγκυκλοπαίδειας».

Στο ερώτημα εάν μπορεί κανείς να μάθει τα ποντιακά μέσα από την εγκυκλοπαίδεια, ο 27χρονος απαντά: «Έχω μάθει από τους γονείς μου ότι στη ζωή αν υπάρχει θέληση, σχεδόν όλα είναι δυνατά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν και βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο και περιμένουμε τη στήριξη της προσπάθειας και από άλλους εθελοντές γνώστες της ποντιακής διαλέκτου, ναι, είναι δυνατή μια πρώτη επαφή με την ποντιακή ορολογία και διάλεκτο. Ωστόσο, θέλουμε αρκετό χρόνο για να αποκτήσουμε καλύτερη ποιότητα και να μπορεί κάποιος αναγνώστης να μάθει καλού επιπέδου ποντιακά μέσω της εγκυκλοπαίδειας».

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Και μη Πόντιοι, από τη Ρόδο και την Αθήνα, ένθερμοι υποστηρικτές της προσπάθειας εντάχθηκαν στην ποντιακή εγκυκλοπαίδεια