Αποδυναμωμένος έφτασε στη χώρα μας ο νέος ιός της γρίπης. Ο 19χρονος φοιτητής που νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο ως ο πρώτος ασθενής που καταγράφτηκε στην Ελλάδα δεν έχει πλέον πυρετό και είναι καλά στην υγεία του.

Oι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως θα ακολουθήσουν και άλλα κρούσματα, αλλά τονίζουν πως οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής θα αναχαιτίσουν την εξάπλωσή του, τουλάχιστον έως το φθινόπωρο.

Ο νεαρός που σπουδάζει μουσική στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από τη Δευτέρα το βράδυ σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης και παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς του νοσοκομείου. Σημειώνεται πως οι γιατροί δεν αναφέρουν ότι υπάρχει η παραμικρή ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του, η οποία άλλωστε έχει βελτιωθεί σημαντικά από χθες.

Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους έχει χορηγηθεί αντιιική θεραπεία και στην οικογένεια του φοιτητή. Ειδικότερα, μέχρι χθες το πρωί είχαν ιχνηλατηθεί δεκαέξι οικεία πρόσωπα του ασθενούς τα οποία ήλθαν σε επαφή μαζί του και είχαν εντοπιστεί όλοι οι επιβάτες της πτήσης που έφερε τον νεαρό από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα.

Έκπληξη προκαλεί ότι στην ίδια πτήση με αφετηρία τη Νέα Υόρκη και προορισμό την Αθήνα ταξίδευε και ο υπουργός Υγείας, γεγονός που δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες. Ο Δ. Αβραμόπουλος είναι καλά στην υγεία του και απύρετος, ενδείξεις που συνηγορούν πως δεν προσβλήθηκε από τον νέο μεταλλαγμένο ιό της γρίπης. Σύμφωνα άλλωστε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν υπάρχουν πιθανότητες ο ασθενής να έχει μεταδώσει τον ιό στους συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο, καθώς ήταν χωρίς συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πτήσης και μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, ενώ το αεροπλάνο έφθασε στην Αθήνα το πρωί του Σαββάτου.

Καθησυχαστικοί

Οι λοιμωξιολόγοι από την πλευρά τους εμφανίζονται καθησυχαστικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προβλέπουν ότι θα υπάρξουν και νέα κρούσματα. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συμμετείχε χθες στην έκτακτη σύσκεψη που συνεκάλεσε το υπουργείο Υγείας, είναι αναμενόμενο να έχουμε και άλλα κρούσματα. Στο συμπέρασμα αυτό συνηγορεί το γεγονός πως η Ελλάδα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς διεθνώς, συνεπώς τους επόμενους μήνες θα περάσουν τα σύνορα χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι πιθανόν να φέρουν τον νέο ιό.

Το φθινόπωρο είναι, ωστόσο, η περίοδος που προβληματίζει τους ειδικούς. «Η συγκεκριμένη εποχή, λόγω της θερμοκρασίας, ευνοεί την εξάπλωση των ιώσεων, τόσο επειδή επιβιώνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον όσο και επειδή οι πολίτες συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Μάριος Λαζανάς.

Επικίνδυνο μείγμα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, και το γεγονός πως μετά το καλοκαίρι θα συνυπάρξουν και οι δύο ιοί, ο κοινός ιός της γρίπης και ο νέος μεταλλαγμένος που προκαλεί τη γρίπη των χοίρων. «Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση να ενωθούν οι δύο ιοί και να μεταλλαχθούν», προσθέτει ο κ. Λαζανάς.

● Συναγερμός σήμανε χθες στα Χανιά όταν ένας 30χρονος που επέστρεψε προσφάτως από ταξίδι στην Βενεζουέλα παρουσίασε υψηλό πυρετό και πόνο στο λαιμό. Ωστόσο, οι πρώτες εξετάσεις που διεξήχθησαν στο νοσοκομείο των Χανίων βγήκαν αρνητικές. Παρ΄ όλα αυτά, για προληπτικούς λόγους στάλθηκε αργά χτες το βράδυ βιολογικό υλικό και στο Παστέρ για επιβεβαίωση, ενώ ο 30χρονος θα εισαχθεί για εξετάσεις και στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Έρευνα

Αντιιικά φάρμακα χορηγούνται σε τέσσερις νοσηλευτές στο Σισμανόγλειο, καθώς δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξή τους το πρωί της Δευτέρας, όταν έφτασε στο νοσοκομείο για να εξεταστεί ο φοιτητής που έχει προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων. Ο υπουργός Υγείας διέταξε έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η υποδοχή του ασθενούς, ενώ δόθηκε εντολή στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας για επιτόπιο έλεγχο της καταγγελίας.

ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σημαντική βελτίωση της υγείας του φοιτητή που εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Και ο Δ. Αβραμόπουλος στην ίδια πτήση με τον 19χρονο

Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

ΧΙΛΙΑ και πλέον νέα κρούσματα της γρίπης Α, γνωστής και ως γρίπης των χοίρων, επιβεβαιώθηκαν μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να εντοπίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μεξικό. Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και στην Ιαπωνία, όπου από τέσσερα την Περασμένη Παρασκευή έφτασαν τα 176 χθες, δηλαδή σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Αμερικανοί ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τα κρούσματα της γρίπης θα ξεπεράσουν τις 100.000

στις ΗΠΑ ενώ ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι ο ιός «χτυπάει» μαθητές και σχολεία σε μεγαλύτερο ποσοστό απ΄ ό,τι συνήθως. Στη Νέα Υόρκη καταγράφηκε δεύτερος θάνατος που συνδέεται με τη γρίπη.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας βλέπουμε ή ίσως βλέπουμε μια πανδημική γρίπη να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου στη Γενεύη. Ο ΠΟΥ αναμένει ότι η παραγωγή εμβολίου κατά της γρίπης Α θα αρχίσει το νωρίτερο στα μέσα Ιουλίου, περίπου δύο εβδομάδες αργότερα απ΄ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Επίσης, έγινε γνωστό ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η παραγωγή θα φτάσει τα 4,9 δισεκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως τον χρόνο. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε επίσης ότι εξασφάλισε τη «σοβαρή δέσμευση» αρκετών φαρμακοβιομηχα- νιών πως σε περίπτωση πανδημίας θα διαθέσουν δωρεάν σε αναπτυσσόμενες χώρες τόσο το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων όσο και αντιιικά φάρμακα.

Σε ετοιμότητα και άλλοι θάλαμοι

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης Α (Η1Ν1) μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος ιού και στη χώρα μας, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί στο ανώτατο το επίπεδο συναγερμού. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ.. Αβραμόπουλος, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη για τη γρίπη ετέθησαν από χθες σε πλήρη ετοιμότητα και οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης στα νοσοκομεία Παίδων Αγ. Σοφία, Έλενα Βενιζέλου και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου.

Παράλληλα, συνεχίζουν να είναι νοσοκομεία αναφοράς που «εφημερεύουν» με τους ειδικούς θαλάμους το Σισμανόγλειο, το Σωτηρία και το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.