«Ξεκίνησα το κάμπινγκ ως φοιτητής για οικονομικούς κυρίως λόγους, αφού το να γεμίσεις το ταξιδιωτικό σου σακίδιο για να κατασκηνώσεις σε δύο νησιά για δέκα ημέρες αντιστοιχεί σε τρεις διανυκτερεύσεις σε μέτριο ξενοδοχείο ενός μόνο νησιού. Ακόμη και σήμερα, όμως, το κάμπινγκ αποτελεί τη βασική επιλογή μου για τις καλοκαιρινές αποδράσεις μου», λέει στα «ΝΕΑ» ο 26χρονος ιδιωτικός υπάλληλος Τάκης Μπολοβής.


Σε δύσκολες περιόδους, λόγω της οικονομικής κρίσης, που πολλοί μετράνε ακόμη και το τελευταίο ευρώ, αρκετοί είναι αυτοί, όπως ο κ. Μπολοβής, που έχουν ανακαλύψει έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών, για τις οποίες δεν χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Έτσι, τα κάμπινγκ, οι διακοπές με το τρένο, αλλά και τα καλοκαιρινά εθελοντικά προγράμματα αποκτούν ολοένα και περισσότερους φανατικούς φίλους.

Μια σκηνή, ένας υπνόσακος, μια αιώρα και καλή παρέα είναι ό,τι χρειάζεται ο κ. Μπολοβής για να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές του με ελάχιστο κόστος. «Η ζωντάνια, η άμεση επαφή με τη φύση, η οργάνωση και ο εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης, βασικές προϋποθέσεις για μια απόδραση τέτοιου είδους, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για την ξεκούραση και την επανάκτηση των δυνάμεών μου, ώστε να αντιμετωπίσω τις δύσκολες συνθήκες και τους γρήγορους ρυθμούς της Αθήνας τον νέο χειμώνα.

Το διάλειμμα από τις ανέσεις του καναπέ, της τηλεόρασης και του κλιματιστικού μπορεί από μόνο του να είναι ένα κριτήριο ώστε να αποφύγουμε την ευκολία του ξενοδοχείου και των παροχών του, αντικαθιστώντας αυτά με την ομαδικότητα, τη δημιουργία και την αναζήτηση δίπλα στη φύση, που τόσο μακριά της κινείται η καθημερινότητά μας», λέει στα «ΝΕΑ».

Όπως σημειώνει, το οικονομικό ζήτημα των διακοπών αποτελεί μέχρι και σήμερα κυρίαρχο παράγοντα, καθώς θεωρούνται σχεδόν απλησίαστες οι διακοπές σε ξενοδοχείο κάποιου νησιού. «Πόσω μάλλον αν υπολογίσουμε ότι τα ίδια χρήματα που χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις σε κάποιον προορισμό της Ευρώπης, χρειάζεσαι για να πας και σε ένα νησί της χώρας μας.

Και όλα αυτά, σε αντίθεση με τις πολλές ώρες εργασίας που “απολαμβάνει” το σύνολο της γενιάς μου». Με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο παραθερισμού ο κ. Μπολοβής έχει γυρίσει σχεδόν όλα τα νησιά του Ιονίου, αρκετούς πανέμορφους προορισμούς του Αιγαίου, ενώ όπως λέει έχει γνωρίσει και «πολλές από τις ομορφιές που προσφέρει απλόχερα η Πελοπόννησος». Με 10 ευρώ την ημέρα

Στόχος του είναι να συνεχίσει να γυρίζει την Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο, αλλά και να επισκεφθεί οργανωμένα κάμπινγκ σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία.

Για να παραθερίσει κάποιος σε ένα από τα δεκάδες κάμπινγκ της χώρας, τα δέκα ευρώ την ημέρα θεωρούνται αρκετά, καθώς η σκηνή κοστίζει από τρία έως πέντε ευρώ την ημέρα, ενώ ο κατασκηνωτής καλείται να πληρώσει από τρία έως δέκα ευρώ τη διανυκτέρευση.

Βέβαια, το κάμπινγκ δεν διαθέτει τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου, όπως τα άνετα κρεβάτια και τα κλιματιστικά, «αλλά αυτό είναι το λιγότερο, αφού σημασία έχει η δημιουργική επαφή με τη φύση και τους ανθρώπους και όχι το μέρος που θα κοιμηθείς το βράδυ», καταλήγει ο κ. Μπολοβής.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Οι φίλοι του κάμπινγκ τονίζουν πως το οικονομικό δεν είναι ο μόνος λόγος που το προτιμούν

Ταξιδέψτε σε 30 χώρες μόνο με ένα εισιτήριο


ΓΙΑ ΤΟΝπερισσότερο κόσμο το τρένο είναι απλώς ένα μέσο μετακίνησης, όπως το λεωφορείο. Για κάποιους άλλους, ένας τρόπος να γυρίσουν την Ευρώπη με ένα και μοναδικό εισιτήριο. Σε σχέση με τα αεροπορικά εισιτήρια που θα χρειαζόταν ένας ταξιδιώτης για να επισκεφθεί τους προορισμούς που επιθυμεί, το εισιτήριο του Ιnterailπρόγραμμα των ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών Οργανισμών – κοστίζει ελάχιστα και δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να επισκεφθεί ακόμα και 30 χώρες, ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτει. Οι τιμές του εισιτηρίου ανάλογα με το χρονικό διάστημα του ταξιδιού ξεκινούν από τα 159 ευρώ για όσους είναι έως 26 ετών και θέλουν να ταξιδέψουν για 10 ημέρες και φτάνουν τα 599 ευρώ για κάποιον που έχει περάσει το εικοστό έκτο έτος της ηλικίας του και επιθυμεί να ταξιδέψει για έναν μήνα.

«Με τον αδελφό μου και ακόμα τρεις φίλους έκανα για πρώτη φορά Ιnterail στα 23 μου- και γύρισα σχεδόν όλη την Ευρώπη. Αυτό, βέβαια δεν μπορείς να το κάνεις με πιο οικονομικό τρόπο, απ΄ ό,τι με το τρένο» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο 44χρονος φωτογράφος και ιδιωτικός υπάλληλος Αρτέμιος Κλώνος, ο οποίος στα 21 χρόνια που ταξιδεύει με Ιnterail έχει περάσει από όλη την Ευρώπη- εκτός από τη Ρουμανία και της χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Τα πρώτα χρόνια, ο κ. Κλώνος και η παρέα του κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους έμεναν σε ξενώνες νεότηταςγνωστοί και ως hostels όπου η διανυκτέρευση κοστίζει ελάχιστα- ή κοιμόντουσαν στο τρένο, εφόσον ταξίδευαν βράδυ, ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα για τη διατροφή τους.

«Αν πας με το αεροπλάνο, απλά μεταφέρεσαι. Δεν έχεις άποψη για τα μέρη από τα οποία περνάς. Με το τρένο ταξιδεύεις. Αποκτάς σφαιρική άποψη των περιοχών που διασχίζεις. Μπορείς να διακόψεις το ταξίδι σου όπου θέλεις» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Κλώνος και σημειώνει πως δεν θα ξεχάσει ποτέ τις ορεινές διαδρομές στις Άλπεις, καθώς και την παραθαλάσσια διαδρομή στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας.«Δεν υπάρχει φθηνότερος τρόπος να γνωρίσεις την Ευρώπη. Με λιγότερα από 600 ευρώ έχεις εξασφαλίσει όλα τα εισιτήρια για έναν μήνα» λέει.

Εθελοντική εργασία και γνωριμίες σε όλο τον κόσμο


Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣείναι ένα «εισιτήριο» για να περάσει κάποιος αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές επισκεπτόμενος διάφορα μέρη του πλανήτη, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα γνώριζε μόνο μέσα από τον χάρτη. Μέσω της SCΙ- διεθνές κίνημα ειρήνης που διοργανώνει προγράμματα εθελοντικής εργασίας – η 33χρονη εθνομουσικολόγος Αλεξάνδρα Μπαλαντίνα επισκέφθηκε πέρυσι το Κουμάνοβο των Σκοπίων για να προσφέρει εθελοντική εργασία σε ένα μουσικό φεστιβάλ. «Εργάστηκα για δέκα ημέρες στο φεστιβάλ, το οποίο είχε στόχο να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε διάφορες εθνοτικές ομάδες που ζουν στο Κουμάνοβο» λέει η κ. Μπαλαντίνα. Η σίτιση και η στέγαση προσφέρονταν από τους διοργανωτές- τα μόνα έξοδα της κ. Μπαλαντίνα ήταν αυτά για την μετάβαση στην πόλη και ένα μικρό αρχικό αντίτιμο συμμετοχής.

«Είναι ένας πολύ δημιουργικός και οικολογικός τρόπος έκφρασης, καθώς ο καθένας μπορεί να προσφέρει, γνωρίζοντας παράλληλα νέους από όλο τον κόσμο. Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία, ιδίως για τους νέους, να επισκεφθούν οποιαδήποτε χώρα του κόσμου επιθυμούν, αλλά και να κάνουν πρακτική σε μια ξένη γλώσσα», λέει η κ. Μπαλαντίνα και συμπληρώνει: «Μπορεί ο καθένας να ταξιδέψει με αυτόν τον τρόπο και να προσφέρει εθελοντική εργασία, ανάλογα με τα χόμπι του ή το επάγγελμά του».