Δέκα ώρες μέσα σ΄ ένα αεροπλάνο δεν είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία. Ωστόσο, γίνεται τρομακτική όταν ο πιλότος φαίνεται τόσο μεθυσμένος ώστε να μη μπορεί να μιλήσει κανονικά.


Όταν ο πιλότος Αλεξάντρ Τσεπλέφσκι καλωσόρισε τους επιβάτες στην πτήση της Αeroflot από τη Μόσχα στη Νέα Υόρκη «έτρωγε» τις λέξεις, σε σημείο που οι επιβάτες δεν μπορούσαν να καταλάβουν σε ποια γλώσσα μιλούσε. Φοβήθηκαν τόσο ώστε αρκετοί απαίτησαν να δουν τον άνθρωπο που βρισκόταν στο πηδάλιο για να διαπιστώσουν αν είναι ή όχι μεθυσμένος. Ο Τσεπλέφσκι αρνήθηκε να βγει από το κόκπιτ για να καθησυχάσει τους επιβάτες, στους οποίους το πλήρωμα είπε ότι θα έπρεπε είτε να σταματήσουν να διαμαρτύρονται είτε να κατέβουν από το αεροπλάνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς της Μόσχας», ένας δημοσιογράφος της οποίας ήταν επιβάτης, εκπρόσωπος της Αeroflot ανέβηκε στο αεροπλάνο και είπε στους επιβάτες ότι δεν είναι τόσο φοβερό να είναι ο πιλότος μεθυσμένος. «Πραγματικά, το μόνο που έχει να κάνει είναι να πατήσει ένα κουμπί και το αεροπλάνο πετάει μόνο του», φέρεται ότι είπε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας. «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να σκοντάψει κάπου μέσα στο κόκπιτ».

Η αντικατάσταση

Αν και αυτό δεν καθησύχασε τους επιβάτες, το πλήρωμα αρκέστηκε απλώς να τους πει να σταματήσουν να κάνουν φασαρία. Το επεισόδιο, το οποίο συνέβη στις 28 Δεκεμβρίου, επιλύθηκε με τη βοήθεια της Ξένιας Σόμπτσακ, μιας τηλεοπτικής παρουσιάστριας που συνέβη να βρίσκεται στο αεροπλάνο. Έκανε μερικά τηλεφωνήματα και, έπειτα από καθυστέρηση αρκετών ωρών, οι πιλότοι αντικαταστάθηκαν και η πτήση 315 απογειώθηκε για τη Νέα Υόρκη.

Η εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» έγραψε ότι ο Τσεπλέφσκι είχε γιορτάσει το προηγούμενο βράδυ τα γενέθλιά του, όμως η αεροπορική εταιρεία αρνήθηκε πως ήταν μεθυσμένος. Μία εκπρόσωπος της Αeroflot, η Ιρίνα Ντάνενμπεργκ, κατηγόρησε τους επιβάτες για «μαζική ψύχωση» και είπε ότι η εταιρεία θα ασκήσει αγωγή κατά της Σόμπτσακ. Αργότερα όμως η Αeroflot σε δήλωσή της ισχυρίστηκε ότι ο πιλότος μπορεί να υπέστη εγκεφαλικό πριν από την απογείωση. «Δεχόμαστε ότι η φυσική κατάστασή του δεν ήταν καλή. Παραδεχόμαστε το λάθος και ζητούμε συγγνώμη από τους επιβάτες», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Αeroflot Λεβ Κοσλιάκοφ. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος στη Ρωσία που να μην ξέρει πώς μοιάζει ένας μεθυσμένος», σχολίασε στους «Τάιμς της Μόσχας» η Κάτια Κουσνέρ, μια άλλη επιβάτιδα. «Στην αρχή μάς κοίταξε σαν να ήμασταν τρελοί. Μετά, όταν κατάλαβε πως δεν θα κάναμε πίσω, είπε: “Θα καθήσω ήσυχα σε μια γωνία. Έχουμε άλλους τρεις πιλότους. Δεν θα αγγίξω καν το πηδάλιο, το υπόσχομαι”».

Μεθυσμένοι πιλότοι


● ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2003. Ο πιλότος Ρίτσαρντ Χάργουελ της Virgin Αtlantic προσπάθησε να εκτελέσει μεθυσμένος μια πτήση από την Ουάσιγκτον στο Λονδίνο. Ο 55χρονος Αμερικανός συνελήφθη λίγο πριν απογειωθεί. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 60 ημερών.

● ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004. Ο Φινλανδός πιλότος Χέικι Ταλίλα, 51 χρόνων, φυλακίστηκε για έξι μήνες, αφού δεν πέρασε το αλκοτέστ πριν από την πτήση του.

Είχε πιει έξι ποτήρια κρασί και μια μπίρα.

● ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008. Μια εσωτερική πτήση της Αeroflot-Νord, θυγατρική της Αeroflot, συνετρίβη κατά την προσγείωση σε κακές καιρικές συνθήκες. Αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι βρέθηκε αλκοόλ στον μυϊκό ιστό του πιλότου Ροντιόν Μεντβέντεφ.