Μπορεί η δουλειά στο σπίτι να είναι μεγάλος μπελάς, αλλά με τους ρυθμούς της ζωής σήμερα είναι κάτι το αναπόφευκτο. Οπότε καλό είναι να μπορεί κανείς να παίρνει τη δουλειά του στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς να ξεχνάει απαραίτητα αρχεία ή εφαρμογές. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για κάτι τέτοιο είναι η δημιουργία Εικονικών Ιδιωτικών Δικτύων ή VΡΝ (Virtual Ρrivate Νetworks) όπως τα γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Ένα VΡΝ είναι ένα εταιρικό δίκτυο το οποίο χρησιμοποιεί μια μεγαλύτερη δικτυακή υποδομή (όπως είναι το Ιnternet) για να είναι προσβάσιμο σε εργαζόμενους που βρίσκονται μακριά από τα γραφεία της εταιρείας. Με τη δημιουργία ενός VΡΝ, εργαζόμενοι που βρίσκονται μακριά από το γραφείο τους μπορούν να βλέπουν τα αρχεία τους (ή και τη βάση δεδομένων της εταιρείας), αλλά και να τρέχουν από μακριά εφαρμογές που βρίσκονται στον υπολογιστή τους στη δουλειά.

Πλεονεκτήματα

Με την εγκατάσταση ενός VΡΝ, μια επιχείρηση δεν χρειάζεται να αξιοποιεί τις πιο ασφαλείς και σταθερές, αλλά ταυτόχρονα και πολύ ακριβές μισθωμένες γραμμές. Παράλληλα, μπορεί σχετικά εύκολα να επεκτείνει το δίκτυό της, χωρίς επιπλέον, πέραν του αρχικού, κόστος. Επιπλέον, η επιχείρηση δεν αναγκάζεται να δεσμευθεί σε σταθερή βάση με κάποιον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου, αλλά έχει τη δυνατότητα να αλλάζει παρόχους αλλά και συμβόλαια σχετικά εύκολα.

Οι εφαρμογές VΡΝ είναι πολύ χρήσιμες σε επιχειρήσεις με πολλά καταστήματα και γραφεία, αλλά και σε εργαζομένους που συχνά δουλεύουν μακριά από τη θέση εργασίας τους, είτε στον δρόμο είτε από το σπίτι τους. Με την εγκατάσταση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου η επικοινωνία μεταξύ απομακρυσμένων σημείων γίνεται πιο αποτελεσματική, αλλά και πολύ πιο οικονομική. Οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να δημιουργούν πολλές υποδομές για όλα τους τα γραφεία, η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων γίνεται αυτόματα, ενώ και οι εργαζόμενοι αποδεσμεύονται από τη θέση εργασίας τους και μπορούν να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε πιο χρήσιμες εργασίες για την επιχείρηση (για παράδειγμα, οι πωλητές μπορούν να βρίσκονται στον δρόμο και να πραγματοποιούν πωλήσεις και όχι στην εταιρεία συμπληρώνοντας φόρμες και έντυπα).

Τip

Πλεονεκτήματα των Εικονικών Ιδιωτικών Δικτύων:

● Εξοικονόμηση κόστους ● Ευελιξία στους εργαζόμενους ● Δυνατότητα outsourcing ● Εύκολη παραμετροποίηση

Εγκατάσταση

Η ανάπτυξη και λειτουργία VΡΝ είναι κάτι που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και κυρίως υποστήριξη και συντήρηση. Ασφαλώς, αυτήν τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές εφαρμογές που κάνουν την όλη διαδικασία πιο απλή, ωστόσο ένας πεπειραμένος διαχειριστής δικτύου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία ενός τέτοιου δικτύου, στο οποίο μπορεί να υπάρχουν απόρρητα ή σημαντικά δεδομένα της επιχείρησης .

Υπό την έννοια αυτή, η πολυπλοκότητα και το κόστος δημιουργίας ενός VΡΝ ποικίλλει, ανάλογα με τις απαιτήσεις μιας εταιρείας. Μπορεί, για παράδειγμα, για τη δημιουργία ενός εικονικού δικτύου μεταξύ δύο τριών υπολογιστών το μόνο που απαιτείται να είναι μια γρήγορη σύνδεση και μια μικρή εφαρμογή, ενώ για τη διασύνδεση υποκαταστημάτων μιας μεγάλης εταιρείας να είναι απαραίτητη μια επένδυση δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την αγορά εξοπλισμού και την εγκατάσταση της λύσης.