«Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου έχει τεράστια ιστορική διάσταση και θα προσπαθήσουμε φέτος να την κάνουμε γνωστότερη στην Ελλάδα, επειδή στο εξωτερικό θεωρείται ήδη ορόσημο που έκρινε την τύχη του ευρωπαϊκού πολιτισμού», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Ναυπάκτου κ. Νίκος Κούμπιος.


Στις 7 Οκτωβρίου του 1571 στη Ναύπακτο ο συμμαχικός χριστιανικός στόλος συγκρούστηκε με τον στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και απέτρεψε την περαιτέρω εξάπλωσή της. Σε αυτή τη ναυμαχία, γνωστή ως Βattaglia di Lepanto, έχασε το χέρι του ο διάσημος Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη, Θερβάντες, ο οποίος έλαβε μέρος ως αξιωματικός του ισπανικού στόλου. Συνολικά 530 γαλέρες συγκρούστηκαν λίγα μίλια δυτικά της Ναυπάκτου, κοντά στη νήσο Οξυά. «Τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε ο στόλος των Ενετών. Η Βενετία- που είναι αδελφοποιημένη με τη Ναύπακτο- θα δώσει φέτος δυναμικό “παρών” στις διήμερες εκδηλώσεις που θα αρχίσουν στις 17 Οκτωβρίου στην πόλη μας», λέει ο δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Θανάσης Παπαθανάσης. «Πιστεύω ότι η Ναύπακτος συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αποτελέσει στο μέλλον σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς πέραν του μοναδικού της τοπίου έχει Ιστορία 4.000 χρόνων».

Την έναρξη των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν από τον Δήμο Ναυπάκτου σε συνεργασία με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα κηρύξει η κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν επίσημες αντιπροσωπείες πρεσβειών ενώ θα λάβουν μέρος, συγκροτήματα και καλλιτέχνες από την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Κροατία και τη Μάλτα.

Η αναβίωση της εποχής θα γίνει με τη βοήθεια του Οργανισμού Θεατρικών Αναπαραστάσεων του Δήμου Βενετίας CΕRS με θέμα «Αναπαράσταση της ζωής στις γαλέρες του 16ου αιώνα». Οι CΕRS θα «εικονογραφήσουν» την περίοδο της Ναυμαχίας με κοστούμια εποχής και δρώμενα.

16 γονδολιέρηδες

Ακόμα, στο λιμάνι της Ναυπάκτου θα πλεύσει η ιστορική γόνδολα της Βενετίας «Gondolone» συνοδευόμενη από άλλες δύο γόνδολες εποχής και 16 γονδολιέρηδες. Στην προκυμαία θα βρίσκεται η Ιn Guardia, η ιστορική φρουρά των Ιπποτών της Μάλτας, αποτελούμενη από 15 ιππότες με πλήρη εξάρτυση.

Καταγγέλλουν σπατάλη


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ σχήμα του Μουσείου Ακροπόλεως και τα έξι εκατομμύρια ευρώ που θα καταβάλει το ΥΠΠΟ για να προβάλει τα εγκαίνια του τέθηκαν χθες στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Για το θέμα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Βαγγέλης Βενιζέλος είπε πως η «προκήρυξη για την εκστρατεία προβολής γεννά ερωτηματικά και είναι κολοβή». Ενστάσεις για το κόστος των εγκαινίων διατύπωσε και ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Κώστας Μπαντουβάς: «Δεν είναι δυνατόν να σπαταλούνται χρήματα σε δημοσιοσχετίστικες εκδηλώσεις και να χρωστά το υπουργείο Πολιτισμού χρήματα στο προσωπικό του στο Ηράκλειο». Αντιρρήσεις εκφράστηκαν και για την ετήσια αμοιβή που θα λαμβάνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου (112.000 ευρώ).

Η μέρα που αποδείχτηκε ότι οι Τούρκοι δεν ήταν αήττητοι


ΠΟΛΛΟΙ ιστορικοί έχουν υποστηρίξει πως η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι μία από αυτές που έκριναν την τύχη του κόσμου. Η επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο είχε κορυφωθεί με την κατάληψη της Αμμοχώστου τον Αύγουστο του 1571 και την εκδίωξη των Ενετών από τη Ναύπακτο.

Έπειτα από έκκληση του Πάπα Πίου Β΄ στους χριστιανούς ηγεμόνες της Δύσης σχηματίστηκε ο Ιερός Συνασπισμός (Sacra Liga). Στις 7 Οκτωβρίου 1571 οι δύο στόλοι συγκρούστηκαν επί πέντε ώρες λίγα μίλια δυτικά της Ναυπάκτου, στη νήσο Οξυά. Η μαρτυρία του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, Θερβάντες, που έχασε το χέρι του στη Ναυμαχία (ο «κουλοχέρης της Ναυπάκτου» ήταν το προσωνύμιό του), δίνει το στίγμα:

«Εκείνη την ημέρα διαλύθηκε η, σε ολόκληρο τον κόσμο, διαδεδομένη πεποίθηση πως οι Τούρκοι ήταν αήττητοι στη θάλασσα».