Ακριβά ρούχα και έπιπλα προσφέρουν οι ολλανδικές αρχές στις εκδιδόμενες γυναίκες για να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Αλλαγές στη βιομηχανία του σεξ καταγράφονται όμως και στη Γαλλία, όπου το πελατολόγιο διευρύνεται, με όλο και περισσότερες γυναίκες να αναζητούν εφήμερες απολαύσεις επί πληρωμή.


Έχει καταγραφεί ως προνόμιο των ανδρών το αγοραίο σεξ. Στη Γαλλία όμως οι τάσεις φαίνεται πως αλλάζουν, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες (συνήθως διαζευγμένες, οι οποίες διανύουν ή πλησιάζουν στη μέση ηλικία) δίνουν νόημα στην ερωτική τους ζωή πληρώνοντας αδρά. Το επιβεβαιώνουν και οι αγγελίες στο Ίντερνετ. Για παράδειγμα, πρώην επαγγελματίας μπόντι μπίλντερ χρεώνει 3.220 ευρώ για δύο ώρες, ποσό στο οποίο – όπως διευκρινίζει- δεν περιλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια πρώτης θέσης και ξενοδοχεία πέντε αστέρων: «Πραγματικός, ανεξάρτητος, Ιταλός επαγγελματίας συνοδός, που καλύπτει τις ανάγκες της υψηλής κοινωνίας». Ο αποκαλούμενος Κάρι προσφέρει «πρώτης τάξεως υπηρεσίες μέσα και έξω από την κρεβατοκάμαρα». Πιο φτηνές λύσεις υπάρχουν. Αντί 200 ευρώ, η πελάτισσα αρκείται σε μια «έμπειρη συντροφιά για μια έξοδο με πανεπιστημιακής εκπαίδευσης συνοδό». Στο Ίντερνετ οι αγγελίες είναι πολλές, γεγονός που επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς», πως η ζήτηση είναι μεγάλη.

Οι ζιγκολό στη Γαλλία ελπίζουν σε χρυσές δουλειές. Η περίοδος τούς ευνοεί, καθώς αρκετά βιβλία και ταινίες ασχολούνται με αυτό το ζήτημα. Πιο πρόσφατη είναι η ταινία «Cliente» («Πελάτισσα») με πρωταγωνίστρια τη Ναταλί Μπέι. Η Μπέι υποδύεται την 51 ετών τηλεπαρουσιάστρια Τζούντιθ, η οποία ύστερα από τη διάλυση του γάμου της, απολαμβάνει το σεξ με νεώτερους άνδρες. Η σκηνοθέτις και σεναριογράφος Τζοσιάν Μπαλάσκο δήλωσε πως στόχος της ήταν να δώσει τη δική της απάντηση στην ταινία «Ρretty Woman», να δείξει τη θέση της γυναίκας που χωρίζει γύρω στα 40 και δυσκολεύεται να προχωρήσει: «Αυτές οι γυναίκες δεν μπορούν πάντα να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να προχωρήσουν». Το 2005, μια άλλη ταινία «Το κάλεσμα του Νότου» του Λοράν Καντέ, με τη Σαρλότ Ράμπλινγκ, δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσήλικη γυναίκα που βρίσκει τον έρωτα στην αγκαλιά ενός νεαρού Αϊτινού.

Αλλάζουν τα ήθη στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, οι εκδιδόμενες γυναίκες αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση. Στο Αϊντχόβεν, οι τοπικές αρχές προσφέρουν τη δυνατότητα αλλαγής στην εμφάνιση των επαγγελματιών του χώρου και συμμετοχή σε ειδικά προγράμματα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, με απώτερο στόχο να απαλλαγεί η πόλη από την πορνεία στους δρόμους. «Έπρεπε να προσφέρουμε κίνητρα στα οποία θα μπορούσαν να ανταποκριθούν αυτές οι γυναίκες», δήλωσε η Βερονίκ Μπέουρσκενς, από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. «Για κάθε βήμα που θα κάνουν, θα παίρνουν κουπόνια τα οποία θα μπορούν να εξαργυρώνουν στην αγορά». Μια άλλη σκέψη είναι να ενθαρρυνθούν οι ιερόδουλες και με την υποστήριξη των αρχών να λανσάρουν τα δικά τους ρούχα, αποκομίζοντας έτσι κέρδη για τη διαβίωσή τους. «Αυτό εφαρμόστηκε στο Άμστερνταμ και είχε επιτυχία», σύμφωνα με την Μπέουρσκενς. Στην ολλανδική πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας κλείνουν σταδιακά οι οίκοι ανοχής, ωστόσο καμία πόλη μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμόσει τη μέθοδο με τα «κίνητρα προς εξαργύρωση».

Στην Ολλανδία


● ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ότι εργάζονται 25.000 ιερόδουλες.

● ΥΠΑΡΧΟΥΝ 140 οίκοι ανοχής στην κακόφημη συνοικία του Άμστερνταμ.

● ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

● ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ για οποιονδήποτε άνω των 18 να εργαστεί στη βιομηχανία του σεξ, αλλά παράνομη η εξώθηση κάποιου στην πορνεία, ακόμη και με τη σύμφωνη γνώμη του.