Με το βιβλίο του «Τα 100 πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς πριν πεθάνει» δημιούργησε μια γενιά κυνηγών της περιπέτειας. Όμως, το τέλος βρήκε τον Αμερικανό Ντέιβ Φρίμαν απροσδόκητα, όταν έπεσε, τον περασμένο μήνα, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες και χτύπησε το κεφάλι του. Τώρα, ο Ρίτσαρντ Γουίλσον, Βρετανός τηλεοπτικός παραγωγός και συγγραφέας, αποτίει έναν ξεκαρδιστικό φόρο τιμής στα βιβλία του είδους, με έναν τρόπο διαφορετικό: η εφημερίδα «Daily Μail» δημοσιεύει μέρος της δικής του λίστας που τιτλοφορείται: «Μην είστε κορόιδα: 101 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε πριν πεθάνετε»!


Μην είστε απόλυτα ειλικρινής με τον σύντροφό σας

Πότε είχε αποτέλεσμα; Όλοι όσοι έχουν να θυμηθούν μια καλή σχέση στη ζωή τους γνωρίζουν πως στηρίζεται σε τρία πράγματα: ανειλικρίνεια, δυσπιστία και έλλειψη επικοινωνίας. Το να πεις την αλήθεια θα φέρει μόνο δάκρυα στη σύντροφο, αν είσαι άνδρας. Μπορεί να ακούγεται απόλυτα σεξιστικό αυτό, αλλά το αίτημα για αλήθεια σε μια σχέση κατατίθεται πάντα από μια γυναίκα. Ίσως γι΄ αυτό, επί αιώνες, οι άνδρες ήταν διπρόσωποι και αναξιόπιστοι. Όταν το ζητούμενο είναι η σχέση, οι άνδρες θέλουν μόνο ένα πράγμα: μια εύκολη ζωή. Κι αυτό σημαίνει να αποφεύ- γουμε τις καταστάσεις που προκαλούν ένταση, να μην αναφέρουμε ότι η Σιένα Μίλερ είναι ορισμένες φορές πολύ χαριτωμένη και να αποφεύγουμε την αλήθεια αν είναι να οδηγήσει σε μπελάδες, για παράδειγμα, με τη σύντροφο να κλαίει, να χτυπιέται ή να χτυπά εμάς.

Μην κάνετε τατουάζ

Τι λέει το τατουάζ για εσάς; Ότι είστε λίγο αντάρτες, λίγο αντιδραστικοί; Ότι είστε ανεξάρτητο άτομο και θα κάνετε ό,τι θέλετε στο σώμα σας; Ή απλώς ότι θέλετε να αφήσετε για πάντα στο σώμα σας ένα ανόητο σημάδι; Γνωρίζουμε όλοι την ιστορία με τον φίλο εκείνον που τον εγκατέλειψε η σύντροφός του, ενώ την προηγουμένη είχε κάνει τατουάζ με το όνομά της στο χέρι του. Καθώς και την άλλη, με τον οπαδό της Κέλι Χολμς- του χρυσού κοριτσιού της Βρετανίας στους Ολυμπιακούςπου την υποδέχτηκε με το τατού πίσω του να γράφει «Κέλι Χομς», αφού προφανώς κάποιος είχε ξεχάσει το «λ». Η αλήθεια είναι ότι αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή, θα σας ενοχλήσει το τατουάζ που σας γοητεύει, έστω και σαν ιδέα σήμερα.

Μην τρέξετε σε Μαραθώνιο

Ξέρουμε πως οι μαραθωνοδρόμοι που έχουν χορηγούς εξασφαλίζουν πολλά χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά γνωρίζουμε και το άλλο: ο αλτρουισμός δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να συμμετάσχει κανείς σε Μαραθώνιο. Αρκετοί λοιπόν το κάνουν για να γυρίσουμε οι υπόλοιποι και να τους πούμε: «Ω! Έτρεξες σε Μαραθώνιο! Αυτό είναι εκπληκτικό. Πόσο χρόνο έκανες; Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ». Παρακαλώ, μην τους δώσετε αυτήν την ικανοποίηση. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως τα αθλήματα είναι μια μεγάλη γιορτή που «περιλαμβάνουν» όμως και άλλα πράγματα: τραυματισμούς, ενίοτε σοβαρούς και πολύ πολύ ιδρώτα.

Μη διαβάσετετο «Πόλεμος και Ειρήνη»

Μην το κάνετε. Είναι μεγάλο, τεράστιο.

Μην πάτε σε οποιοδήποτε ροκ φεστιβάλ

Για αρχή, να έχετε κατά νου πως οι σκηνές- στα φεστιβάλ που απαιτούν κάμπινγκ- δεν είναι αυτό που είχαμε στην αυλή του σπιτιού μας όταν ήμασταν παιδιά. Δηλαδή, με την τουαλέτα και το ψυγείο να απέχουν μερικά μέτρα. Επίσης, οι σκηνές καμιά φορά σκίζονται, μπάζουν νερά και δεν μας προστατεύουν απόλυτα από το κρύο. Ύστερα, θα συναντήσετε σίγουρα τους περίεργους τύπους με τα καπέλα γελωτοποιών που δεν θα σας αφήσουν σε ησυχία με τις πλάκες τους και, σίγουρα, μα σίγουρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, θα πέσετε πάνω σε ένα τουλάχιστον ανόητο κοριτσάκι που θα έχει σκαρφαλώσει στις πλάτες ενός δήθεν αγαπημένου της και θα σας κόβει τη θέα στη σκηνή.

Μην επισκεφθείτε το Ταζ Μαχάλ

Εντάξει, εντάξει, είναι υπέροχο. «Ένα αιώνιο δάκρυ στο μάγουλο του χρόνου», όπως έγραφε ο μεγάλος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ. Έχω πάει εκεί. Εκτός από την υπέροχη αρχιτεκτονική του, οι μαρμάρινες επιφάνειές του φαίνεται σαν να αλλάζουν χρώμα στη διάρκεια της ημέρας. Στις φωτογραφίες που έβγαλα, όμως, δεν αποτυπώνεται η ζέστη, η καυτή ζέστη που ένιωσα στην Ινδία και το στρίμωγμα με τους υπόλοιπους τουρίστες.

Μην ψάξετε «φροντίδα και χαλάρωση» ένα Σαββατοκύριακο σε spa

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, τι να ζηλέψει; Τις παντόφλες πέντε νούμερα μεγαλύτερες, το μπουρνούζι που χωράει τουλάχιστον άλλον ένα σαν κι εμάς και το φόρεσαν άλλοι- πόσοι;- πριν από εμάς, τα φρούτα που σου βάζουν στο πρόσωπο ή μήπως το γεγονός ότι… την ώρα που περπατάς, αισθάνεσαι να σου παίρνει κάποιος τα λεφτά από την τσέπη; Τουλάχιστον 300 ευρώ την ημέρα κοστίζουν όλα αυτά. Δεν είναι και λίγα. Η «φροντίδα και η χαλάρωση» που υπόσχονται, λοιπόν, είναι απάτη. Εμένα μου φαίνεται πολύ «κοριτσίστικο» όλο αυτό. Και οι περισσότεροι άντρες ξέρουν καλά πως δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια ολόκληρη περιουσία για να πετύχεις την απόλυτη χαλάρωση: αρκούν μια πολυθρόνα, μια τηλεόραση και μερικές μπίρες!.

Μην ακούσετε Μπομπ Ντίλαν

Ο Μπομπ Ντίλαν δεν μπορεί να τραγουδήσει ή να παίξει φυσαρμόνικα. Κι έπειτα, υπάρχει κάποιο τραγούδι που να έγραψε ο Ντίλαν και το οποίο δεν το έχουμε ακούσει καλύτερα από κάποιον άλλον;