Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν εμφανιζόταν καθησυχαστική ως προς την εισαγωγή στην Ε.Ε. από την Κίνα γάλακτος σε σκόνη. Ωστόσο τώρα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παιδιά που κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες παράγωγων προϊόντωνόπως μπισκότα ή καραμέλες- που περιείχαν γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη να υπερέβησαν τις ασφαλείς ημερήσιες δόσεις έως και τρεις φορές.


Το διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Κίνα με το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα έφτασε στην Ευρώπη. Στη Βρετανία, η αλυσίδα Τesco απέσυρε το πλέον δημοφιλές κινέζικο γλυκό για παιδιά, τη σοκολάτα White Rabbit Creamy Candy. Είδος προς εξαφάνιση από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει γίνει το συγκεκριμένο προϊόν και στη Γαλλία. Στη Γαλλία απαγορεύτηκαν επίσης όλα τα τρόφιμα που περιέχουν κινέζικα προϊόντα γάλακτος, ενώ παρόμοια μέτρα ελήφθησαν και στην Ιταλία. Στη χώρα μας, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε ότι από στοχευμένους ελέγχους τόσο σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (κινέζικα εστιατόρια) σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα όσο και σε καταστήματα λιανικής πώλησης κινέζικων προϊόντων, δεν βρέθηκαν γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προέλευσης Κίνας.

Μπισκότα και σοκολάτες

Αν και η Ε.Ε. δεν εισάγει γάλα σε σκόνη ή γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα, ο κίνδυνος εμφανίζεται τώρα με τη μορφή τροφίμων που περιέχουν γάλα σε σκόνη, όπως μπισκότα ή σοκολάτες. Έτσι, η ανησυχία των καταναλωτών είναι έκδηλη αλλά και δικαιολογημένη. Πέρυσι, οι ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν περίπου 19.500 τόνους προϊόντων ζαχαροπλαστικής από την Κίνα, 1.250

τόνους σοκολάτα, καθώς και άλλα είδη που περιέχουν κακάο. Γι΄ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως οι ευρωπαϊκές αρχές θα ελέγξουν όλα τα προϊόντα από την Κίνα που περιέχουν πάνω από 15% γάλα σε σκόνη και θα απαγορεύσει τις εισαγωγές όλων των τροφίμων για παιδιά και νέους που περιέχουν οποιαδήποτε αναλογία γάλακτος. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νίνα Παπαδουλάκη, τόνισε πάντως πως, από τους ελέγχους που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί στην Ε.Ε. τρόφιμα επιμολυσμένα με μελαμίνη. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UΝΙCΕF, σε κοινή δήλωσή τους, χαρακτηρίζουν τη σκόπιμη μόλυνση τροφών για βρέφη και παιδιά «απαράδεκτη».

Το χειρότερο διατροφικό σκάνδαλο της Κίνας εδώ και δεκαετίες έχει εξαπλωθεί από το εσωτερικό της Κίνας σε δεκάδες χώρες της Ασίας και της Αφρικής και πλέον υπάρχουν φόβοι και για την Ευρώπη.

Χιλιάδες αρρώστησαν

Μέχρι στιγμής τέσσερα βρέφη που είχαν καταναλώσει γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη πέθαναν στην Κίνα ενώ 53.000 αρρώστησαν. Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές ανακοίνωσαν πως ένα παιδί υποφέρει από πέτρες στα νεφρά που προκλήθηκαν από την κατανάλωση επιμολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος. Η χρήση της χημικής μελαμίνης, καταγγέλλουν αγρότες στην Κίνα, είναι εξαιρετικά διαδεδομένη μεταξύ των κτηνοτρόφων αλλά και των παραγωγών ζωικών τροφών. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, όταν οι αγελάδες τρέφονται με τροφή δεύτερης ποιότητας και δεν παράγουν γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, οι γαλακτοβιομηχανίες δεν δέχονται το γάλα αυτό, γι΄ αυτό και πολλοί κτηνοτρόφοι προσθέτουν μελαμίνη. Με τη μελαμίνη, τα προϊόντα περνούν τους ελέγχους ποιότητας. «Οι αγρότες δεν έχουν ιδέα τι είναι η μελαμίνη. Το μόνο που ξέρουν είναι πως αν την προσθέσουν στα προϊόντα τους, αυτά θα περάσουν τους ελέγχους και θα αγοραστούν από τις βιομηχανίες», επισήμανε αγρότης στην Κίνα.

Διαστημική γκάφα από τους Κινέζους


ΣΤΙΣ 16.10

χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τρίτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας, η οποία έχει προγραμματιστεί να συμπεριλάβει και τον πρώτο περίπατο Κινέζων αστροναυτών στο Διάστημα. «Αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την αεροδιαστημική τεχνολογία της χώρας μας. Μπορείτε σίγουρα να εκπληρώσετε αυτό το ένδοξο και ιερό χρέος. Η πατρίδα και ο λαός περιμένουν την πανηγυρική επιστροφή σας», επισήμανε ο πρόεδρος Χου Ζιντάο στους τρεις αστροναύτες- ή ταϊκοναύτες όπως αποκαλούνται στην Κίνα, από την κινεζική λέξη «ταϊκόνγκ» που σημαίνει Διάστημα. Ακόμη πιο γρήγορα κι από την εκτόξευσή τους, ακόμη πιο γρήγορα κι από την ταχύτητα του φωτός όμως, το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων έσπευσε να δημοσιεύσει συνομιλίες των αστροναυτών της 27ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή της αυριανής ημέρας. Η αποστολή του συγκεκριμένου δημοσιεύματος από το κινεζικό πρακτορείο επιβεβαιώνει την παρέμβαση των κρατικών λειτουργών, το μαγείρεμα των πληροφοριών και των «ειδήσεων» αλλά και την προπαγανδιστική διάθεσή τους ώστε να διασφαλιστεί η τέλεια δημόσια εικόνα της χώρας τους- αν και, όπως επίσης επιβεβαιώνεται και με την τελευταία γκάφα, η τακτική αυτή δεν πετυχαίνει πάντα.