Οι πειρατές του 21ου αιώνα δεν είναι μονόφθαλμοι με το χαρακτηριστικό μαύρο κάλυμμα του ματιού, δεν έχουν γάντζο αντί για χέρι και παπαγάλο στον ώμο. Είναι πολύ λιγότερο γραφικοί και πολύ πιο επικίνδυνοι. Εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες, έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος του Κόλπου του Άντεν, μιας από τις πλέον πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς.
Τουλάχιστον 55 σκάφη- φορτηγά πλοία, γιοτ, αλιευτικά…- έχουν δεχθεί από τις αρχές του χρόνου επίθεση στην περιοχή, ανοιχτά της Σομαλίας. Μόνο μέσα στους τελευταίους δύο μήνες έχουν σημειωθεί 12 περιστατικά. Ο Κόλπος του Άντεν, άλλωστε, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό, είναι «χρυσωρυχείο» για τους πειρατές, κάθε χρόνο τον διαπλέουν 20.000

πλοία. Για μια «πραγματική βιομηχανία του εγκλήματος που απειλεί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας», έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Το ύφος του ήταν ταυτόχρονα προειδοποιητικό και θριαμβευτικό: Γάλλοι κομάντος κατάφεραν να απελευθερώσουν την Τρίτη ένα ζευγάρι συμπατριωτών τους που βρίσκονταν στα χέρια Σομαλών πειρατών, μαζί με το γιοτ τους, από τις 2 Σεπτεμβρίου. Πριν καν μεταφερθούν σε γαλλικές φυλακές οι έξι συλληφθέντες πειρατές, ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Χονγκ Κονγκ και πλήρωμα 22 μέλη προστέθηκε στα λάφυρα των συντρόφων τους.

Τολμηρές οι συμμορίες

Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας, τρία μεγάλα πειρατικά επιχειρούν σήμερα ανοιχτά της Σομαλίας, οι συμμορίες των ενόπλων γίνονται όλο και πιο τολμηρές. Η Σομαλία, η βάση τους, είναι μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου, έχει να δει λειτουργική κυβέρνηση από τις αρχές του 1990, μία εξέγερση «ιρακινού τύπου» εναντίον της επονομαζόμενης «προσωρινής κυβέρνησης» (που ελέγχει μόνο κάποια τμήματα του Νότου) και των συμμάχων της έχει αφήσει τον τελευταίο χρόνο 9.400 νεκρούς. Επιπλέον, είναι μία χώρα στα πρόθυρα της λιμοκτονίας: περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο του πληθυσμού, εξαρτώνται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) για την επιβίωσή τους. Ακόμα και τα πλοία που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ δέχονται επιθέσεις και όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής τού προγράμματος, οι αποστολές σύντομα θα σταματήσουν εάν δεν προσφερθεί κάποια χώρα να αντικαταστήσει την καναδική φρεγάτα που τις συνοδεύει σήμερα.

Θαλάσσια αστυνομία θα ζητήσει η Γαλλία


ΣΥΧΝΑ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ απλώς λεηλατούν τα σκάφη και τα αφήνουν να φύγουν.

Άλλες φορές τα καταλαμβάνουν και ζητούν λύτρα- ένα γερμανικό σκάφος που δέχθηκε επίθεση τον Μάιο αφέθηκε ελεύθερο αφού πρώτα η ναυτιλιακή εταιρεία πλήρωσε 750.000 δολάρια στους πειρατές. Τουλάχιστον 10 σκάφη και 200 άνθρωποι, από 15 χώρες (Φιλιππινέζοι, Ρώσοι, Κροάτες, Ινδοί, Πακιστανοί, Νιγηριανοί, Ιταλοί), παραμένουν όμηροι των ενόπλων. Η διεθνής κοινότητα όμως μόλις τώρα αρχίζει να δείχνει σημάδια κινητοποίησης. Η Γαλλία προτίθεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη δημιουργία μιας «θαλάσσιας αστυνομίας» για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν τη Δευτέρα να συγκροτήσουν μια νέα μονάδα, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει «επιχειρήσεις επιτήρησης και προστασίας» από τις ναυτικές δυνάμεις των «27».