Η ανθρωπότητα πρέπει να ξεκινήσει κατεπειγόντως ένα μαζικό πρόγραμμα για να τροφοδοτήσει τον πολιτισμό της με ενέργεια από το ξύλο ώστε να αποσοβήσει την καταστροφική κλιματική αλλαγή, δήλωσε ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο.


Πριν από 20 χρόνια, ο καθηγητής Τζέιμς Χάνσεν ήταν ο πρώτος εξέχων επιστήμονας που ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει. Τώρα εξέδωσε προειδοποίηση ότι η επιστροφή σ΄ ένα από τα παλαιότερα καύσιμα είναι επιτακτική επειδή το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας έχει υπερβεί πλέον το επίπεδο κινδύνου. Αυτό που χρειάζεται για να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε ανεκτά επίπεδα, λέει ο Χάνσεν, είναι να φυτεύουμε δένδρα, τα οποία απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα καθώς μεγαλώνουν, να καίμε αυτά αντί για ορυκτά καύσιμα για να παράξουμε ηλεκτρικό και να παγιδεύουμε και να αποθηκεύουμε το διοξείδιο που παράγεται κατά τη διαδικασία αυτή. Ο ισχυρισμός του καθηγητή Χάνσεν ότι στην ατμόσφαιρα υπάρχει υπερβολικά πολύ διοξείδιο του άνθρακα θα ανησυχήσει κυβερνήσεις και περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι επικεντρώνονται στον ήδη πολύ δύσκολο στόχο να περιορίσουν τη συσσώρευσή του, ενώ παράλληλα του επιτρέπουν να ανεβαίνει πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Οι απόψεις του είναι σεβαστές επειδή, ως διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Σπουδών Γκόνταρ της ΝΑSΑ τα 27 τελευταία χρόνια, υπήρξε ένας από τους λίγους επιστήμονες του κλίματος που ήταν έτοιμοι να διακινδυνεύσουν τη φήμη τους δηλώνοντας ανοικτά αυτό που πολλοί υποψιάζονταν ότι είναι αλήθεια.

Δραστήριο πρόγραμμα φύτευσης δέντρων


ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ του διοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται στα 385 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), περίπου 100 ppm πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν στην αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Αυξάνεται κατά περίπου 2 ppm ετησίως. Οι πιο φιλόδοξες διεθνείς προσπάθειες επικεντρώνουν στο να το σταθεροποιήσουν στα 450 ppm, μολονότι λίγοι το θεωρούν εφικτό. Όμως ο καθηγητής Χάνσεν λέει πως ο στόχος αυτός «είναι μια συνταγή για την παγκόσμια καταστροφή, όχι για σωτηρία», και πως τα σημερινά επίπεδα «μας έχουν ήδη φέρει στο χείλος του γκρεμού». Είναι πεπεισμένος πως τα 350 ppm είναι το μέγιστο επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα για να αποφευχθεί το λιώσιμο των αιώνιων πολικών πάγων, καθώς και άλλες καταστροφές. Λέει πως όλοι οι ενεργειακοί σταθμοί που λειτουργούν με άνθρακα πρέπει σταδιακά να κλείσουν μέχρι το 2030, εκτός αν εξοπλιστούν με ειδικό εξοπλισμό «παγίδευσης και αποθήκευσης άνθρακα» που θα εμποδίζει το διοξείδιο του άνθρακα να εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Αν γίνει αυτό, το επίπεδο μπορεί να σταθεροποιηθεί στα 400 ppm. Στη συνέχεια, ένα δραστήριο πρόγραμμα φύτευσης δένδρων για να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα- σε συνδυασμό με τη χρήση εξοπλισμού παγίδευσης του αερίου όταν τα δένδρα καίγονται και με βελτιώσεις στις πρακτικές της γεωργίας- μπορεί τα επίπεδα να πέσουν στα 350 ppm «μέσα σε έναν αιώνα».