Η κατάθλιψη χτυπά άνδρες και γυναίκες ηλικίας 31- 45 ετών! Αυτό διαπιστώνουν οι επιστήμονες της Γραμμής Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με ανθρώπους που αναζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.


Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην παρότρυνση «βγάλ΄ το από μέσα σου».

Οι άνθρωποι που καλούν την τηλεφωνική γραμμή 210-6515.600 του Ερευνητικού Επιστημονικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής μιλούν για το αίσθημα της αποξένωσης που νιώθουν, τη μοναξιά στην προσωπική τους ζωή, τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, την ανεργία, την έλλειψη καλοκαιρινών διακοπών και φίλων, το στίγμα που αντιμετωπίζουν από

7 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Επτά στους δέκα ανθρώπους που ζητούν βοήθεια είναι γυναίκες, ενώ τα περισσότερα τηλεφωνήματα είναι από την Αττική

τον περίγυρό τους, τα φάρμακα που παίρνουν για το πρόβλημά τους. Λένε πως νιώθουν ντροπή για την κατάθλιψή τους και τους παρηγορεί το γεγονός ότι στην άλλη άκρη της γραμμής υπάρχει κάποιος που δεν τους γνωρίζει. Όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες που δέχονται τις κλήσεις για βοήθεια, τέσσερις στους δέκα ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη και αποφασίζουν να μιλήσουν για την κατάσταση που βιώνουν είναι ηλικίας από 31 έως 45 ετών.

«Η ανταπόκριση του κόσμου στην γραμμή μας ξεπέρασε μέχρι στιγμής κάθε προσδοκία. Πραγματικά δεν προλαβαίνουμε να ανταποκριθούμε στις κλήσεις. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και οι άνθρωποι νιώθουν ανακούφιση που μπορούν επιτέλους να μιλήσουν για την κατάθλιψή τους», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μαρίνα Οικονόμου, που έχει την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος.

Όπως επισημαίνει η κ. Οικονόμου, οι συνομιλίες είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές, δεν ζητούνται προσωπικά στοιχεία εκτός από εκείνα που είναι απαραίτητα για την κατάλληλη υποστήριξη του καλούντος και στο τέλος της κάθε συνομιλίας καταγράφονται- ανώνυμα πάντα- κάποιες πληροφορίες με σκοπό τη διεξαγωγή συμπερασμάτων και τη βελτίωση των υπηρεσιών της Γραμμής.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες καλούν με μεγαλύτερη ευκολία τη γραμμή, αφού επτά στους δέκα ανθρώπους που ζητούν βοήθεια είναι γυναίκες. Οι περισσότεροι ζητούν να μιλήσουν με τους ειδικούς για προσωπικά προβλήματα και είναι κυρίως κάτοικοι της Αττικής. Ένα στοιχείο που επισημαίνουν ιδιαίτερα οι επιστήμονες της γραμμής, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία του ψυχιάτρου κ. Δημήτρη Κολοστούμπη, είναι το γεγονός ότι περίπου ένα στα πέντε τηλεφωνήματα που δέχονται γίνεται από συγγενείς και φίλους ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη.

Ο φόβος του στιγματισμού απασχολεί τον έναν στους 5


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ το γεγονός ότι το 35% όσων καλούν τη Γραμμή Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη, δεν είχε απευθυνθεί ποτέ σε κάποιον ειδικό. Από εκείνους που είχαν απευθυνθεί, ένας στους πέντε δεν πήρε φαρμακευτική αγωγή από ψυχίατρο αλλά από παθολόγο και το 32,6% εκείνων που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, διέκοψαν την αγωγή τους χωρίς σύσταση γιατρού.

Ο φόβος του στιγματισμού διακατέχει το 21,3% των ανθρώπων που καλούν την γραμμή ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι καλούντες ανέφεραν σκέψεις αυτοκτονίας.

Η γραμμή επικοινωνίας παρέμεινε κλειστή τον Αύγουστο- λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρωναλλά από τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου που άρχισε και πάλι να λειτουργεί, οι ειδικοί ανταποκρίνονται ασταμάτητα στις κλήσεις ανθρώπων που ζητούν συναισθηματική στήριξη και βοήθεια.