Το ερώτημα παραμένει διαχρονικό. Τι διαφορετικό μπορούμε να περιμένουμε από το τρίτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Super League που ξεκινά το Σαββατοκύριακο σε σχέση με το παρελθόν;

Καλύτερο θέαμα, λιγότερα λάθη των διαιτητών, μεγαλύτερη προσέλευση των φιλάθλων, εξέδρες χωρίς επεισόδια;

Ας μη μεμψιμοιρούμε προκαταβολικά. Άλλωστε τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Οι φίλαθλοι γεμίζουν τις εξέδρες για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, οι διαιτητές, με βάση την εταιρεία αξιολόγησης της εταιρείας ΡroΖone βελτίωσαν την απόδοσή τους, ενώ αρκετοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές κυρίως από τη Λατινική Αμερική υπόσχονται να βελτιώσουν την αγωνιστική εικόνα των ομάδων.

Τα επεισόδια παραμένουν η αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά γι΄ αυτά δεν είναι υπεύθυνα μόνο οι σύλλογοι.

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο πως από τις 16 ομάδες που συμμετέχουν στο 30ο επαγγελματικό πρωτάθλημα οι μισές προέρχονται από την περιφέρεια, ενώ η Θράκη θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά από δύο ομάδες, τη Skoda Ξάνθη και τον Πανθρακικό.

Ο τελευταίος μαζί με τον Θρασύβουλο θα κάνουν ντεμπούτο στην κορυφαία κατηγορία ανανεώνοντας τα νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ και η επιστροφή του Πανσερραϊκού στα σαλόνια ύστερα από 16 χρόνια θα δώσει ασφαλώς νέο χρώμα.

Οι διεκδικητές του τίτλου θα είναι και πάλι οι συνήθεις ύποπτοι- Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ.

Ιδιαίτερα φιλόδοξος για να σπάσει αυτήν την τριάδα της κορυφής εμφανίζεται ο ΠΑΟΚ, ενώ την έκπληξη περιμένουμε από τον Πανιώνιο και τη Λάρισα.

Στο πρόγραμμα της πρεμιέρας δεσπόζει το αθηναϊκό ντέρμπι ΑΕΚ- Παναθηναϊκού. Ένα παιχνίδι που αποτελεί ουσιαστικά τεστ για τις αντοχές της διοργανώτριας Αρχής του πρωταθλήματος και ορισμό της περιχάραξης σημαντικών στοιχείων για το μέλλον της φετινής διοργάνωσης.

Η παρουσία των δύο πρώην «πράσινων», του Άγγελου Μπασινά και του Σωτήρη Κυργιάκου, στην εντεκάδα της ΑΕΚ ασφαλώς θα τροφοδοτή σει την παραφιλολογία γύρω από το ντέρμπι, η οποία θα φουντώσει ακόμα περισσότερο αν πρωταγωνιστήσουν σε πιθανή νίκη της Ένωσης.

Ωστόσο, θα είναι πρώιμο οποιοδήποτε συμπέρασμα με βάση τα αποτέλεσμα αφού το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη φετινή σεζόν τα κεκτημένα εντός συνόρων. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πανηγυρίσει την κατάκτηση 11 τίτλων τα τελευταία 12 χρόνια και θέλουν στο τέλος της σεζόν να προσθέσουν ακόμα ένα τρόπαιο στη συλλογή τους. Ωστόσο η εφετινή σεζόν ξεκίνησε άσχημα για την ομάδα του Βαλβέρδε, καθώς αποκλείστηκε από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός δεν θα είναι «παρών» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης ύστερα από 11χρόνια συνεχούς παρουσίας. Η πειραϊκή ομάδα καλείται τώρα να διακριθεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ


Νέα εποχή στον Παναθηναϊκό, που ξεκίνησε με την πολυμετοχικότητα, συνέχισε στην τεχνική ηγεσία και ακολούθως στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Η επιστροφή του κόσμου είναι το πρώτο κερδισμένο στοίχημα, αφού στα δύο επίσημα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ (προκριμ. Τσάμπιονς Λιγκ) το γήπεδο γέμισε! Περίπου 24 εκατ. ευρώ δόθηκαν για μεταγραφές με τον αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας Ζιλμπέρτο Σίλβα, που έμεινε ελεύθερος από την Άρσεναλ, να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα γενεθλίων 100 ετών του συλλόγου. Σίριαλ η μεταγραφή του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, που ήταν πολύ κοντά στον Ολυμπιακό, αλλά τον άρπαξε ο ΠΑΟ.

ΑΕΚ


Μοναδικός στόχος και εφέτος για την Ένωση, είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Με νέο τεχνικό και πολλούς καινούργιους παίκτες η ΑΕΚ δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να χτυπήσει τον τίτλο.

Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει πίστωση χρόνου για τους «κιτρινόμαυρους», αφού η κλήρωση τους έφερε να παίζουν πέντε πολύ δύσκολους αγώνες στο ξεκίνημα της νέας περιόδου. Από τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της ΑΕΚ στη νέα περίοδο. Κι΄αυτό γιατί με τη μεγαλύτερη δυνατή συγκομιδή βαθμών θα έχει αυτόματα θέσει τη βασική υποψηφιότητα για την κατάκτηση του τίτλου ύστερα από 14 χρόνια.

ΑΡΗΣ


Με σαφώς ποιοτικότερο έμψυχο δυναμικό, βαθμολογική βάση την επί δύο συνεχόμενες σεζόν δικιά του τέταρτη θέση και νέο προπονητή τον δοκιμασμένο Κίκε Ερνάντεθ μπαίνει ο Άρης στο πρωτάθλημα με στόχο να διεισδύσει στην πρώτη τριάδα. Η ποιοτική αναβάθμιση είχε συνέπεια τον αφελληνισμό τού ρόστερ, αλλά το θέμα απασχολεί κυρίως όσους δεν συχνάζουν στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις των ενεργών φιλάθλων, προτιμούν ξεκάθαρα ποιοτικούς αλλοδαπούς με συμπεριφορά οπαδού όπως ο Κόκε, αντί για Έλληνες, οι οποίοι συνεχίζουν αλλού την καριέρα τους.

ΠΑΟΚ


Η περυσινή χειρότερη σεζόν στη σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ φούντωσε (!) το πάθος των οπαδών, που δήλωσαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον Θόδωρο Ζαγοράκη, αγοράζοντας περισσότερα από 17.000 εισιτήρια διαρκείας. Τα χρέη προς τρίτους σχεδόν μηδενίζονται. Το ρόστερ εμπλουτίστηκε σημαντικά με σκληρούς και δοκιμασμένους παίκτες, ενώ από τα πρώτα φιλικά αναδεικνύεται το αντιεμπορικό αλλά ρεαλιστικό στυλ του Φερνάντο Σάντος.

Στόχος του «Δικεφάλου» είναι η επιστροφή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ύστερα από απουσία τριών ετών.

ΗΡΑΚΛΗΣ


Γεμάτος παίκτες από τα τμήματα υποδομής, με αστέρι τον βιρτουόζο Φερνάντο Μαρκές και προπονητή τον δοκιμασμένο πέρσι σε δύσκολες συνθήκες Άνχελ Πεντράθα, ο Ηρακλής στοχεύει κατ΄ αρχάς να εξασφαλίσει έγκαιρα την παραμονή, προκειμένου να αποφύγει ταχυπαλμίες στις τελευταίες αγωνιστικές. Τουλάχιστον η σεζόν άρχισε με πολύ καλύτερες συνθήκες σε σύγκριση με το περσινό ταραχώδες διάστημα πριν από την πρεμιέρα. Πολλές από τις επιλογές αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας του νέου τεχνικού διευθυντή Ηλία Πουρσανίδη, ενώ γενικά στον ταλαιπωρημένο τα τελευταία χρόνια «Γηραιό» επικρατεί κλίμα σταθερότητας.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ


Κάθε χρόνο ο Λεβαδειακός βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Όπως είναι λογικό λοιπόν η παραμονή είναι και φέτος ο στόχος. Φέτος ποντάρει πολλά στην εμπειρία του Βούκοτιτς, αλλά και των Μιχάλη Καψή, Αλμπάν Μπούσι, Κώστα Κιάσσου, Γιώργου Κόλτζου και στη φρεσκάδα των Γάτσου, Τριποτσέρη, Πασχαλάκη, Τζορμπατζάκη και Στρατηλάτη. Ο Εδουάρδο Μοντόγια παρέμεινε, αφού πέρυσι πέτυχε τα πιο σημαντικά γκολ που οδήγησαν στην παραμονή και στην καλύτερη θέση (11η) του Λεβαδειακού στο πρωτάθλημα! Ο πρόεδρος του Λεβαδειακού πάντως, μετά τις περσινές εμφανίσεις, περιμένει περισσότερο κόσμο στο γήπεδο.

ΟΦΗ


Κινδύνεψε πέρυσι ο ΟΦΗ και γι΄ αυτό οι τομές στο έμψυχο δυναμικό ήταν μεγάλες, ενώ έγινε και ανανέωση. Από τον Παναθηναϊκό ήρθαν δύο αξιόλογοι ποδοσφαιριστές στη μεσαία γραμμή, οι Νταμέ Εν Ντόι και Ελίνι Δημούτσος, ενώ αποχώρησε ο Αλέξης Τζόρβας, ο οποίος έκανε καλή σεζόν κάτω από τα δοκάρια της κρητικής ομάδας στον έναν χρόνο παραμονής του. Στον ΟΦΗ θέλουν να ανακτήσουν τη χαμένη τους αίγλη και φυσικά να ανέβουν αρκετά σκαλοπάτια από το 12ο που ήταν πέρυσι!

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ


Ο Πανιώνιος τερμάτισε στην 5η θέση του περσινού πρωταθλήματος, συμμετείχε στα πλέι οφ, αλλά γενικά το κλίμα δεν θυμίζει την πρώτη χρονιά με την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ακόμα και ο Έβαλντ Λίνεν έχει μπει στο στόχαστρο των φίλων της ομάδας, οι οποίοι έχουν πλέον περισσότερες απαιτήσεις. Οι στόχοι για το νέο πρωτάθλημα δεν αλλάζουν και η ομάδα θέλει να έχει και πάλι πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα.

Στα φιλικά παιχνίδια προέκυψαν αρκετά προβλήματα στην άμυνα, ενώ στην επίθεση ο Λάμπρος Χούτος φαίνεται να είναι μόνος.

Άρθρο


Άρθρο


ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ


ΜΕΣΟΙ


ΛΑΡΙΣΑ


Μπορεί στα φιλικά προετοιμασίας που έδωσε να μην ικανοποίησε, όμως για την ομάδα του Κάμπου δεν υπάρχει άλλος στόχος από την έξοδο στην Ευρώπη. Κάτι που δεν σταματούν να διατυμπανίζουν τα διοικητικά στελέχη της ΠΑΕ σε κάθε ευκαιρία. Πέρσι, η ΑΕΛ έχασε τη συμμετοχή στα πλέι οφ από τον Πανιώνιο (με διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς). Έφυγαν από την ομάδα οι Γκαλίτσιος και Κλέιτον που ήταν βασικά στελέχη πέρσι και στη θέση τους ήρθαν ο Περουβιανός Νολμπέρτο Σολάνο (μέσος) με θητεία στην Πρέμιερ Λιγκ και ο Μπο Μπενζά (Βέλγος διεθνής) που θα αποτελέσει τον παρτενέρ του Ζουράφσκι στην επίθεση.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ


Πέρσι, την πρώτη του χρονιά στα σαλόνια της Α΄ Εθνικής, ο Αστέρας αποτέλεσε την έκπληξη του πρωταθλήματος. Με 44 βαθμούς τερμάτισε στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα, σημειώνοντας ένα ξεχωριστό ρεκόρ: ήταν η μοναδική νεοφώτιστη στην Α΄ Εθνική ομάδα που νίκησε στο γήπεδό της τους τρεις μεγάλους του τέως ΠΟΚ. Φέτος, στόχος της ομάδας είναι να καταξιωθεί στη Λίγκα και, έστω κι αν οι παράγοντές της επιμένουν να λένε «πρώτο ζητούμενο είναι η παραμονή», καλοβλέπουν το ενδεχόμενο να κυνηγήσουν μια θέση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η ομάδα ενισχύθηκε με τον Ουρουγουανό μέσο Μπαστία, ενώ διατήρησε στη δύναμή της τον Καρντόνο (αποκάλυψη του περσινού πρωταθλήματος) καθώς και τον «χρυσό» σκόρερ της Φιλομένο.

SΚΟDΑ ΞΑΝΘΗ


Η Ξάνθη συνέχισε τις μεταγραφές κι αυτό το καλοκαίρι, κυρίως ξένων παικτών. Βέβαια, ο αγωνιστικός σχεδιασμός πήγε περίπατο με την απομάκρυνση του Γιάννη Μαντζουράκη μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ο τελευταίος δεν τα πήγαινε και πολύ καλά με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Χρήστο Πανόπουλο, ήλθε και η ήττα από τον Πιερικό στο φιλικό (3-1) κι έτσι την ομάδα προς το παρόν προπονεί ο Στέλιος Κατρακυλάκης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του σκάουτινγκ. Στην ομάδα ήρθαν λοιπόν αρκετοί ξένοι παίκτες, με πιο ηχηρό όνομα αυτό του Νιγηριανού επιθετικού Βικτόρ Αγκάλι.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ


Το άγχος του υποβιβασμού είναι το σαράκι του Εργοτέλη και αυτό θέλουν να αποφύγουν και φέτος οι Κρητικοί, αν είναι εφικτό πριν από τις τελευταίες αγωνιστικές. Στον Εργοτέλη ο Καραγεωργίου δεν έχει ποδοσφαιριστές- βεντέτες και στηρίζει πολλά στην ομαδικότητα. Η παραμονή του Ογκουνσότο, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις αντίπαλες εστίες, αλλά και κάποιες προσθήκες (Ροζέριο, Ορφανός, Πλάσνεγκερ, Ρομάνο, Γελαδάρης) τους κάνουν να αισιοδοξούν.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ


Μείγμα παικτών που ανέβασαν πέρυσι την ομάδα, νέων ταλαντούχων και πιο έμπειρων παρουσιάζει ο Πανσερραϊκός, επιστρέφοντας στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου έπειτα από 16 χρόνια. Το εγχείρημα των ερυθρολεύκων των Σερρών στηρίζεται και στην πολύ μεγάλη εμπειρία του προέδρου της ΠΑΕ, Πέτρου Θεοδωρίδη. Ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στον άπειρο στο επίπεδο της Super League, Γιάννη Παπακώστα, ο οποίος πέρυσι παρουσίασε πολύ καλό σύνολο. Διψασμένο για ποδόσφαιρο είναι και το παραδοσιακά ποδοσφαιρόφιλο κοινό της μακεδονικής πόλης.

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ


Στην πρεμιέρα του στη Σούπερ Λίγκα ο Θρασύβουλος έχει στόχο την παραμονή. Η ομάδα της Φυλής έκανε μια πολύ καλή χρονιά πέρσι, όμως τώρα οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει να εδραιωθεί στην Α΄ Εθνική. Το καλό για τον Θρασύβουλο είναι πως διατήρησε αφενός τον προπονητή που τον έφερε στη μεγάλη κατηγορία και αφετέρου τον βασικό κορμό της ομάδας. Παράλληλα ενισχύθηκε με αρκετούς παίκτες, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου. Στόχος του Τσιώλη και των παικτών του είναι να κάνουν το γήπεδό τους «απόρθητο» και από εκεί και πέρα να «μαζέψουν» όσους περισσότερους βαθμούς μπορούν μακριά από αυτό.

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ


Τα τελευταία χρόνια, ο Πανθρακικός ανεβαίνει συνεχώς κατηγορίες. Ας μην ξεχνάμε ότι την περίοδο 2001-2002 αγωνιζόταν στη Β΄ κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης. Τώρα, στη Σούπερ Λίγκα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και ο στόχος της «νεοφώτιστης» ομάδας δεν είναι άλλος από την παραμονή στην κατηγορία. Ο Εμίλιο Φερέρα θέλει να παίξει καλό ποδόσφαιρο και αυτό που προσπάθησε στην προετοιμασία ήταν να φτιάξει τη «χημεία» στην ομάδα, αφού ήρθαν 15 νέοι ποδοσφαιριστές. Το «πάντρεμα» των παλιών με τους νέους είναι ένα στοίχημα για τον Βέλγο τεχνικό.